TINNITUS: Bruker du ofte høretelefoner med musikk på full guffe kan det faktisk skade hørselen din og i verste fall føre til at du får tinnitus.   Foto: Shutterstock / S_L
TINNITUS: Bruker du ofte høretelefoner med musikk på full guffe kan det faktisk skade hørselen din og i verste fall føre til at du får tinnitus. Foto: Shutterstock / S_L Vis mer

Tinnitus

Så lett kan du skade hørselen din

- Stadig flere unge oppsøker hjelp på grunn av hørselen, forteller eksperten.

Publisert

KK.NO: Har du noen gang tenkt over at ørene våre utsettes for lyder som kan være skadelige for hørselen nesten hver eneste dag?

Vi går ut på byen i helgene og danser bekymringsløst ved siden av høyttaleren, går på bråkete konserter og høre på musikk fra telefonen flere ganger om dagen – gjerne litt høyere enn vi burde. 

Alle har vi kommet hjem etter en bråkete kveld og kjent en summende pipelyd i øret når det endelig er stille rundt oss.

Som regel går susingen over av seg selv - men tenkt om det en dag aldri slutter å pipe.

LES OGSÅ: Fikk hørselen tilbake med operasjon

Hører på for høy musikk

For høy lyd over for lang tid fra for eksempel maskiner, eksplosjoner eller musikkanlegg kan skade hørselsceller og gi øresus, også kjent som tinnitus. Men dette er ikke det eneste.

– Det er mange ting som kan skade hørselen, for eksempel traumer mot hodet, eller enkelte typer medisiner. Men generelt sett er hyppig bruk av høretelefoner ikke bra for hørselen, sier Karina McGlade-Grando, som er kognitiv terapeut hos Linderud Audiopedagogisk senter. 

Hun forteller at det er stadig flere unge mennesker som nå oppsøker hjelp på grunn av problemer med hørselen. Og den økte bruken av høretelefoner kan nok ha noe med saken å gjøre.

SKADER HØRSELEN: Nesten hver eneste dag utsettes ørene våre for lyder som med tiden kan skade hørselen. En av årsakene til at flere unger sliter med tinnitus er at de hører på høy musikk fra mobilen.  Foto: Shutterstock / Africa Studio
SKADER HØRSELEN: Nesten hver eneste dag utsettes ørene våre for lyder som med tiden kan skade hørselen. En av årsakene til at flere unger sliter med tinnitus er at de hører på høy musikk fra mobilen. Foto: Shutterstock / Africa Studio Vis mer

– I dag er jo utstyret så bra at man kan ha musikken på ganske høyt uten at lyden blir ubehagelig, derfor tenker man kanskje ikke over at man ofte har lyden på for høyt, forklarer hun.

På enkelte smarttelefoner i dag, som for eksempel iPhone, har det kommet en funksjon som ved hjelp av farger viser deg om lyden er for høy eller ikke.

Når du øker volumet vil volumindikasjonen bevege seg fra hvit til gul, og til slutt rød som indikerer at volumet er høyere enn anbefalt.

Dette gjør det mulig for deg å være obs på hva som er for høyt, og hva som er akkurat passe.

LES OGSÅ: Ha alltid med deg ørepropper

Fra 80 desibel øker risikoen for hørselsskader

Høylytte og bråkete konserter er også et av livets gleder som dessverre kan gå ut over hørselen vår og for eksempel gi øresus.

– Som regel er musikk dynamisk, så det er ikke nødvendigvis konstant høyt. Men konserter i enkelte musikksjangre, som for eksempel tekno og heavy metal, kan ofte være litt verre. Dersom det durer på uten hvilerom får ikke øret mulighet til å slappe av, forteller McGlade-Grando.

SKRIK OG SKRÅL: Høylytte konserter kan være svært slitsomt for hørselen. Det handler ikke bare om lydstyrken, men også mengden du utsettes for. Foto: Shutterstock / dwphotos
SKRIK OG SKRÅL: Høylytte konserter kan være svært slitsomt for hørselen. Det handler ikke bare om lydstyrken, men også mengden du utsettes for. Foto: Shutterstock / dwphotos Vis mer

Lydstyrke måles i desibel (dB), og ifølge Stine Fryjordet Wiik, som er overlege ved ØNH-avdelingen på Drammen sykehus, ligger en alminnelig samtale på omkring 65 desibel, mens et rop når opp i omlag 80 desibel.

Fra 80 desibel og oppover øker risikoen for hørselsskader betraktelig.

– Det er vanskelig å si eksakt hvor mye som skal til for at vi får skader. Dette kan også variere fra person til person, forteller hun. 

– Risiko for hørselskade ligger fra rundt 80 dB. Det vil være stor risiko for hørselsskade fra cirka 115 dB. På en rockekonsert vil lydnivået ligge på rundt 110 dB og et jetfly som starter vil ligge på cirka 150 dB, legger hun til.

Det er likevel ikke bare skadelig å utsettes for høye lyder. McGlade-Grando påpeker at det også handler om hvor lenge man utsettes for lydene. 

– Vi kan tåle et støynivå på 85 desibel i maksimalt åtte timer og 91 desibel i opp mot to timer. Utsettes vi derimot for en lydstyrke på over 100 desibel så tåler man kun 15 minutter før det kan gjøre skade på hørselen, sier hun. 

Ifølge en tysk studie fra 2014 kan også lavfrekvente lyder skade hørselen. 

En gruppe forsøkspersoner ble utsatt for et 30-hertz signal i 90 sekunder og gangen, som tilsvarer den lyden du hører når du kjører på en motorvei med vinduet åpent. Forskerne fant så at det i inntil tre minutter etter forsøket fantes endringer i det indre øret.

Selv om dette ikke er en hørselsskade i seg selv, kan det derimot tyde på at hørselen vår har høyere risiko for å få skader etter å ha blitt utsatt for lavfrekvente lyder over tid. 

Med andre ord, har du kjørt en stund på motorveien med åpent vindu bør du kanskje ikke sette musikken på full guffe med høretelefoner rett etterpå.

LES OGSÅ: Visste du dette om ørevoks?

FOREBYGGENDE: Det er lurt å ta noen forholdsregler. Bruk for eksempel ørepropper når du skal på konsert. Foto: Shutterstock / Michal Ludwiczak
FOREBYGGENDE: Det er lurt å ta noen forholdsregler. Bruk for eksempel ørepropper når du skal på konsert. Foto: Shutterstock / Michal Ludwiczak Vis mer

Det finnes behandling mot øresus

Øresus som har vart i mer enn tre til seks måneder karakteriseres som vedvarende tinnitus. Dersom du plages med øresus bør du ta kontakt med din fastlege eller bedriftslege for utredning. 

Det finnes nemlig behandlinger som kan hjelpe, både lydbehandling, kognitiv behandling og behandling etter nevrofysiologisk modell.

– Ja, man kan behandle tinnitus, men man kan ikke alltid love at man blir helt kvitt susingen i ørene. Ved hjelp av avspennings- og fokuseringsteknikker kan man derimot lære seg å ta fokuset vekk fra lyden, slik at det ikke blir like plagsomt, forteller McGlade-Grando.

Wiik påpeker likevel at du ikke vil kunne få tilbake hørsel som er tapt på grunn av støybelastning, og høreapparat blir da den beste løsningen. Det er derfor lurt å være føre var, slik at du unngår unødvendig skade på hørselen.

– Man kan forebygge både tinnitus og hørselsnedsettelse ved å ta vare på hørselen, altså ved å bruke hørselsvern (øreklokker eller støypropper) når man jobber eller er i omgivelser med mye eller plutselig støy, forteller hun.

Dersom man på fritiden går på jakt eller mye på konserter vil det også da være fornuftig å bruke hørselsvern. Skru ned volumet på iPoden og telefonen når du bruker øreplugger, og ha gjerne med ørepropper i veska når du skal på din neste konsert eller kino. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer