KK.NO: I disse dager er det mye fokus på vaksiner – noen mener de bør unngås og andre mener de er nødvendige.
En ting er sikkert; vaksinering fra barneårene av har ført til at forekomsten av en rekke sykdommer har blitt kraftig redusert her til lands.
Slik er det dessverre ikke over hele verden, og dersom du skal ut og reise bør du sørge for å være vaksinert.
Men holder det egentlig at du ble vaksinert som barn, eller bør du ta en oppfriskning på enkelte vaksiner?
LES OGSÅ: Voksne kvinner bør ta kreftvaksine
Noen gir livslang beskyttelse
Synne Sandbu som er overlege på avdeling for vaksine ved Folkehelseinstituttet, forteller at det kan variere hvor lenge beskyttelsen fra de ulike vaksinene varer i kroppen. Noen skal kunne gi livslang beskyttelse, mens andre bør oppfriskes.
– MMR-vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder skal man for eksempel ikke behøve å ta igjen i voksen alder. Denne gis i to doser i barndomsprogrammet, og så vidt vi vet skal dette gi varig beskyttelse, sier hun.

De to dosene med MMR-vaksine startet de å gi i 1983, så de eldste er nå bare i 30-årene. Hun forteller at de derfor holder dette litt under observasjon for å bekrefte at den faktisk gir beskyttelse livet ut.
Mange av dem som er født i perioden 1960 til 1969 mangler immunitet mot meslinger fordi de ikke rakk å gjennomgå sykdommen mens den var vanlig, og ikke var unge nok til å få meslingvaksine da den ble tatt i bruk fra 1969. Disse årskullene er derfor ekstra utsatt for å få meslinger hvis de kommer borti smitte.
Stivkrampevaksinen bør oppfriskes
Det er likevel noen vaksiner som kan være lurt å friske opp, en av disse er kombinasjonsvaksinen mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio.
Siden beskyttelsen mot disse sykdommene avtar over tid, er det behov for jevnlige oppfriskninger.
LES OGSÅ: Hvis du får en alvorlig sykdom

– Noen av komponentene i denne vaksinen varer lenge, for eksempel varer komponenten mot polio i cirka 15 år. Men siden denne vaksinen også beskytter mot andre sykdommer er det likevel lurt å ta den igjen etter ti år.
– Noen får tilbud om å oppfriske denne vaksinen via jobben sin, og noen tar den igjen fordi de skal ut og reise. Uansett er det lurt å være beskyttet mot disse sykdommene, stivkrampe er for eksempel vanskelig å behandle.
Særlig anbefaler hun en oppfriskning av denne vaksinen til alle som venter et nytt barn i familien.
– Både foreldre, onkler og tanter bør sørge for å være vaksinert når det kommer et nytt barn til familien, for å beskytte babyen mot kikhoste, forklarer hun.
Vaksiner før utenlandsreiser
Ifølge overlegen gikk tuberkulosevaksinen BCG ut av programmet i 2009 siden det i dag er svært liten risiko for tuberkulose her til lands. Men vaksinen gis fortsatt til risikogrupper, eller til folk som skal bo i utlandet.
Også ved feriereiser kan det være aktuelt å ta noen vaksiner på forhånd, avhengig av hvor i verden du skal, og hvor lenge du skal være.
LES OGSÅ: Derfor blir du syk av flyreisen

– Skal du på pakkereise til Asia for eksempel, tror jeg mange reisearrangører tipser deg om vaksinasjon før avreise. Men arrangerer du turen på egenhånd må du nok huske på dette selv, sier Sandbu.
Informasjon om hvilke vaksiner som er nødvendig for ulike reisemål kan du blant annet finne på Folkehelseinstituttets hjemmesider, eller du kan kontakte din lokale reiseklinikk som også kan gi deg time til vaksinasjon.
– Du kan også få vaksiner hos fastlegen, men de har sjeldent slike vaksiner liggende klare, og du må derfor kanskje vente noen dager. Det enkleste er ofte å ta dette på en reiseklinikk eller vaksinasjonsklinikk. Dersom det ikke finnes en slike klinikker i ditt område vil vanligvis kommunehelsen ta seg av dette, og derfor ofte ha vaksiner tilgjengelig.