Smågodt

Så mange kalorier er det i godteposen

Kan inneholde enorme mengder sukker og fett - selv om posen er liten!

SMÅGODT: Det er kanskje vanskelig, men du bør ikke fylle smågodtposen med mer enn ti biter. Bare disse ti bitene tilsvarer over 400 kcal! Foto: KK-redaksjonen
SMÅGODT: Det er kanskje vanskelig, men du bør ikke fylle smågodtposen med mer enn ti biter. Bare disse ti bitene tilsvarer over 400 kcal! Foto: KK-redaksjonen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste godtemomser vet at det er lett å miste kontrollen i smågodt-hylla, noe som gjør at posen ofte fylles fullere enn det du egentlig hadde tenkt.

Ifølge Camilla Andersen, som er ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no, er det ikke lett å begrense seg når godteposene er så store som de er i dag.
– Godteri-produsentene vet å få oss til å kjøpe mye. De bruker store papirposer med stor flat bunn, slik at det ikke ser ut som om du har fylt noe i posen før du har passert 500 kalorier.

– I tillegg er det ikke klype å ta med slik at du tar en eller to av hver bit. Nei, det er spader som gjør at du kan ta mange på en gang. Dette kan det være greit å være oppmerksom på, forteller hun til KK.no.

LES OGSÅ: Ikke la deg lure av smågodt-tilbudene i butikken

KOLORIBOMBER: Disse smågodt bitene inneholder til sammen nesten 400 kalorier.  Foto: KK-redaksjonen
KOLORIBOMBER: Disse smågodt bitene inneholder til sammen nesten 400 kalorier. Foto: KK-redaksjonen Vis mer

Kaloribomber

For ikke så lenge siden skrev KK.no en sak om hvilke smågodtbiter som er nordmenns soleklare favoritter.

Etter å ha snakket med de største smågodt-produsentene her til lands, som er Nidar og Candy King, fikk vi vite hvilke ti biter det går mest av fra hyllene.

Andersen har tatt for seg disse bitene og regnet ut hvor mange kalorier hver enkelt av dem inneholder. Og resultatet er sjokkerende.

Favorittene fra Nidar:

• Sjokolade familien (49 kalorier per bit)
• Hobby bit (29,6 kalorier per bit)
• Spragleknas (45 kalorier per bit)
• Smørbukk fudge (52 kalorier per bit)
• Bringebær (35 kalorier per bit)

Favorittene fra Candyking:

• Krokodiller (22 kalorier per bit)
• Fersken (22 kalorier per bit)
• Fargepletter (45,6 kalorier per bit)
• Bubblizz (18,5 kalorier per bit)
• Fudge karamell (75,5 kalorier per bit)

Tallene er hentet fra kostholdsveilederen SomeBody.

LES OGSÅ: Smågodt kan bidra til smittespredning

En aha-opplevelse

Dersom du fyller godteposen din med disse ti bitene, som i bunn og grunn virker som ganske lite, vil den inneholde hele 394,2 kalorier. Altså rett i underkant av 400 kalorier - som nesten tilsvarer en hel middag, eller hvert fall 3/4 av en middag.

Ifølge Andersen kan dette komme som et sjokk for mange godtemomser som er vant til å fylle posen både en og to ganger fullere enn dette.

– Det morsomme er jo å legge opp en godtepose og se hvor mye den faktisk utgjør. De fleste vil nok få seg en aha-opplevelse av dette.

– Det betyr ikke at man skal droppe smågodtet, men at man kanskje ikke fyller opp posen så mye neste gang. Det er mengden som er avgjørende, og kaloriene vokser nok raskere enn det de fleste er klar over når de fyller opp posen, sier hun.

LES OGSÅ: Ikke ha godteskålen fremme søndag kveld

EKSPERTEN: Camilla Andersen, som er ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no.  Foto: SomeBody/Martin Andersen
EKSPERTEN: Camilla Andersen, som er ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no. Foto: SomeBody/Martin Andersen Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer