Salt

Så mange salte nøtter kan du spise

Stemmer det at én håndfull er greit? Dette sier eksperten.

IKKE SÅ SALT SOM DU TROR: Du kan faktisk spise ganske mange salte nøtter før det overstiger 5 gram, som er den anbefalte dagsdosen. Likevel er det viktig å tenke på alt det andre skjulte saltet du får i deg i løpet av en dag. Foto: Fotolia
IKKE SÅ SALT SOM DU TROR: Du kan faktisk spise ganske mange salte nøtter før det overstiger 5 gram, som er den anbefalte dagsdosen. Likevel er det viktig å tenke på alt det andre skjulte saltet du får i deg i løpet av en dag. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Nordmenn spiser i gjennomsnitt 10 gram salt per dag, som er dobbelt så mye som anbefalt.

– De største saltkildene i kostholdet vårt er grovbrød, men hvis man tar bort saltet i osten og saltet i brøden så blir det smakløst, derfor er det vanskelig å fjerne, sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse, til KK.no.

Men det er ikke bare gjennom brød og ost vi får i oss mye salt, det gjelder også bearbeidet mat og salt snacks, som for eksempel nøtter.

LES OGSÅ: Visste du dette om salt?

Så mye kan du spise

Hvor mange saltede nøtter kan du egentlig spise før du har fått i deg for mye salt?

– Salte nøtter innerholder mellom 1 og 1,5 gram salt per 100 gram nøtter. Det betyr at du maks kan spise 500 gram saltede nøtter, opplyser Sundfør og legger til:

– Men da har du fått i deg over 3000 kalorier og har dekket dagsbehovet for lengst!

DAGLIG DOSE NØTTER: Én håndfull nøtter om dagen er nok, ikke to - som på dette bildet.  Foto: Fotolia
DAGLIG DOSE NØTTER: Én håndfull nøtter om dagen er nok, ikke to - som på dette bildet. Foto: Fotolia Vis mer

Det kan kanskje virke overraskende at man kan spise såpass mange salte nøtter før du har nådd dagens anbefalte saltkvote?

– Ja, men dette saltet kommer også på toppen av det du ellers får i deg gjennom vanlig mat.

- Du smaker saltet i nøttene bedre fordi saltet ligger utenpå sammenlignet med brødet, hvor saltet er bakt inni, forklarer hun.

En velkjent regel er å ikke forsyne seg med mer enn én håndfull nøtter, da de er svært næringsrike kaloribomber - selv om de inneholder mange gode næringsstoffer og sunt fett.

LES OGSÅ: Salt kan øke risikoen for diabetes

– Spis heller rå nøtter

Sundfør mener det er unødvendig å spise saltede nøtter.

– Rå nøtter, som er usaltet, smaker mye i seg selv. Det ekstra saltet og det ekstra fettet er så unødvendig, påpeker hun. 

Ristede nøtter er fetere enn ubehandlede nøtter. Å «riste nøtter» betyr egentlig å varme dem i olje, og det er ikke nødvendigvis snakk om sunn olje.

VELG RÅ NØTTER: Ubehandlede nøtter er noe av den smarteste snacksen du kan velge, da det er rik på smak og sunne næringsstoffer. Men spis med måte! Foto: Fotolia
VELG RÅ NØTTER: Ubehandlede nøtter er noe av den smarteste snacksen du kan velge, da det er rik på smak og sunne næringsstoffer. Men spis med måte! Foto: Fotolia Vis mer

Et for høyt saltinntak er assosiert med økt blodtrykk og økt risiko for hjerteinfarkt og slag. Et lavere saltinntak kan faktisk redusere risikoen for hjertesykdom med 30 prosent.

LES OGSÅ: Slik vet du hvor mye salt maten inneholder

Fakta om salt

  • ​ Salt (NaCl) er bygget opp av natrium (Na) og klorid (Cl). Det er særlig natriumet i salt som har dokumentert negativ helseeffekt.
  • 1 gram salt inneholder 0,4 gram natrium. 1 gram natrium tilsvarer 2,5 gram salt (NaCl).
  • Èn teskje rommer 7 gram salt.
  • Kroppen trenger natrium, men behovet er bare ca. 0,6 gram natrium (1,5 gram salt) om dagen for voksne.
  • De fleste typer salt inneholder mye natrium – noen mer enn andre – og kan derfor ikke kalles sunne.
  • Det anbefales at barn under 2 år maksimalt får i seg 0,5 gram salt per megajoule per dag, Dette for å unngå at barn venner seg til et kosthold med et høyt saltinnhold. Fra 2 år og opp til 9 år bør saltinntaket begrenses til ca. 3-4 g/dag.
  • Svetting som følge av langvarig fysisk aktivitet og høy temperatur, samt diaré, kan føre til ekstra tap av natrium.
  • Fordi maten ofte inneholder for mye salt, trenger vi sjeldent å tenke på salttilførselen.​​​​

Kilde: Helsenorge.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer