Hjertestans

Så mange unge får akutt hjertestans

Kan ramme flere enn vi tror.

HJERTESTANS?: Det er veldig sjeldent at ellers friske unge mennesker rammes av akutt hjertestans, men det kan være mørketall. Foto: Scanpix/NTB
HJERTESTANS?: Det er veldig sjeldent at ellers friske unge mennesker rammes av akutt hjertestans, men det kan være mørketall. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Ifølge Folkehelserapporten for 2014 er hjerte­- og karsykdommer fortsatt den sykdomsgruppen som fører til flest dødsfall. Og den viser en bekymringsfull økning i sykehusinnleggelser for førstegangs hjerteinfarkt blant yngre voksne.

Mange av dem som dør av hjerte- og karsykdommer, dør gjerne i høy alder, og dette gjelder særlig oss kvinner. Men dette omfatter en rekke ulike hjerte- og karsykdommer. 

Også når det gjelder akutt hjertestans er det ifølge medisinprofessor og hjertespesialist Torbjørn Omland ved Universitetet i Oslo og Ahus, veldig sjeldent at ellers friske unge mennesker rammes. 

– Hos unge idrettsutøvere er det anslått 1 til 2 dødsfall per 100.000 personår. Hos unge amerikanske brannmenn i alderen 18 til 24 år ble risikoen nylig anslått å være cirka 4 per 100.000 personår, forteller han til KK.no.

LES OGSÅ: Du har størst risiko for hjertestans om morgenen

De tre vanligste årsakene

Det er likevel ikke slik at hjertet ditt kan stoppe å slå helt uten grunn, det er tross alt alltid en årsak.

Hjertespesialisten forteller at det er tre ting som er de vanligste årsakene til akutt hjertestans hos unge mennesker: 

– Det er betennelse i hjertemuskelen (myokarditt), hjertemuskelsykdommer (såkalte kardiomyopatier), og sykdommer som påvirker den elektriske aktiveringen av hjertemuskelceller, som er såkalte ionekanalsykdommer.  

LEGESJEKK: Det er lurt å være obs på at flere hjertesykdommer kan være arvelige. Foto: Scanpix Norway
LEGESJEKK: Det er lurt å være obs på at flere hjertesykdommer kan være arvelige. Foto: Scanpix Norway Vis mer

Som med så mange andre sykdommer kan genene dine spille en rolle, og noen av disse sykdommene kan være arvelige. 

– Dersom det er opphopning av plutselig hjertedød i ung alder i familien, er det et faretegn. Plutselig innsettende besvimelser uten annen åpenbar årsak kan også være et faresignal. Sterke brystsmerter kan være et tegn på hjerteinfarkt. 

– Hjerteinfarkt er den vanligste årsak til plutselig hjertedød hos middelaldrende og eldre, men er sjelden hos unge. Dog forekommer det, sier han og viser til tilfellet med svømmeren Alexander Dale Oen.

Vanskelig å fastslå slike dødsfall

Ferske tall fra Storbritannia anslår at 12 personer under 35 år dør hver uke fra en udiagnostisert hjertesykdom, skriver Sky News. 

Men britiske eksperter mener det selv etter døden er vanskelig å fastslå at et dødsfall skyldes akutt hjertestans.

LES OGSÅ: Er du i risikosonen for hjerteproblemer?

TUNGPUSTET: Ofte kan tung pust ved anstrengelse og nedsatt yteevne over tid være symptomer, men de fleste opplever ingen symptomer i det hele tatt. Foto: Scanpix/NTB
TUNGPUSTET: Ofte kan tung pust ved anstrengelse og nedsatt yteevne over tid være symptomer, men de fleste opplever ingen symptomer i det hele tatt. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Dette kan skyldes at slike dødsfall ofte kan oppfattes som uforklarlige bilulykker, drukningsulykker og epileptiske anfall, og at det derfor kan være langt flere unge som rammes enn det vi tror.

Selv om brystsmerter og press i brystet er kjent som typiske symptomer som kan opptre i forkant av en hjertestans, er det slett ikke det dominerende symptomet. Ofte kan tung pust ved anstrengelse og nedsatt yteevne over tid være mer fremtredende.

Når det er sagt opplever 80 prosent av unge mennesker som rammes av hjertestans heller ingen symptomer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer