Laks

Så lett blir laksen perfekt stekt

Det er tre hovedregler du bør følge for et vellykket resultat.

SUNT OG GODT: Laks er en fin kilde til både protein og omega 3. Foto: Colourbox
SUNT OG GODT: Laks er en fin kilde til både protein og omega 3. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helsemyndighetene anbefaler oss å spise fisk minst to ganger i uka. Og det beste er om vi velger fet fisk som tilfører omega 3, en av de essensielle fettsyrene kroppen - og spesielt hjernen,  trenger.

Makrell, tunfisk, ørret og laks er eksempler på slik fet fisk. Og det er kanskje laksen vi oftest velger, fordi den er så lett tilgjengelig, både som fersk og frossen.

Selv om laksen har en karakteristisk smak, er den svært anvendelig. Stekt laks med kokte grønnsaker og saus er en klassiker, men pasta med laks, wok med laks eller mexikansk med laks er også veldig godt. Prøv for eksempel laks med misodressing eller grillet laks med mangosalat. Provençalsk laks smaker også godt, eller hva med laks med jordskokk?

LES OGSÅ: Slik vet du hvor laksen kommer fra

Unngå å steke den tørr

Selv om laks er en fet fisk, er det fort gjort å tilberede den feil, og ende opp med overstekt og tørr laks. Det er heldigvis ikke vanskelig å steke laksen perfekt hvis du følger disse tre enkle rådene:

  1. La laksen romtempereres før du steker den.
  2. Stek på medium varme i for eksempel rapsolje. Hvis laksestykket har skinn, skal skinnsiden ned først.
  3. Stek den i 3-5 minutter på den ene siden, før du snur og steker noen minutter kortere på den andre (steketid avhenger av tykkelsen på laksestykket).
     

Laksen er ferdigstekt når fiskekjøttet fortsatt er litt rått i midten. Dette kan du kjenne ved å presse på laksen med stekespaden. Den skal gi litt etter, men ikke være altfor myk (gir den ikke etter i det hele tatt er laksen overstekt).  Du kan også se etter det hvite proteinet som dannes på overflaten.

Ta laksen ut av pannen og la den hvile noen minutter før servering. Den vil da etterstekes så den blir fin og rosa i midten.

LES OGSÅ: Middagen som lager seg selv i stekeovnen

Slik ovnssteker du laksen riktig

Om du skal lage mat til flere, kan det være greit å steke laksen i ovnen. For å unngå at den blir overstekt skal du følge disse rådene:

  1. La laksen romtempereres før du steker den.
  2. Legg laksen i ildfast form smurt med litt olje og stek i 8-12 minutter på 180 grader midt i ovnen - bruk helst over- og undervarme, ikke varmluft. (Steketiden avhenger av laksestykkets tykkelse.)
  3. La laksen hvile noen minutter før servering, så vil etterstekingen gjøre den perfekt rosa inni.
     

Er du usikker på om laksen er ferdig kan du gjøre som når du steker i pannen - kjenne etter med en stekespade eller lignende.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer