KOSTENE ALLE BØR HA: Makeupartist Ingrid Presttun Eide mener alle burde eie tre øyesminkekoster og to koster til ansiktet.  Foto: Per Ervland
KOSTENE ALLE BØR HA: Makeupartist Ingrid Presttun Eide mener alle burde eie tre øyesminkekoster og to koster til ansiktet. Foto: Per ErvlandVis mer

Sminkekoster

Så mange sminkekoster trenger du

Hele fem stykker, faktisk. Her er den komplette guiden.

– Alle trenger tre koster til øynene og to koster til ansiktet, sier makeupartist Ingrid Presttun Eide, som til daglig jobber i Makeup Mekka.

Hvor mange sminkekoster har du egentlig? Er du en minimalist og satser alt på to-tre koster som du bruker til alt eller har du en stor samling med utallige koster til helt spesifik bruk?

Uansett hvor stor sminkekostsamlingen din er, kan det være stor hjelp i å vite hvilken type kost du bruker til hva.

Natur- eller syntetbust

Materialet som brukes i selve busta påvirker hvordan kosten tar opp og fordeler produkt, så det gjelder å vite hva du skal bruke kosten til.

Busta kan være av naturhår – for eksempel fra mår, ekorn, geit eller villsvin – eller av syntetiske materialer som nylon eller Taklon.

– Naturbust passer godt når du vil få opp mye pigment i kosten. Naturhår er ikke like glatte som syntetiske hår, og har derfor bedre gripeevne, forklarer Presttun Eide.

Sminkekoster med naturbust passer godt til øyeskygger, pudder, rouge og andre tørre produkter.

– Syntetbust passer godt til kremete produkter eller produkter som inneholder mye olje. Syntetbust er perfekt til concealere, foundations, primere og andre fete og våte produkter, forklarer Presttun Eide.

Syntethår er dessuten enklere å rengjøre enn naturbust, siden de tåler såpe og antibakterielle produkter bedre.

– I kremete produkter er det større risiko for bakterievekst enn i tørre produkter, så det er viktig å rengjøre syntetkostene ofte, sier makeupartisten.

Størrelsen teller

Større koster brukes til større flater – altså til ansiktet og på kroppen. Det finnes egne koster til pudder, solpudder, rouge, foundation, skyggelegging og highlighting.

Størrelse og form varierer og forskjellige koster gir forskjellig resultat.

– Ønsker du presis påføring kan det være fint å velge en børste med skråklippet bust. For mer naturlig resultat kan du velge en mykere kost med mer spredt bust, sier Ingrid Presttun Eide.

Til påføring av foundation finnes det utallige varianter. Noen foretrekker syntetiske pensler med flat bust, mens andre liker duofiberkoster, svamper eller fingre til påføring.

– Kabukikoster med tett bust gir god dekkevne og er veldig populære blant de som bruker pudderfoundation, sier makeupartisten.

SMÅ KOSTER: Fra venstre: leppekost, concealerkost, flat øyeskyggekost til påføring av farge, fluffy øyeskyggekost til dusing, eyelinerkost og skrå eyeliner-/øyebrynskost. Foto: Per Ervland
SMÅ KOSTER: Fra venstre: leppekost, concealerkost, flat øyeskyggekost til påføring av farge, fluffy øyeskyggekost til dusing, eyelinerkost og skrå eyeliner-/øyebrynskost. Foto: Per Ervland Vis mer

Sminkekoster til øynene og leppene

– Små presise koster brukes gjerne i øyepartiet og til leppene. Det finnes egne koster til øyenskygge, eyelinere, bryn, concealer og lepper. De kommer i mange ulike former så de fleste vil nok finne en favoritt som passer perfekt til deres bruk, sier Ingrid Presttun Eide.

Hun mener altså at alle trenger tre koster til øynene.

– Til øynene trenger du en liten til medium kost du kan påføre øyenskygge med, og en større litt mer fluffy kost for å duse ut kantene og eventuelt påføre highlighter, sier hun.

– En skrå og mer presis kost er fint for å fylle i øyenbrynene og for å påføre og duse ut eyeliner langs øvre og nedre vippekant.

Bruker du eyeliner, for eksempel gelliner eller cakeliner, trenger du også en egen kost til dette.

Saken fortsetter under bildet

ANSIKTSKOSTER: Fra venstre: rougekost, skrå rouge-/skyggeleggingskost, kabuki, liten kabuki med langt skaft, foundationkost og pudderkost. Foto: Per Ervland
ANSIKTSKOSTER: Fra venstre: rougekost, skrå rouge-/skyggeleggingskost, kabuki, liten kabuki med langt skaft, foundationkost og pudderkost. Foto: Per Ervland Vis mer

Sminkekoster til ansiktet

I tillegg til de tre kostene til øynene, mener altså Ingrid Presttun Eide at alle trenger to koster til ansiktet:

– Du trenger en stor pudderbørste til løst finish-pudder og solpudder. Denne børsten kan godt være i naturhår med litt fluffy bust, slik at resultatet blir mykt og naturlig.

– Til kinnene trenger du en rougekost som kan gi en presis, men dus påføring av rouge. En rougekost kan også brukes til å påføre hightlight og lowlight i ansiktet for å skape form, sier hun.

Saken fortsetter under bildet
Sminkekostguiden

Eyelinerkost: – En eyelinerkost bør være tynn og presis med litt motstand i hårene slik at påføring blir kontrollert. Den kan gjerne ha syntetisk bust for enkel rengjøring, forklarer Presttun Eide.

Øyebrynskost: – Øyenbrynskoster kan godt være skråklippet med stiv bust slik at du kan lage korte, naturlige strøk med farge i brynene. En slik kost kan også brukes til å duse ut kajaler eller til påføring av skygger langs vippekanten.

Øyeskyggekoster: Små, flate koster egner seg godt til påføring av skyggen på øyelokket, mens større, mykere koster egner seg til dusing av overganger.

– Det kan være greit å ha et godt utvalg i øyenskyggekoster om du bruker øyenskygge hver dag. Bruker du mange ulike farger er det fint å ha en kost til hver farge slik at resultatet ikke blir grumsete, sier makeupartisten.

Leppekoster: – Disse kan gjerne ha en spiss tupp slik at påføringen av leppefarge blir presis langs kantene. Det er også en fordel om kosten enkelt kan påføre farge på hele leppen.

Rougekost: – En blushkost med myk, rund bust er fin for et mykt og naturlig resultat. Den kan godt ha litt motstand i basen av hårene slik at du også kan blende ut overgangene, forklarer Presttun Eide.

– Om du liker å skyggelegge i ansiktet kan en blushkost med skråklippet bust være fordelaktig. Da blir påføringen og blendingen mer presis og kontrollert.

Pudderkost: – Disse kan godt være store og myke, og de bør holde godt på pudderet. Husk å fjerne overflødig pudder fra børsten ved å dunke den lett mot hånden før du påfører, ellers blir det fort for mye pudder.

Foundationkoster: Det er en stor fordel med syntetbust når bruker flytende eller kremete foundationtyper, ikke bare på grunn av den enklere rengjøringen. Mens naturbust suger til seg en del produkt, som dermed går til spille, er syntetbusten mer økonomisk i bruk.

– Den kan gjerne ha litt motstand i busten slik at du kan jobbe ut alle overgangene, sier makeupartisten.

Til pudderfoundation er kabukikoster – korte, store, tette koster med mye motstand i busta – veldig godt egnet. Disse er ofte best i naturhår, siden de tar opp en jevn mengde med produkt.

Det finnes likevel gode syntetiske alternativer hvis du foretrekker det.

Stell godt med dem

Sminkekoster finnes i alle slags prisklasser, og du må ikke blakke deg for å få en fin og funksjonell samling som passer til ditt bruk.

Uansett om du investerer i dyrere koster, eller går for noen av markedets billigere varianter, bør du ta godt vare på dem – da varer de lenge og blir gjerne bedre med bruk.

Noen enkle tips for å gi sminkekostene dine lengst mulig levetid:
  • Vask dem jevnlig, bruk en mild såpe – for eksempel babysjampo.
  • Sørg for at du ikke får vann eller sminkekostrens ned i metallbiten som fester busta til skaftet.
  • Oppbevar kostene på en skånsom måte. Bruk kostebeskyttere, såkalte brush guards, når du reiser.
Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: