Kvinner

Så mange tar abort i Norge

Og en tredjedel av disse gjør det flere ganger.

ABORT: Omtrent 15.000 kvinner tar abort i Norge hvert år, og størst representert blant disse tallene er kvinner mellom 20-24 år. Foto: Eléonore H - Fotolia
ABORT: Omtrent 15.000 kvinner tar abort i Norge hvert år, og størst representert blant disse tallene er kvinner mellom 20-24 år. Foto: Eléonore H - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at det blir gjennomført omkring 15.000 aborter i Norge hvert år.

Kvinners rett til selvbestemt abort ble først vedtatt på stortinget i 1978.

Den siste tiden har imidlertid debatten handlet mest om reservasjonsrett - altså om leger kan ha muligheten til å reservere seg mot å henvise til abort. Dette var også hovedparolen under årets 8. mars-markering.

Blant de 15.000 kvinnene som tar abort i Norge, er det fortsatt kvinner i aldergruppen mellom 20-24 år som er størst representert.

LES OGSÅ: 15 prosent har skadet seg med vilje

40 prosent kommer til å ta en abort

- Alle disse kvinnene har unike historier. Noen er i faste forhold, noen er ikke det. Noen har barn fra før, andre har ikke det, sier gynekolog og forsker Mette Løkeland til KK.

- Av de som tar abort finner du alle mulige kvinner. Det er ikke så mange som har gått ut i media og fortalt om at de har tatt abort, men de som har gjort det er vanlige kvinner, sier hun.

Hun kan fortelle at omkring 40 prosent - altså 4 av 10 norske kvinner, kommer til å ta en abort i løpet av sin fertile tid.

Gratis prevensjon ser imidlertid ut til å redusere disse tallene.

PREVENSJON: Gratis prevensjon blant unge har bidratt til å redusere antall aborter i Norge.  Foto: All Over Press
PREVENSJON: Gratis prevensjon blant unge har bidratt til å redusere antall aborter i Norge. Foto: All Over Press Vis mer

Gynekologiprofessor Ole-Erik Iversen kan fortelle at det derfor har vært snakk om at kvinner i denne aldersgruppen også skal kunne få gratis prevensjon, uten at det har blitt vedtatt ennå.

- Selv om det bare er spekulasjoner kan en årsak til at antallet er størst i denne aldersgruppen, være at de ikke er i etablerte forhold, ikke har funnet rett partner eller at de driver med utdanning og ikke prioriterer barn, sier han.

- En annen faktor er at man i dag har større muligheter til å velge når man vil ha barn, og de fleste vil derfor vente. Noe man også kan se på gjennomsnittsalderen for å få barn i Norge, som er 27 år.

33 prosent av de som har tatt abort, har gjort det flere ganger.

LES OGSÅ: Denne trenden kan være skadelig

Vanskeligere om du tviler

Iversen forteller at man ikke vet veldig mye om hvordan en abort påvirker kvinner psykisk, ettersom det ikke er gjort noen undersøkelser på det.

Ifølge Løkeland takler gjerne de som er helt sikre på at de vil ta abort, det bedre.

- Dersom du er usikker på om du vil ta abort eller ikke, så kan det være vanskeligere, sier hun.

- Men det kan være situasjoner der en kvinne vil ha barn, men kjæresten ikke vil det - da kan det være en mye vanskeligere situasjon.

UØNSKET GRAVID? Dersom du ikke vet hva du skal gjøre finnes det flere steder du kan henvende deg, blant annet Amathea - rådgivning ved uønsket graviditet.  Foto: PAO joke - Fotolia
UØNSKET GRAVID? Dersom du ikke vet hva du skal gjøre finnes det flere steder du kan henvende deg, blant annet Amathea - rådgivning ved uønsket graviditet. Foto: PAO joke - Fotolia Vis mer

I Norge finnes det ikke noen systematisk oppfølging av kvinner etter en abort.

LES OGSÅ: Slik kan smertestillende skade deg

Her får du hjelp

Iversen og Løkeland forklarer at det er flere du kan snakke med dersom du er usikker på hva du skal gjøre i en slik situasjon:

  • Amathea, rådgivningskontor for uønskede gravide
  • Helsestasjon for ungdom
  • Helsesøster
  • Sosionom
  • Fastelege


Iversen forklarer at en vanlig reaksjon blant gravide som ikke ønsker å være der, er sjokk, frustrasjon og fortvilelse.

Han forteller at de fleste trenger tid til å sortere tankene og bestemme seg for hva de skal gjøre.

- Alle som er uønsket gravide har rett på informasjon hvis de ønsker det. Mange er i tvil og trenger rådgivning, sier Iversen.

LES OGSÅ: Har du mye urolig mage?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer