Narkose

Så mange «våkner» på operasjonsbordet

Tallene er lavere enn tidligere beregnet, viser ny studie.

SJELDENT: Av de tre millioner narkoser som administreres i Storbritannia hvert år, er det  cirka 153 pasienter i året som opplever å «våkne» under operasjoner. Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press
SJELDENT: Av de tre millioner narkoser som administreres i Storbritannia hvert år, er det cirka 153 pasienter i året som opplever å «våkne» under operasjoner. Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å stå ovenfor en operasjon kan være skremmende i seg selv, og frykten for aldri å våkne av narkosen er ikke helt uvanlig. Men heldigvis er risikoen for at dette skal skje mikroskopisk liten.

Dette er derimot ikke det eneste vi bekymrer oss for ved operasjoner, for tenk om du skulle være så uheldig å våkne under narkosen og dermed få med deg din egen operasjon – uten at du kan si fra om det.

Vi har alle hørt eller lest om slike skrekkhistorier. Og det er ikke tvil om at slike hendelser kan være ganske traumatiske for dem som opplever det. Men hvor vanlig er det egentlig at dette skjer?

LES OGSÅ: En av tre følte fødselen var traumatisk

Færre tilfeller enn før

Dette har en gruppe britiske forskere forsøkt å finne ut av, og publiserte nylig en tre år lang studie som viser at tallene er langt lavere enn tidligere beregninger.

Forskerne ba en rekke anestesileger i Storbritannia om å rapportere hvor mange tilfeller de møtte av utilsiktet bevissthet under narkose i 2011. Og av de tre millioner narkoser som administreres hvert år, er det «bare» 153 pasienter i året som opplever å være ved bevissthet under operasjoner – en tilstand som også kalles awareness.

VÅKEN: Skrekkhistorier om å ligge våken under en operasjon uten mulighet til å bevege seg, kan få det til å grøsse nedover ryggen. Heldigvis skjer dette sjeldnere enn man før har trodd. Foto: (c) Tim Pannell/Corbis/All Over Press
VÅKEN: Skrekkhistorier om å ligge våken under en operasjon uten mulighet til å bevege seg, kan få det til å grøsse nedover ryggen. Heldigvis skjer dette sjeldnere enn man før har trodd. Foto: (c) Tim Pannell/Corbis/All Over Press Vis mer

Medforfatter av studien, professor Tim Cook, sier i en pressemelding at risikoene for pasienter som gjennomgår generell anestesi er veldig små og har sunket betraktelig de siste tiårene, skriver The Royal College of Anaesthetists på sine nettsider. 

– Av de tre millioner som får narkose ved NHS-sykehus hvert år er det et svært lite antall av pasientene som opplever bevissthet under anestesi. Og de fleste av disse inntreffer før operasjonen starter eller etter at den er ferdig, sier han.

Selv om forskernes funn er generelt betryggende for både pasienter og leger, innser de at det fortsatt er mye arbeid som må gjøres. De vil derfor tilbringe også det neste året på å studere så mange tilfeller som mulig, for å lære mer av pasientenes erfaringer.

LES OGSÅ: Kjøper du reseptfrie medisiner i utlandet?

FRAMSKRITT: Det er gjort store fremskritt innen anestesien i løpet av de siste tiårene, både når det gjelder utstyr, kunnskap og ferdigheter. Risikoen for å komme til bevissthet under narkose er derfor langt lavere i dag enn for 20 år siden. Foto: REX/Voisin/Phanie/All Over Press
FRAMSKRITT: Det er gjort store fremskritt innen anestesien i løpet av de siste tiårene, både når det gjelder utstyr, kunnskap og ferdigheter. Risikoen for å komme til bevissthet under narkose er derfor langt lavere i dag enn for 20 år siden. Foto: REX/Voisin/Phanie/All Over Press Vis mer

Mer vanlig for 20 år siden

Selv om tallet kanskje kan virke høyt er det i virkeligheten en god del lavere enn hva tidligere undersøkelser har vist. I løpet av de siste 50 årene har det tross alt vært store fremskritt innen anestesien, både når det gjelder utstyr, kunnskap og ferdigheter.

Å komme til bevissthet under narkose var langt mer vanlig for 20 år siden, mens risikoen for at dette skal skje i dag ligger på bare 0,2 prosent under narkose der muskelavslappende medikamenter brukes, skriver Tidsskrift for Den Norske Legeforening.

Det er nemlig kun dersom det brukes muskelavslappende stoffer under narkosen at dette kan skje. Normalt vil du begynne å bevege deg dersom du våkner, noe legen raskt vil oppdage og derfor kunne øke dosen. Har du derimot fått muskelavslappende stoffer vil det gjøre det umulig for deg å bevege deg eller åpne øynene.

Skyldes for lave doser

Avdelingssjef på anestesiavdelingen ved St.Olavs Hospital i Trondheim, Sigrurd Fasting, forteller til KK.no at fleste anestesileger har hørt om dette i sin avdeling, men at ikke alle opplever det med egen pasient.

LES OGSÅ: Sannheten om smertestillende

MONITOR: Anestesipersonalet følger nøye med på en rekke tegn som kan indikere at narkosen ikke er dyp nok. Og utenom bevegelse er det puls og blodtrykkstigninger som er de viktigste indikatorene. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
MONITOR: Anestesipersonalet følger nøye med på en rekke tegn som kan indikere at narkosen ikke er dyp nok. Og utenom bevegelse er det puls og blodtrykkstigninger som er de viktigste indikatorene. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

– Gode svenske studier har kommet til en forekomst på cirka 1 per 1000 narkoser. Det skulle i tilfelle gitt cirka 14 pasienter per år på St Olav, der vi gir rundt 14000 narkoser per år. Mitt inntrykk er at det dreier seg om 1-3 pasienter årlig hos oss, sier han.

Grunnen til at enkelte pasienter kan oppleve å komme til bevissthet under narkose skyldes for lite sovemedisin eller smertestillende i forhold til kirurgisk stimulering.

– Den kirurgiske stimuleringen (smerten) varierer gjennom inngrepet, og tilførselen av medikamenter må varieres tilsvarende.

Skulle legene oppdage at pasienten ikke er helt under narkose, er behandlingen i øyeblikket å øke dosene med narkosemidler.

LES OGSÅ: Ville du operert deg der nede?

TRAUMATISK: Psykiske ettervirkninger er ikke uvanlig etter en slik hendelse, som regel i form av flashbacks og mareritt. Foto: YAY Media AS / Alamy/All Over Press
TRAUMATISK: Psykiske ettervirkninger er ikke uvanlig etter en slik hendelse, som regel i form av flashbacks og mareritt. Foto: YAY Media AS / Alamy/All Over Press Vis mer

Psykiske ettervirkninger

Ifølge Norsk Helseinformatikk følger anestesipersonalet nøye med på en rekke tegn som kan indikere at narkosen ikke er dyp nok.

Dette kan være tegn som svetting, bevegelser, rask puls, og automatisk måling av narkosegass i utåndingsluften.

Og skulle de oppdage at pasienten ikke er under full narkose, vil de da øke tilførselen av anestesimiddel.

Av alle pasienter som får narkose er det altså svært få som opplever såkalt awareness. Og selv om slike pasienter sjeldent opplever fysisk smerte, kan det likevel føles traumatisk.

– Det er traumatisk for pasienten, særlig om de har fått curarepreparater som lammer muskulaturen – da kan de ikke bevege seg som indikasjon på at er våkne. Utenom at pasienten beveger seg er det puls og blodtrykkstigninger som er viktigste indikator på at tilførsel av narkosemedisiner er for liten, forklarer Fasting.

Psykiske ettervirkninger er ikke uvanlig, noe som ofte kommer i form av mareritt og flashbacks. Og cirka 10 prosent viser seg også å utvikle post traumatisk stressyndrom.

– Etter at pasienten har våknet er vår erfaring at hyppige samtaler der en går gjennom det inntrufne, og hjelper pasienten med bearbeidingen er det som virker best, sier Fasting.

Ikke i livsfare

Dersom du nå ble engstelig for operasjon, kan legen berolige deg med at det er ekstremt sjeldent at dette forekommer. I tillegg er det sjelden så alvorlig at du står i fare. 

- Man er normalt ikke i «livsfare», men mange av de som forteller om å ha vært våkne beskriver en sterk dødsangst og panikk. Forekomsten er svært lav, og ikke en risiko man bør bekymre seg om, sier Fasting. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer