TAR DU DEG GOD NOK TID? En dråpe og fem sekunder med gnikking er ikke nok for å få hendene rene med antibac.  Foto: Engen/Blystad
TAR DU DEG GOD NOK TID? En dråpe og fem sekunder med gnikking er ikke nok for å få hendene rene med antibac. Foto: Engen/Blystad Vis mer

Antibac

Så mye antibac bør du bruke

Det holder faktisk ikke med en dråpe, slik mange produsenter hevder.

Antibac er det nok mange av oss som har med rundt i veska. Den fungerer fint som bakterie-killer før et måltid på en restaurant, og som oppfrisking av håndhygienen etter en lang tur på fullstappet trikk.

Desinfeksjonsmidler er en rask og effektiv måte å drepe bakteriene på, men kun dersom du bruker dem rett.

Mange produsenter merker produktene sine med «en dråpe er nok», noe som ikke er helt riktig. I en test gjort av Forbrukerrådet viser det seg at mange av produktene er merket feil.

En annen ting som kommer frem i testen, er at Biltemas antibac både er billigst og testvinner. Den koster kun ti kroner per flaske. Du trenger altså ikke betale dyre dommer for et effektivt produkt.

LES OGSÅ: Å dusje for ofte kan gjøre deg syk

HÅNDVASK FJERNER SKITTEN: Dersom du er synlig skitten på hendene, fungerer såpe og vann best.  Foto: PantherMedia / CandyBox Images
HÅNDVASK FJERNER SKITTEN: Dersom du er synlig skitten på hendene, fungerer såpe og vann best. Foto: PantherMedia / CandyBox Images Vis mer

Ta deg tid

- De vanligste tabbene vi gjør er at vi bruker for lite, og at vi tar oss for lite tid til å gni det skikkelig inn, forteller testleder Jogrim Aabakken i Forbrukerrådet, til KK.no.

Det er fort gjort å ta en liten dråpe og gni den inn i hendene i et par sekunder. Det gir liten effekt.

- Du skal gni i minst 15 sekunder, helst 30. Dersom du har blitt tørr på hendene innen det er gått 15 sekunder, har mengden vært for liten, sier Aabakken.

Den riktige mengden er på tre milliliter, noe som tilsvarer cirka en teskje.

Forbrukerrådet kan meddele at mange av produsentene med feilaktig mengdeveiledning på etikettene har sagt at dette skal forandres på etter at testen ble publisert.

Nederst i testen havnet skumproduktene. Dette er fordi du må bruke langt mer om gangen.

- Skumproduktene fungerer slik at væsken blander seg med luft på vei ut, og derfor må du bruke stor mengde for å få nok virkestoffer, sier Aabakken.

LES OGSÅ: Du vasker vel ringene dine?

Såpe og vann fjerner skitten

Selv om alkoholen i antibac er sterkere enn såpe og dreper bakteriene raskt, fordamper den fort og har derfor ikke noen langtidseffekt. Dersom du er skitten på hendene i tillegg, er såpe og vann det beste alternativet.

- Dersom du er synlig skitten på hendene, må du i alle fall ta to omganger med antibac.

- Det første laget fjerner litt av skitten, det andre renser. Likevel er det nok såpe og vann som er best i disse tilfellene, sier Aabakken.


TESTLEDER: Jogrim Aabakken fra Forbrukerrådet.
TESTLEDER: Jogrim Aabakken fra Forbrukerrådet. Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: