SETT DEN I KJØLESKAPET: - Vinen bør oppbevares i kjøleskap når den er åpnet - også rødvin. Det skyldes at smaken forringes raskere i romtemperatur. Ta den heller ut en stund før du skal servere for å få temperert den, sier eksperten. Foto: jdwfoto - Fotolia
SETT DEN I KJØLESKAPET: - Vinen bør oppbevares i kjøleskap når den er åpnet - også rødvin. Det skyldes at smaken forringes raskere i romtemperatur. Ta den heller ut en stund før du skal servere for å få temperert den, sier eksperten. Foto: jdwfoto - Fotolia Vis mer

Livsstil

Så lenge holder vinen når den er åpnet

Kan den drikkes selv om den lukter litt rart?

Skal du ta deg et glass vin i dag?

Uavhengig om rødvin (og hvitvin) faktisk har noen helseeffekter eller ikke, er forskere og ernæringseksperter enige om at det gjelder å drikke med måte.

Tidligere studier har blant annet vist at tre glass vin i uken er passelig mengde.

Men når du har forsynt deg med et glass fra flasken, hva gjør du så med resten? Hvor lenge holder den og hvordan bør du oppbevare den?

Vi spurte Jon Lindahl, varefaglig rådgiver i Vinmonopolet.

LES OGSÅ: Derfor mister du appetitten i varmen

Kan som regel stå 2-3 dager

- Setter du vinen i kjøleskapet med korken på, kan den som regel stå i 2-3 dager, sier Jon Lindahl.

Er det slik at vinen har stått en uke (eller kanskje til og med to?) kan Lindahl fortelle at det ikke er farlig å drikke gammel vin, selv om smaken kanskje har endret seg en del.

- Hvis vinen er blitt dårlig, vil det aldri være slik at det er farlig å drikke den. Alkoholen og syreinnholdet i vinen gjør at bakteriene ikke kan leve der. Det som skjer med vinen etter hvert er at den blir til eddik, selv om det tar ganske lang tid, sier Lindahl.

Hvis vinen har begynt å lukte og smake eddik kan du imidlertid bruke den til matlaging. Bland slantene sammen og legg dem i fryseren, så har du når du skal lage saus senere.

De fleste av oss vil nok likevel få drukket opp den gode vinen før den blir til eddik, så hvordan bør du helst oppbevare den?

- Vinen bør oppbevares i kjøleskap når den er åpnet - også rødvin. Det skyldes at smaken forringes raskere i romtemperatur. Ta den heller ut en stund før du skal servere for å få temperert den, sier Lindahl.

ALLTID I KJØLESKAPET: Uansett om vinen er rød eller hvit, vil den holde seg best i kjøleskapet.  Foto: Fotolia
ALLTID I KJØLESKAPET: Uansett om vinen er rød eller hvit, vil den holde seg best i kjøleskapet. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Er honning sunnere enn sukker?

Noen viner blir bedre etter noen dager

Men det finnes faktisk også vin som kan ha godt av å stå et par dager etter at de er åpnet.

- Generelt kan vi si at vin med mye syre har en tendens til å holde seg lenger enn de med lite. For eksempel er vin på Riesling ofte like gode - og av og til bedre, etter et par dager i kjøleskapet og kan holde i en uke eller mer, sier Lindahl.

Dette skyldes at det kan være vanskelig å kjenne aromaene med en gang du åpner en del kvalitetsviner, mens det er lettere etter et par dager.

Rosévin derimot, holder seg ikke fullt så godt.

- En hvitvin vil som regel holde seg lenger enn blant annet rosévin. Rosévin er ferske og fruktige og mye av denne smaken forsvinner raskt. I tillegg inneholder ikke rosévin like mye syre, som gjør at den raskere oksiderer.

Dete hele avhenger nemlig mye av syreinnholdet i vinen, og ikke så mye av alkoholprosenten som du kanskje hadde trodd.

- Høy alkohol vil i teorien virke konserverende og bidra til at vinen holder lenger – slik som for brennevin, men det vil nok ikke utgjøre noen vesentlig forskjell om vinen er 11 eller 13 prosent, forklarer eksperten.

ALKOHOLPROSENT: Selv om du kanskje trodde dette var veldig avgjørende for hvor lenge den holder seg, er faktisk syreinnholdet mye viktigere.  Foto: Fotolia
ALKOHOLPROSENT: Selv om du kanskje trodde dette var veldig avgjørende for hvor lenge den holder seg, er faktisk syreinnholdet mye viktigere. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Du blir fortere full i sola

Hvilken kork bør du velge?

Årsaken til at vinen raskere blir dårlig når du har åpnt den, er fordi den kommer i kontakt med oksygen, derfor er det uansett viktig å forsegle den.

Men hva er best - en vin med skrukork, selve korken eller en vinstopper?

- En skrukork vil nok være mest tett. Forskjellene over så kort tid er nok likevel minimale, så det har derfor ikke så mye å si hvilken kork du velger, sier Lindahl.

Det finnes imidlertid mange alternativer på markedet som skal bidra til å stenge oksygenet ute, og gjøre at vinen holder lenger. Blant annet vakuumpumper som suger ut en del luft av flasken, slik at det er minst mulig oksygen tilgjengelig i flasken som kan oksidere vinen.

- Det er tvilsomt om det har noen spesiell effekt når vinen bare skal oppbevares et par dager. Helt oksygenfritt blir det jo ikke i flasken uansett. Du kan like gjerne bruke en vanlig kork, forklarer eksperten.

Et annet alternativ en pumpe som pumper inne en beskyttende gass som gjør at luften i flasken presses ut. Lindahl har ikke testet det selv, men mener at dette høres ut som en smart måte å oppbevare vinrester.

HOLDER LENGER: Siden kartongvinene ikke er utsatt for like mye oksygen, holder den mye lenger - faktisk mellom 6-8 uker.  Foto: Fotolia
HOLDER LENGER: Siden kartongvinene ikke er utsatt for like mye oksygen, holder den mye lenger - faktisk mellom 6-8 uker. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Tips som holder maten frisk på turen

Hva med kartong-vinen?

Har du kjøpt med deg en kartongvin holder den selvfølgelig lenger enn 2-3 dager i kjøleskapet - ganske mye lenger faktisk.

- Kartongvin holder 6-8 uker etter at de er åpnet, sier Lindahl.

- Tappekranene har de siste årene blitt mye bedre. De slipper nok likevel inn litt luft, som gjør at også disse gradvis vil forringes. Men det er ikke sikkert at vinen er ødelagt av den grunn, men at den mister noen av de fineste aromaene.

Dersom den er uåpnet holder den nok ikke like godt som en flaskevin, noe som skyldes at plasten ikke er like tett som glass, og over tid siver det inn luft der også.

Dette er også grunner til at stadig flere kommer med «best før»-merking på kartongvin.

Siden kartongvin tar opp litt mer plass enn en flaske, kan det være litt upraktisk å ha den liggende i kjøleskapet. Lindahl forslår derfor at du legger den i skapet på soverommet.

- Sett den på et svalt sted - for eksempel klesskapet på soverommet der det er mørkt og relativt kjølig. Det viktigste er at det er relativt svalt. Kartongene er jo forseglet så det er mørkt for vinen, men det er likevel viktig å unngå direkte sollys, da den blir varmet opp.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: