Brystkreft

Så mange kvinner får brystkreft i 30-årene

Dette bør du vite om sykdomsrisikoen.

BRYSTKREFT: Risikoen for å få brystkreft øker med alderen, men brystkreft kan også oppstå hos kvinner i 30-årene, selv om det er noe sjeldnere.  Foto: Beyond Fotomedia GmbH / Alamy/All Over Press
BRYSTKREFT: Risikoen for å få brystkreft øker med alderen, men brystkreft kan også oppstå hos kvinner i 30-årene, selv om det er noe sjeldnere. Foto: Beyond Fotomedia GmbH / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver dag får åtte norske kvinner brystkreft. Dette utgjør i underkant av 3000 tilfeller i året, som gjør brystkreft til den hyppigste kreftformen blant kvinner.

Risikoen for å utvikle brystkreft er riktignok størst etter passerte 50 år, og ifølge tall fra Kreftregisteret har det mellom 2008 og 2012 vært flest tilfeller i aldersgruppen 60 til 69, med i snitt 424 tilfeller hvert år.

Men dette betyr ikke at yngre kvinner er helt utenfor faresonen, for selv om det er noe sjeldnere, kan brystkreft også oppstå hos kvinner i 30-årene.

Det er også i denne alderen du bør begynne å ta forholdsregler, særlig dersom du har flere tilfeller av brystkreft i familien.

LES OGSÅ: Har oppdaget fire typer brystkreft

EKSPERT: Else Støring er mangeårig kreftsykepleier og seksjonssjef for Kreftforeningens Kreftlinje. Foto: Øyvind Bjørkum
EKSPERT: Else Støring er mangeårig kreftsykepleier og seksjonssjef for Kreftforeningens Kreftlinje. Foto: Øyvind Bjørkum Vis mer

Rammer også yngre kvinner

– Årsaken til at kvinner utvikler brystkreft er ukjent, men man vet at risikoen øker med alderen.

- Rundt 80 prosent av kvinnene som får denne kreftformen er over 50 år, sier mangeårig kreftsykepleier og leder for Kreftforeningens Kreftlinje, Else Støring, til KK.no.

Likevel er det også tilfeller av brystkreft blant yngre kvinner. 

Tall fra Kreftregisteret viser at det gjennomsnittlig har vært i underkant av 35 tilfeller i året blant kvinner i alderen 30 til 34 år, mens tallet øker til 86 tilfeller blant kvinner mellom 35 til 39.

Allerede i 40-årene har disse tallene doblet og todoblet seg.

Siden det er færre unge som rammes av brystkreft, kan det - for disse medlemmene av Brystkreftforeningen, være vanskelig å komme i kontakt med andre unge i foreningen.

Derfor finnes det en egen gruppe for medlemmer som er 40 år eller yngre.

Brystkreftforeningen Under 40 ble startet i 1994 av Kelly Hunter som selv opplevde å få brystkreft i en alder av 21 år, og dette er i dag en aktiv gruppe der man kan møte jevnaldrende i samme situasjon.

Fødsler og amming reduserer risikoen

I 2012 alene døde 645 kvinner av brystkreft, men takket vært forskning på behandling og tidlig oppdagelse av brystkreft overlever flere nå enn tidligere.

Hele 90 prosent av alle kvinner som får brystkreft lever fem år etter at de fikk diagnosen. Og sjansene for å overleve er langt større jo tidligere kreften oppdages.

Heldigvis har forskning også avdekket noen faktorer som kan bidra til å minske risikoen for utviklingen av brystkreft.

LURT Å AMME: Kvinner som føder flere barn og som får sitt første barn før fylte 25 viser seg å ha mindre risiko for utvikling av brystkreft. Også amming ser ut til å kunne senke risikoen. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press
LURT Å AMME: Kvinner som føder flere barn og som får sitt første barn før fylte 25 viser seg å ha mindre risiko for utvikling av brystkreft. Også amming ser ut til å kunne senke risikoen. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press Vis mer

– Å føde sitt første barn før fylte 25 år, å føde flere barn og å amme er med på å redusere risikoen. Regelmessig fysisk aktivitet kan også bidra til å redusere risikoen for brystkreft.

Ja, kvinner som føder flere barn og som får sitt første barn før fylte 25 viser seg å ha mindre risiko for utvikling av brystkreft.

Samtidig kan det også tyde på at kvinner som ikke får barn, eller som føder sitt første barn etter fylte 35 derimot øker risikoen.

Så dersom du ønsker barn i framtiden er dette altså nok en grunn til å ikke vente.

Men dette er riktignok ikke det eneste som kan påvirke risikoen din.

Kan også handle om gener

– Vekststimulering av kjertelvevet via kjønnshormoner er en viktig medvirkende faktor til brystkreftutvikling. Sene og få graviditeter, hormonbruk mot plager i overgangsalderen, samt alkoholbruk er faktorer som kan øke risiko for brystkreft.

Risikoen kan også øke jevnt med et økende inntak alkohol, men også overvekt, nattarbeid og inaktivitet kan være medvirkende faktorer. I tillegg kan selvfølgelig genene dine også spille inn.

LES OGSÅ: Det holder ikke å være slank

UNDERSØKELSE: Sjansene for å bli helt frisk fra brystkreft er langt større jo tidligere kreften oppdages. Oppdager du en kul eller andre forandringer er det derfor en god idé å få en lege til å undersøke brystet. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
UNDERSØKELSE: Sjansene for å bli helt frisk fra brystkreft er langt større jo tidligere kreften oppdages. Oppdager du en kul eller andre forandringer er det derfor en god idé å få en lege til å undersøke brystet. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

– Man kjenner to såkalte brystkreftgener hvor medfødt mutasjon/forandring i genet gir arvelig betydelig økt risiko for brystkreft, til dels også eggstokkreft (BRCA1 og BRCA2). Det finnes sannsynligvis også andre genforandringer som disponerer for brystkreft, og samlet regnes arvelige faktorer å være ansvarlig for 5–10 prosent av brystkrefttilfellene, forteller hun.

Hvis høy arvelig risiko påvises ved medisinsk genetisk utredning, anbefales det at du foretar hyppige kontroller ved brystdiagnostiske sentra.

Følg med på forandringer i brystene

I tillegg til å kjenne en kul eller knute i brystet eller armhulen er det også andre symptomer som kan være tegn på brystkreft, for eksempel kan du oppleve at brystet endrer fasong.

Dette kan være at brystvorten trekker seg innover eller peker i en annen retning enn normalt, eller det kan oppstå et søkk i huden på brystet.

Det kan også oppstå hudforandringer som eksem på eller rundt brystvorten, sår som ikke vil gro, eller smerter i brystet.

Og opplever du blodtilblandet væsking fra brystvorten kan det også være en god idé å få en lege til å undersøke brystet.

SELVSJEKK: Det er viktig å undersøke brystene jevnlig, og det anbefales at du starter med dette i 30-års alderen. Da lærer du å kjenne brystene dine og kan raskt oppdage forandringer. Foto: (c) Rick Gomez/Corbis/All Over Press
SELVSJEKK: Det er viktig å undersøke brystene jevnlig, og det anbefales at du starter med dette i 30-års alderen. Da lærer du å kjenne brystene dine og kan raskt oppdage forandringer. Foto: (c) Rick Gomez/Corbis/All Over Press Vis mer

Men selv om du ikke har noen av disse symptomene er det fortsatt anbefalt at du selv sjekker brystene dine jevnlig.

– Kreftforeningen anbefaler å undersøke brystene selv fra 30-35 års alder. Få kvinner får brystkreft i den alderen, men du lærer å kjenne brystene dine og kan raskt oppdage forandringer, sier Støring.

Siden brystene kan endre seg litt før menstruasjon ved å bli småknudrete eller ømme, er det anbefalt at man tar denne brystsjekken cirka én uke etter siste menstruasjon, gjerne annenhver måned.

Og dersom du er usikker på hvordan du sjekker dine egne bryster har Kreftforeningen laget en video som forklarer hvordan du bør gå frem.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer