Kjøtt

Så lenge kan du steke kjøttet

Kjøttet bør varmebehandles, men det er ikke noe poeng å tørrsteke det, ifølge forsker.

TØRT KJØTT? Det er lite vits i å tørrsteke kjøttet. Det resulterer egentlig bare i en dårlig middag.  Foto: Fotolia
TØRT KJØTT? Det er lite vits i å tørrsteke kjøttet. Det resulterer egentlig bare i en dårlig middag. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Få ting smaker så godt på en fredagskveld som en saftig, stekt biff. 

Likevel har de fleste av oss hørt at det å steke mat, og særlig å steke mat for hardt, kan føre til at man mister mye næringsstoffer, pluss at det kan være helseskadelig, da det dannes giftstoffer. 

Spørsmålet er da hvor lenge du faktisk kan steke kjøttet, uten at det påvirker næringsinnholdet? 

– Ved steking denaturerer proteinene slik at de mister evnen til å holde på væske. Derfor er kjøtt som er stekt for lenge, eller ved for høy temperatur, tørt å spise. I kjøttsaften som renner ut vil det være noe protein, og kanskje noe fett. Vannet som renner ut er uansett ikke noe næringsmiddel, påpeker Nofima-forsker Rune Rødbotten til KK.no.

UNNGÅ Å SPISE SVIDD MAT: Ikke bare forsvinner mye av de sunne næringsstoffene, men når maten blir svidd/brent, dannes det en rekke helseskadelige stoffer som kan være kreftfremkallende.  Foto: Fotolia
UNNGÅ Å SPISE SVIDD MAT: Ikke bare forsvinner mye av de sunne næringsstoffene, men når maten blir svidd/brent, dannes det en rekke helseskadelige stoffer som kan være kreftfremkallende. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Så varm bør middagen din være

Ikke stek kjøttet i for sterk varme

De ulike proteinene i kjøtt denaturerer ved forskjellig temperatur.

– Det er derfor mulig å steke kjøtt ved lav temperatur, 50-60 grader, i lang tid uten at nevneverdige mengder protein forsvinner.

Stekes kjøttet derimot på for sterk varme kan overflaten forkulles, da kan proteiner og sukker omdannes til kreftfarlige forbindelser, forklarer Rødbotten.

Mattilsynet anbefaler å koke maten, for å unngå dannelse av giftstoffer. Ved koking blir temperaturen sjelden over 100 grader, og da er faren for forkulling borte.

– Men proteiner og fett trekkes ut fra kjøttstykkene og over i vannet. Spises dette som kraft eller suppe blir næringsstoffene omsatt i kroppen vår, sier Rødbotten.

LES OGSÅ: Slik kan du spise rosa burger UTEN å bli syk

Kjøttdeig skal gjennomstekes

KAN SPISES ROSA: Det holder å steke overflatene på biffen godt for det er der bakteriene oppholder seg. Er du gravid bør du derimot unngå å spise rosa kjøtt.  Foto: Fotolia
KAN SPISES ROSA: Det holder å steke overflatene på biffen godt for det er der bakteriene oppholder seg. Er du gravid bør du derimot unngå å spise rosa kjøtt. Foto: Fotolia Vis mer

Bakteriene drepes når maten når mellom 70 og 80 grader. Dette er blant annet grunnen til at Mattilsynet anbefaler oss å gjennomsteke fjørfe – og oppmalt kjøtt, samt bearbeidet kjøtt, som hamburgere og pølser.

Dersom du skal steke hele kjøttstykker (biff, koteletter etc.), holder det imidlertid å steke overflatene godt – for det er hovedsakelig der bakteriene oppholder seg.

LES OGSÅ: Ikke spis for mye brent mat

– Tørrsteking er ikke noe poeng

Hvis du derimot velger å spise kjøttet i rå tilstand er det fare for at du får i deg ugunstige bakterier fra overflaten av kjøttet.

Disse bakteriene blir som regel drept ved steking.

– I de fleste tilfeller er bedre å varmebehandle kjøttet enn å la være, selv om det medfører et lite svinn. Tørrsteking er derimot ikke noe poeng, påpeker forskeren i Nofima.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer