Bakterier

Så mange bakterier har du på huden din

Det er snakk om billioner.

LEVER PÅ HUDEN: Joda, du har flust av bakterier på huden din - men det er ikke bare ekkelt, de har faktisk en oppgave også! Foto: Kaspars Grinvalds - Fotolia
LEVER PÅ HUDEN: Joda, du har flust av bakterier på huden din - men det er ikke bare ekkelt, de har faktisk en oppgave også! Foto: Kaspars Grinvalds - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bakterier finnes over alt. På toalettet og på kjøkkenbenken, på sminken og sminkekostene dine, og ikke minst er det flust av bakterier på telefonen din.

Men har du noen gang tenkt over hvor mange bakterier du har på huden din?

Selv om noen bakterier selvfølgelig kan medføre sykdom eller plager av ulik sort, er heldigvis mange bakterier også av den gode sorten, og kan til og med være svært gunstige for kroppen vår.

LES OGSÅ: Ikke hopp rett i vannet etter barbering

Ti billioner bakterier

Hvor mye bakterier du har på huden varierer fra hudområde til hudområde, men særlig i hudfolder og områder rundt kjønnsorganer er konsentrasjonen høyere enn ellers.

– På huden finnes det cirka 10 billioner bakterier, levende og døde. Disse utgjør en viktig del av hudens økosystem og de fleste av dem er nødvendig og forårsaker ikke sykdom, sier spesiallege Ole M. Rørdam (hudlege og forsker ved Universitetet i Madrid og privat i Trondheim www.dermatologi.no) til KK.no.

Et eksempel på en slik bakterie er hvite stafylokokker, som ser ut til å ha mange gunstige egenskaper. Men Rørdam legger til at den kan gi problemer hvis pasientens immunforsvar er svekket, og den kan gi infeksjon i forbindelse med implantater som proteser.

– Så det er stort sett en venn og en sjelden gang en «fiende».

IKKE FOR OFTE: Overdreven dusjing og bruk av såpe kan tørke ut huden og gjøre den mer mottagelig for bakterier og infeksjon.  Foto: carol_anne - Fotolia
IKKE FOR OFTE: Overdreven dusjing og bruk av såpe kan tørke ut huden og gjøre den mer mottagelig for bakterier og infeksjon. Foto: carol_anne - Fotolia Vis mer

Dusj nøye, men ikke for ofte

Tanken på at man har billioner av bakterier på kroppen kan gi deg en ilende trang til å ta en dusj. Men når man vasker seg er det viktig at man lar såpen få tid til å virke slik at den fjerner biofilmen, som er et tynt lag med fett og bakterier som alle har på huden.

– Hvis man skyller av for raskt vil ikke såpen få nok tid til å fjerne dette bakterielaget, og dette er spesielt viktig i hudfolder og genitale områder. På en annen side kan overdreven bruk av såpe og vask tørke ut huden og gjøre den mer mottagelig for bakterier og infeksjon, forteller Rørdam.

Dusjer du for ofte kan du rett og slett risikere å vaske bort de gode bakteriene som kroppen trenger. Og hvis huden i tillegg er tørr og irritert, er ikke hudbarrieren inntakt og skadelige bakterier trives bedre.

– Svette og bakterier i kombinasjon lager melkesyre som gjør hudoverflaten sur, med en pH på rundt 4-4.5. Det begrenser overvekst av bakterier som ikke liker surt miljø. Men bakterier forårsaker også vond lukt ved at de omdanner stoffer, for eksempel ved svette.

LES OGSÅ: Overdreven desinfisering kan være helseskadelig

STUDIE: En engelsk studie viser at sår som ikke vil gro har en annen bakteriekultur enn sår som gror normalt. Denne informasjonen kan blant annet gjøre det enklere å forutse tilhelingen. Foto: PeJo - Fotolia
STUDIE: En engelsk studie viser at sår som ikke vil gro har en annen bakteriekultur enn sår som gror normalt. Denne informasjonen kan blant annet gjøre det enklere å forutse tilhelingen. Foto: PeJo - Fotolia Vis mer

Medisinsk honning og fluelarver

En ny studie viser også at bakteriene på huden vår kan påvirke hvordan og hvor raskt sår gror. Forskere ved University of Manchester Healing Foundation gjorde denne studien i håp om å finne bedre behandlinger for å fremme sårtilheling. Resultatene viste at sår som ikke vil gro har en annen bakteriekultur enn sår som gror normalt.

– Det er velkjent at ugunstige bakterier forsinker sårtilheling, spesielt vanlig er gule stafylokker og pseudomonas. For at sår skal gro bør man fjerne eller redusere disse uønskede bakteriene og holde såret fuktig slik at hudcellene trives bedre og gror raskere, forteller Rørdam.

Det er heldigvis utviklet mange spesialprodukter som bidrar til at sårene holdes renere, og hudlegen kan fortelle at sølvprodukter som effektivt hemmer bakterievekst og desinfiserende bad med kaliumpermanganat er spesielt mye brukt i det siste. Men det finnes også flere andre hjelpemidler, blant annet en medisinsk honning som brukes på sår.

– Og selv om det høres motbydelig ut, kan sterile fluelarver om er laget i laboratorier under sterile omgivelser, brukes til å rense vanskelige sår med mye dødt vev. De fungerer som mikrokirurger som spiser opp dødt vev men lar levende vev være i fred, forteller han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer