Brystkreft

Så mange kvinner får brystkreft i 30-årene

Dette bør du vite om sykdomsrisikoen.

BRYSTKREFT: Risikoen for å få brystkreft øker med alderen, men brystkreft kan også oppstå hos kvinner i 30-årene, selv om det er noe sjeldnere.  Foto: Beyond Fotomedia GmbH / Alamy/All Over Press
BRYSTKREFT: Risikoen for å få brystkreft øker med alderen, men brystkreft kan også oppstå hos kvinner i 30-årene, selv om det er noe sjeldnere. Foto: Beyond Fotomedia GmbH / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver dag får åtte norske kvinner brystkreft. Dette utgjør i underkant av 3000 tilfeller i året, som gjør brystkreft til den hyppigste kreftformen blant kvinner.

Risikoen for å utvikle brystkreft er riktignok størst etter passerte 50 år, og ifølge tall fra Kreftregisteret har det mellom 2008 og 2012 vært flest tilfeller i aldersgruppen 60 til 69, med i snitt 424 tilfeller hvert år.

Men dette betyr ikke at yngre kvinner er helt utenfor faresonen, for selv om det er noe sjeldnere, kan brystkreft også oppstå hos kvinner i 30-årene.

Det er også i denne alderen du bør begynne å ta forholdsregler, særlig dersom du har flere tilfeller av brystkreft i familien.

LES OGSÅ: Har oppdaget fire typer brystkreft

Rammer også yngre kvinner

– Årsaken til at kvinner utvikler brystkreft er ukjent, men man vet at risikoen øker med alderen.

- Rundt 80 prosent av kvinnene som får denne kreftformen er over 50 år, sier mangeårig kreftsykepleier og leder for Kreftforeningens Kreftlinje, Else Støring, til KK.no.

Likevel er det også tilfeller av brystkreft blant yngre kvinner. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer