Kaffe

Så mange kopper kaffe er det trygt å drikke

- Går du over den anbefalte mengden kan du oppleve å få ubehag, sier eksperten.

Nytrukket svart, kaffe i hvit kopp. Americano. Kafé. Oslo.
KAFFE: Vi vet at kaffe er sunt, men hvor mange kopper er det egentlig greit å drikke om dagen? Det har eksperten gitt oss svaret på.  Foto: Samfoto
Nytrukket svart, kaffe i hvit kopp. Americano. Kafé. Oslo. KAFFE: Vi vet at kaffe er sunt, men hvor mange kopper er det egentlig greit å drikke om dagen? Det har eksperten gitt oss svaret på. Foto: Samfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Kaffe er ikke bare varmt og godt, det er også sunt. Hvert fall i visse mengder. 

Forskere har de siste tiårene studert kaffens egenskaper på en rekke helsemarkører, og resultatene viser at kaffe trolig er en noe av det bedre vi kan drikke, da det blant annet kan redusere risikoen for depresjon, motvirke diabetes type 2 og holde hjertet vårt sunt.

Men hvor mange kopper tåler egentlig kroppen, og hva skjer hvis man får i seg for mye?

LES OGSÅ: Når drikker du kaffen din?

Noen tåler mer enn andre 

Lise von Krogh, som er ernæringsfysiolog og en av ekspertene på Bramat.no, har fortalt at hvor mye koffein vi tåler å få i oss daglig varierer fra person til person.

- Noen tåler mer koffein enn andre, og dette kommer gjerne litt an på hva du er vant med også. En godt vant kaffedrikker vil nok kjenne litt mindre av koffeinens virkning enn en person som ikke drikker fult så mye kaffe. 

- Noen sier de er svært følsomme for koffein og tåler kaffe veldig dårlig, mens andre ikke. Gravide er for eksempel ekstra følsomme for koffein og bruker tre ganger så lang tid på å skille det ut, mens effekten av koffein varer derimot kortere hos røykere.  

DRIKKE KAFFE: Eksperten forteller at noen tåler koffein bedre enn andre, og kan dermed drikke flere kopper.  Foto: volff - Fotolia
DRIKKE KAFFE: Eksperten forteller at noen tåler koffein bedre enn andre, og kan dermed drikke flere kopper. Foto: volff - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Ja, det er sunt med kaffe

Fire til seks kopper om dagen 

Uansett om du er en godt vant kaffedrikker eller ei, bør du ikke overskride mer enn fire til seks kopper kaffe om dagen, da dette kan gi en rekke ubehagelige plager, forteller von Krogh.

- Det er greit å få i seg en koffeinmengde som tilsvarer fire til seks kopper kaffe i løpet av en dag. Det vil si opp til 400 milligram koffein daglig.
 
Koffein er ikke farlig innenfor normale mengder, men blir det høye doser gjennom drikke som det er lett å få i seg mye av, som for eksempel energidrikker og sterk kaffe, er det fort gjort å få i seg for mye, slik at det skaper ubehag.

- Et normalt inntak koffein har positive effekter, da det blant annet gir våkenhet, bedre konsentrasjon og følelsen av energi.

- Går du over den mengden du er vant til kan du oppleve å få ubehag som for eksempel hjerteklapp, rask puls, irritabilitet, skjelving, uro, økt svette, søvnløshet og mye mer. 

DRUKKET FOR MYE KAFFE: Drikker man for mye kaffe kan man få ubehag som hjerteklapp, rask puls, irritabilitet, skjelving, uro, økt svette, søvnløshet og mye mer.  Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
DRUKKET FOR MYE KAFFE: Drikker man for mye kaffe kan man få ubehag som hjerteklapp, rask puls, irritabilitet, skjelving, uro, økt svette, søvnløshet og mye mer. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Dette gjør koffein med kroppen

Ekstremt store mengder kan være dødelig 

Selv om kaffe er sunt, er det ingen tvil i forskningsverdenen om at de brune dråpene kan være helseskadelig – og i verste fall dødelige

I en video laget av forskerne bak YouTube-serien «AsapSCIENCE» forteller de at 70 kopper kaffe, som inneholder mellom åtte og ti gram koffein, faktisk kan ta livet av en voksen person som veier rundt 70 kilo. 

Det er imidlertid helt umulig å drikke så mange kopper i løpet av en dag, da magen vår ikke har kapasitet til å romme så mye væske. 

I tillegg vil man begynne å hallusinere, miste bevisstheten og i verstefall havne i koma før man har rukket å få ned den store mengden kaffe. 

Under kan du se videoen som forklarer hvordan vi reagerer på for mye koffein: 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer