Helse

Så lenge kan du glo på tv

Før du risikerer å ta skade av det.

Det er ikke nødvendigvis tv-skjermen som øker risikoen for hjerteproblemer, men programmene som suger deg inn får deg til å sitte rolig i mange timer av gangen. Foto: All Over Press
Det er ikke nødvendigvis tv-skjermen som øker risikoen for hjerteproblemer, men programmene som suger deg inn får deg til å sitte rolig i mange timer av gangen. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er fort gjort å benke seg foran tv-skjermen etter en lang dag.

La seg bli sugd inn i alle de spennende programmene som blir sendt. Ja, tv-titting har i tillegg blitt en stor prioritering i sengen. Faktisk større enn sex.

Det du kanskje ikke visste var at over fire timer foran skjermen hver dag kan øke risikoen for å bli rammet av hjertesykdommer. Det samme kan dataspill gjøre med deg.

Les også: I-phone kan gi deg lettere kviser

Hjerteproblemer tar livet av flest kvinner

Forskere mener at å se på tv eller spille dataspill kan skade hjerte ditt uavhenngig av hvor mye du trener til vanlig. Da skulle man kanskje ikke tro at tv-spillene er bra å trene etter heller, men hovedgrunnen til risikoen er at du sitter stille.

I en ny studie hevdes det at risikoen for hjertesykdommer, og generelt risikoen for en tidlig død, ble større hvis man så på tv fire timer eller mer i løpet av en dag. Hjertetrøbbel er i tillegg det som tar livet av flest kvinner, så vær sikker på at du er godt nok informert.

Les også: Så mye rødt kjøtt kan du spise

Øker risikoen med 48 prosent

Dr. Emmanuel Stamatakis ved University College Londons avdeling for epidemiologi og offentlig helse kan forelle at risikoen for hjertetrøbbel blir større når du ser mer på tv.

– Analysene våre kan vise at to eller flere timer foran tv-skjermen hver dag kan sette enkelte i større risiko for å få hjerteproblemer, sier han til MailOnline.

Denne studien er den første som undersøker sammenhengen mellom tv-titting og hjerteinfarkt. Resultatene viser at risikoen for å bli rammet av hjerteproblemer som fører til døden øker med så mye som 48 prosent om du ser på tv i mer enn fire timer i døgnet.

Les også: Ikke dropp denne selv om julen er over

Risikoen øker på grunn av kolesterolet

I 2009 ble det målt at en gjennomsnittlig nordmann bruker over tre timer foran tv-skjermen hver dag. Det har Siste.no tidligere skrevet om. Det er slett ikke langt unna faresonen.

Funnene i undersøkelsen gjelder uanhengig av om personen røyker eller om han eller hun trener regelmessig og er i forholdsvis god form. Resultatene vil også gjelde de som har en stillesittende jobb foran dataskjermen.

– Disse risikofaktoerene kan ikke reduseres ved hjelp av trening, og resultatene våre avdekker et akutt behov for økt kunnskap i befolkningen om nettopp dette, sier Stamatakis.

Årsaken til at risikoen blir høyere, mener forskerne kan komme av effekten den langvarige sittingen har på kolesterolet i kroppen . Økt kolesterolnivå er kjent for å sette deg i faresonen for hjerteproblemer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer