Vaksine

Så lenge varer vaksinene dine

Ikke alle gir livslang beskyttelse.

OPPFRISKNING: Det kan variere hvor lenge beskyttelsen fra de ulike vaksinene varer i kroppen. Noen skal kunne gi livslang beskyttelse, mens andre bør oppfriskes. Foto: GARO/PHANIE/REX/All Over Press
OPPFRISKNING: Det kan variere hvor lenge beskyttelsen fra de ulike vaksinene varer i kroppen. Noen skal kunne gi livslang beskyttelse, mens andre bør oppfriskes. Foto: GARO/PHANIE/REX/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: I disse dager er det mye fokus på vaksiner – noen mener de bør unngås og andre mener de er nødvendige.

En ting er sikkert; vaksinering fra barneårene av har ført til at forekomsten av en rekke sykdommer har blitt kraftig redusert her til lands.

Slik er det dessverre ikke over hele verden, og dersom du skal ut og reise bør du sørge for å være vaksinert.

Men holder det egentlig at du ble vaksinert som barn, eller bør du ta en oppfriskning på enkelte vaksiner? 

LES OGSÅ: Voksne kvinner bør ta kreftvaksine

Noen gir livslang beskyttelse

Synne Sandbu som er overlege på avdeling for vaksine ved Folkehelseinstituttet, forteller at det kan variere hvor lenge beskyttelsen fra de ulike vaksinene varer i kroppen. Noen skal kunne gi livslang beskyttelse, mens andre bør oppfriskes.

– MMR-vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder skal man for eksempel ikke behøve å ta igjen i voksen alder. Denne gis i to doser i barndomsprogrammet, og så vidt vi vet skal dette gi varig beskyttelse, sier hun.

De to dosene med MMR-vaksine startet de å gi i 1983, så de eldste er nå bare i 30-årene. Hun forteller at de derfor holder dette litt under observasjon for å bekrefte at den faktisk gir beskyttelse livet ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer