EGG: Ryktet om at egg kan øke kolesterolet i blodet er avkreftet, og du kan nå spise frokostfavoritten med god samvittighet.  Foto: Quade - Fotolia
EGG: Ryktet om at egg kan øke kolesterolet i blodet er avkreftet, og du kan nå spise frokostfavoritten med god samvittighet. Foto: Quade - Fotolia Vis mer

Egg

Så mange egg kan du faktisk spise

Men inntaket bør ikke bli høyere enn dette.

Egg er en sunn matvare som er godt likt av de aller fleste. I tillegg til å smake utrolig godt, er også egg en god og billig kilde til protein, fett, vitaminer og mineraler som er bra for kroppen.

Som kjent inneholder egg også kolesterol, noe som gjør at enkelte av oss er skeptiske til å spise det daglig.

Men har vi noen grunn til å frykte egg, og hvor mange kan vi egentlig spise?

LES OGSÅ: Brune egg er ikke sunnere enn hvite!

Et ufortjent rykte

Om lag en tredjedel av kolesterolet i kostholdet vårt kommer fra egg, og dette har gjort at frokostfavoritten har fått et ufortjent rykte om å kunne øke kolesterolet i blodet og gi større risiko for hjerte- og karsykdommer.

Siden eggeplommen inneholder mye kolesterol ble vi tidligere rådet til å begrense inntaket av egg, men ifølge Birger Svihus, som er professor i ernæring ved universitetet for miljø- og biovitenskap, er det nå slutt på dette.

- Ifølge de nyere oversiktsartiklene jeg har studert blir det bare mer og mer klart at kolesterolet fra egg ikke kan assosieres med hjerte- og karsykdommer, slik vi tidligere trodde.

- Derimot er egg en rik kilde til mange viktige næringsstoffer, som selen, jod, vitamin D, vitamin B12 og jern, og er derfor et positivt innslag i et sunt kosthold. Faktisk kan egg sies å bidra med viktige næringsstoffer som ellers hovedsakelig kun finnes i enten kjøtt eller fisk, forteller Svihus til KK.no.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge bløtkokte egg

TO OM DAGEN: Ifølge eksperten kan du trygt spise to egg om dagen, men da må du huske at egg som brukes i bakst og mat inngår i dette.  Foto: bit24 - Fotolia
TO OM DAGEN: Ifølge eksperten kan du trygt spise to egg om dagen, men da må du huske at egg som brukes i bakst og mat inngår i dette. Foto: bit24 - Fotolia Vis mer

Så mange kan du spise

Siden myten om at egg øker risikoen for høyt kolesterol i blodet er avkreftet, kan du, med mindre du har svært høyt kolesterol, spise egg daglig uten å bekymre deg.

- Ifølge oppdaterte anbefalinger kan du normalt spise hvert fall to egg om dagen.

- Men da må du huske at egg i produkter som bakervarer og andre retter også inngår i dette, forteller Svihus.

Selv om egg har mange helsefordeler og egentlig ikke er noe å være redd for, skal du ifølge Ragnhild Lekven Fimreite, som er autorisert klinisk ernæringsfysiolog på ernæringsfysiolog.no, ikke overdrive inntaket av frokostfavoritten.

- Siden selve eggeplommen inneholder en del kolesterol, som hos enkelte personer kan gi utslag i økt blodkolesterol, kan det være lurt å begrense inntaket til ett egg om dagen i snitt. Om du spiser to egg en dag og ingen neste dag, har det ikke noe å si. Det er gjennomsnittet over tid som betyr noe, har hun tidligere fortalt.
 
LES OGSÅ: Derfor er egg sunnere i dag

Sjekk kolesterolnivået ditt

Det kan være lurt å sjekke kolesterolnivået ditt dersom du har et høyt inntak av egg, da vi alle reagerer forskjellig på inntak av kolesterol og egg.

Hos noen mennesker øker kolesterolet lett ved økt inntak av kolesterolholdig mat, mens andre får bare en mild økning eller ingen endring i kolesterolet. Det kan med andre ord være greit, uansett, å få sjekket kolesterolnivået ditt hos fastlegen neste gang du er der. Da vet du med sikkerhet hvor mange egg du trygt kan spise.

 - Det kan godt være at du tåler å spise egg daglig, men det kan også være at du bør være forsiktig med inntaket.

- Dersom høyt kolesterol ligger i familien er det god grunn til å være forsiktig med inntaket av egg. Dette kan en måling av kolesterolet gi deg en pekepinn på, har Cathrine Borchsenius, som er klinisk ernæringsfysiolog hos Bramat.no, tidligere uttalt til KK.no.

LES OGSÅ: Slik øker du det gode kolesterolet

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: