Solarium

Så lite solarium bør du ta

Er det egentlig så skadelig? Ekspertenes meninger er delte.

SOLARIUM: At for mye sol ikke er bra for huden vet vi veldig godt, men hvor farlig er det egentlig å ta solarium? Foto: Scanpix/NTB
SOLARIUM: At for mye sol ikke er bra for huden vet vi veldig godt, men hvor farlig er det egentlig å ta solarium? Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: At mye sol ikke er bra for huden vet vi veldig godt. Og dette gjelder både solarium og ute i den naturlige solen.

Både Helsemyndighetene og Kreftforeningen advarer oss mot overdreven soleksponering. På tross av dette er vi likevel svært glade i å sole oss. Sommer som vinter. Vi vil jo tross alt være brune og fine.

Selv om solariumsbruk har fått en aldersgrense på 18 år, er det likevel tillatt for voksne mennesker å ta så mye sol man ønsker. Så hvor farlig er det egentlig å ta solarium? 

Store sprik i studiene

Forsker Johan Moan ved Universitetet i Oslo påpeker at det er stor sprik i de vitenskapelige studiene når det kommer til solariumsbruk. 

– Noen studier antyder at solariebrukere har mer hudkreft enn andre, andre studier viser liten forskjell, mens atter andre antyder det motsatte, sier han til KK.no. 

Det er dermed vanskelig å slå fast hvor farlig solariumsbruk egentlig er, og han mener at det viktigste alltid er å unngå å overdrive.

– Det hele koker antakelig ned til at det er forbrenning eller overdrevent bruk, både når det gjelder vanlig soling og solariebruk, som er hudkreftframbringende, forklarer han. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer