Narkose

Så mange «våkner» på operasjonsbordet

Tallene er lavere enn tidligere beregnet, viser ny studie.

SJELDENT: Av de tre millioner narkoser som administreres i Storbritannia hvert år, er det  cirka 153 pasienter i året som opplever å «våkne» under operasjoner. Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press
SJELDENT: Av de tre millioner narkoser som administreres i Storbritannia hvert år, er det cirka 153 pasienter i året som opplever å «våkne» under operasjoner. Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å stå ovenfor en operasjon kan være skremmende i seg selv, og frykten for aldri å våkne av narkosen er ikke helt uvanlig. Men heldigvis er risikoen for at dette skal skje mikroskopisk liten.

Dette er derimot ikke det eneste vi bekymrer oss for ved operasjoner, for tenk om du skulle være så uheldig å våkne under narkosen og dermed få med deg din egen operasjon – uten at du kan si fra om det.

Vi har alle hørt eller lest om slike skrekkhistorier. Og det er ikke tvil om at slike hendelser kan være ganske traumatiske for dem som opplever det. Men hvor vanlig er det egentlig at dette skjer?

LES OGSÅ: En av tre følte fødselen var traumatisk

Færre tilfeller enn før

Dette har en gruppe britiske forskere forsøkt å finne ut av, og publiserte nylig en tre år lang studie som viser at tallene er langt lavere enn tidligere beregninger.

Forskerne ba en rekke anestesileger i Storbritannia om å rapportere hvor mange tilfeller de møtte av utilsiktet bevissthet under narkose i 2011. Og av de tre millioner narkoser som administreres hvert år, er det «bare» 153 pasienter i året som opplever å være ved bevissthet under operasjoner – en tilstand som også kalles awareness.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer