Solarium

Så lite solarium bør du ta

Er det egentlig så skadelig? Ekspertenes meninger er delte.

SOLARIUM: At for mye sol ikke er bra for huden vet vi veldig godt, men hvor farlig er det egentlig å ta solarium? Foto: Scanpix/NTB
SOLARIUM: At for mye sol ikke er bra for huden vet vi veldig godt, men hvor farlig er det egentlig å ta solarium? Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: At mye sol ikke er bra for huden vet vi veldig godt. Og dette gjelder både solarium og ute i den naturlige solen.

Både Helsemyndighetene og Kreftforeningen advarer oss mot overdreven soleksponering. På tross av dette er vi likevel svært glade i å sole oss. Sommer som vinter. Vi vil jo tross alt være brune og fine.

Selv om solariumsbruk har fått en aldersgrense på 18 år, er det likevel tillatt for voksne mennesker å ta så mye sol man ønsker. Så hvor farlig er det egentlig å ta solarium? 

Store sprik i studiene

Forsker Johan Moan ved Universitetet i Oslo påpeker at det er stor sprik i de vitenskapelige studiene når det kommer til solariumsbruk. 

– Noen studier antyder at solariebrukere har mer hudkreft enn andre, andre studier viser liten forskjell, mens atter andre antyder det motsatte, sier han til KK.no. 

Det er dermed vanskelig å slå fast hvor farlig solariumsbruk egentlig er, og han mener at det viktigste alltid er å unngå å overdrive.

– Det hele koker antakelig ned til at det er forbrenning eller overdrevent bruk, både når det gjelder vanlig soling og solariebruk, som er hudkreftframbringende, forklarer han. 

LES OGSÅ: Redningen for solbrent hud

Gir vitamin D som beskytter mot kreft

Når det er sagt er det også noen mennesker som tåler mer sol enn andre. Det er derfor svært viktig å ta hensyn til din egen hudtype og hudfarge når det kommer til soling.

BRUNING: Det er viktig at du tar hensyn til din egen hudfarge, noen tåler mindre sol og hvert fall solarium enn andre.  Foto: romanruzicka - Fotolia
BRUNING: Det er viktig at du tar hensyn til din egen hudfarge, noen tåler mindre sol og hvert fall solarium enn andre. Foto: romanruzicka - Fotolia Vis mer

– Rødhårede, lyse mennesker som lett solbrennes er særlig utsatt. Men min forskningsgruppe har vist at solariebruk i moderate doser gir mye D-vitamin, som jo igjen beskytter mot mange sykdommer, blant annet kreft, forteller Moan. 

Ifølge Verdens Helseorganisasjon kan D-vitamin beskytte oss mot bensykdommer som rakitt og benskjørhet, og det kan gi oss et mer effektivt forsvar mot krefttyper som tykktarmkreft, prostatakreft og brystkreft.

– Siden vi har lite D-vitamin i kroppen om vinteren og våren, bør man antakelig ikke skremme folk helt ut av solariene. Men heller anbefale moderat og riktig bruk; og ikke brenning, sier forskeren.

Verst for de under 35 år

Naturlig sol kan altså være godt for oss i små doser, men hudlege Ingrid Roscher ved Oslo Universitetssykehus sier til KK.no at solarium er noe hun anbefaler alle å unngå.

– Risikoen for melanom (hudkreft) øker med 16 prosent for de som har brukt solarium, og jo mer solarium desto større er risikoen. Aller verst er solariebruk for de under 35 år, dessverre er det slik i Norge at det er nettopp de som bruker det mest, sier hun.

– Hele kroppen blir utsatt samtidig mot strålingen. 100 prosent av huden eksponeres, versus andre aktiviteter der bare deler av kroppen utsettes for UV-lys. Denne typen stråling med slik intensitet, altså mye stråling på kort tid, finnes ingen steder på jordkloden. Det er altså et stort eksperiment vi utsetter oss selv for, legger hun til.

LES OGSÅ: Slik kan solen skade håret ditt

BESKYTTELSE: Litt sol på kroppen er fint så lenge du har solvett. Husk solkrem og unngå gjerne solarium anbefaler Kreftforeningen. Foto: Scanpix/NTB
BESKYTTELSE: Litt sol på kroppen er fint så lenge du har solvett. Husk solkrem og unngå gjerne solarium anbefaler Kreftforeningen. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Høy UV-stråling i norske solarier

Som om ikke det var nok, har kontroller også vist at UV-strålingen er veldig høy i norske solarier.

– Det er stor variasjon i hvor mye UVA/UVB som avgis av solarienes lysrør, men det er som regel 3-26 ggr sterkere enn vanlig sol. Brunfargen fra solarium har heller ingen beskyttende effekt, forteller Roscher.

Mange bruker solarium som en måte å gjøre huden klar for en sydenferie, men dette er altså ganske så meningsløst.

Solarium vil bare gir deg en overfladisk brunfarge, og ikke gjøre huden motstandsdyktig slik mange tror. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer