Hjertestans

Så mange unge får akutt hjertestans

Kan ramme flere enn vi tror.

HJERTESTANS?: Det er veldig sjeldent at ellers friske unge mennesker rammes av akutt hjertestans, men det kan være mørketall. Foto: Scanpix/NTB
HJERTESTANS?: Det er veldig sjeldent at ellers friske unge mennesker rammes av akutt hjertestans, men det kan være mørketall. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Ifølge Folkehelserapporten for 2014 er hjerte­- og karsykdommer fortsatt den sykdomsgruppen som fører til flest dødsfall. Og den viser en bekymringsfull økning i sykehusinnleggelser for førstegangs hjerteinfarkt blant yngre voksne.

Mange av dem som dør av hjerte- og karsykdommer, dør gjerne i høy alder, og dette gjelder særlig oss kvinner. Men dette omfatter en rekke ulike hjerte- og karsykdommer. 

Også når det gjelder akutt hjertestans er det ifølge medisinprofessor og hjertespesialist Torbjørn Omland ved Universitetet i Oslo og Ahus, veldig sjeldent at ellers friske unge mennesker rammes. 

– Hos unge idrettsutøvere er det anslått 1 til 2 dødsfall per 100.000 personår. Hos unge amerikanske brannmenn i alderen 18 til 24 år ble risikoen nylig anslått å være cirka 4 per 100.000 personår, forteller han til KK.no.

LES OGSÅ: Du har størst risiko for hjertestans om morgenen

De tre vanligste årsakene

Det er likevel ikke slik at hjertet ditt kan stoppe å slå helt uten grunn, det er tross alt alltid en årsak.

Hjertespesialisten forteller at det er tre ting som er de vanligste årsakene til akutt hjertestans hos unge mennesker: 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer