Kaloribehov

Så mange kalorier brenner du uten trening

Regnestykket som kan hjelpe deg ned i vekt.

REGN UT DAGSBEHOV: Med de enkle regnestykkene lenger nede i artikkelen kan du regne ut energibehovet ditt per dag, uavhengig av trening.
REGN UT DAGSBEHOV: Med de enkle regnestykkene lenger nede i artikkelen kan du regne ut energibehovet ditt per dag, uavhengig av trening. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du planer eller ambisjoner om å gå ned i vekt, eller kanskje du rett og slett bare vil opprettholde den formen og figuren du har i dag?

Uansett så kan det for mange av oss være kjekt (og interessant) å vite hvor mange kilokalorier kroppen din trenger og forbrenner hver dag, uavhengig av trening og fysisk aktivitet.

Ifølge ekspertene på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett) er det mange faktorer som spiller inn på energibehov, altså kaloribehovet ditt.

Alder, kroppsvekt, høyde og muskelmasse er bare noen av faktorene som påvirker kaloriforbrenningen din, og som følge av dette er også svært individuelt hvor stort energibehovet er.

LES OGSÅ: Korte personer forbrenner mer

Schofield-metoden

Som vi i KK.no tidligere har skrevet, så er Schofield -metoden en av de mest kjente utregningsmetodene for kaloribehov. Den tar utgangspunkt i din vekt, alder og kjønn.

Regn ut kaloribehovet ditt her!


Tallet du får er altså antall kilokalorier kroppen din trenger hver dag uavhengig av fysisk aktivitet; bare for å opprettholde livsviktige kroppsfunksjoner som pust, hjerteslag, cellefornyelse, hjerneaktivitet, varmeregulering og så videre.

Er du en normalt aktiv person legger du til 25 prosent flere kalorier hver dag, både for den fysiske aktiviteten og det som kalles varmeindusert termogenese (altså varmeøkning etter et måltid).

LES OGSÅ: 30 matvarer nesten uten kalorier

Enkelt regnestykke

Helsenett.no (ekstern lenke) står det også oppført et annet regnestykke du kan benytte for å beregne kroppens grunnleggende kaloribehov (basic metabolic rate, BMR).

Den er som følger:

Menn: = 66 + (13.7 x vekt i kg) + (5 x høyden i centimeter) - (6.8 x alder i år)
Kvinner: 655 + (9,6 x vekt i kg) + (1,8 x høyden i centimeter) - (4,7 x alder i år)

Deretter ganger du BMR med følgende tall avhengig av aktivitetsnivået ditt:

Rolig = BMR x 1.2 (lite eller ingen aktivitet)
Litt aktiv = BMR x 1.375 (rolig mosjon 1-3 dager pr. uke)
Moderat aktiv = BMR x 1.55 (middels mosjon 3-5 dager pr. uke)
Meget aktiv = BMR x 1.725 (intensiv trening 6-7 dager pr. uke)
Ekstremt aktiv = BMR x 1.9 (daglig intenisiv trening og fysisk krevende jobb eller trening to ganger daglig)

Her er et eksempel:
Du er en kvinne på 35 år som er 167 høy og veier 70 kilo. BMR er da som følger:
Cirka 655 + (9,6 x 70) + (1,8 x 167) - (4,7 x 35) = 655 + 672 + 300 - 164 = 1463 kalorier (kcal).

Hvis hun er lite aktiv, trenger hun BMR x 1,375 kalorier (kcal) for å opprettholde en stabil vekt.

Hennes daglige kaloribehov blir derved 1463 x 1,375 = 2011 kalorier (kcal).

LES OGSÅ: Pass deg for kalorifellene i butikken

Om du vil ned i vekt

Ifølge norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet, er det gjennomsnittlige kaloribehovet hos en aktiv kvinne på mellom 18 og 30 år cirka 2500-2600 kilokalorier per dag.

Vanligvis trekker man fra 400–1000 daglige kilokalorier fra dette når hensikten er å gå ned i vekt.

Om du vil øke forbrenningen

Dersom du er en av dem som løper, løper og løper, men hater å trene styrke, så bør du faktisk revurdere treningsopplegget ditt.

Styrketrening gjør deg nemlig ikke bare sterkere. Det kan også forhindre beinskjørhet, forebygge belastningsskader og styrke hjerte og lunger.

I tillegg øker det forbrenningen din – og dét ganske mye.

For hver kilo muskelmasse du legger på deg, øker du forbrenningen din med opptil 90 kalorier ekstra per dag.

Som KK.no tidligere har skrevet kan styrketrening kombinert med kondisjonstrening derfor være helt perfekt for deg som ønsker å gå ned i vekt eller holde vekten stabil.

LES OGSÅ: Maten som bygger muskler

Pass på hurtig-slankingen

Én svært viktig ting å huske på når det gjelder muskler og forbrenning, er også at slanking faktisk kan gjøre vondt verre.

Går du for raskt ned i vekt mister du nemlig ikke bare det uønskede fettet, men også muskler. Og det er i muskulaturen mesteparten av forbrenningen ligger.

Med andre ord kan et for hurtig vekttap gi deg en lavere forbrenning, som øker risikoen for å gå opp i vekt etterpå – også kjent som jojo-slanking.

For å få en helsemessig forsvarlig og varig vektreduksjon anbefales det ikke å gå ned mer enn 0,5 kg i uka.

LES OGSÅ: Tren deg til å foretrekke sunn mat

Ikke overdriv kaloritellingen

Selv om det kan være greit å ha litt oversikt over energi/kaloribehovet ditt (slik at du blir mer klar over hva du putter i munnen), er det viktig at du ikke lar kaloritellingen «ta over» livet og kostholdet ditt.

- Kaloritelling kan føre til at du går glipp av viktige næringsstoffer, har ernæringsekspert Irene Mårdalen tidligere uttalt til KK.no:

- Fokuset på tall gjør gjerne at du dropper matvarer som inneholder mye energi, som nøtter og fet fisk. Varer som gjerne er «kaloribomber», men til gjengjeld inneholder mye sunt fett - som kroppen faktisk trenger.

Ifølge Mårdalen kan overdreven kaloritelling også øke risikoen for at du hopper over måltider, og i verste fall føre til et sykelig forhold til mat.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge en mindre tallerken

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer