Nettvett

Så mye av privatlivet kan du dele

Hva er greit å være åpen om på jobb, og hva bør være forbeholdt venner?

FOR PRIVAT? - Og her ser dere lille Jens idet hodet hans kommer ut. Jeg kan ta med morkaken på jobb i morgen, har den på glass hjemme! Foto: Image Source/All Over Press
FOR PRIVAT? - Og her ser dere lille Jens idet hodet hans kommer ut. Jeg kan ta med morkaken på jobb i morgen, har den på glass hjemme! Foto: Image Source/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er blitt vanlig å dele. Livet, tanker, problemer, utfordringer, opplevelser, ferieminner, styrker og svakheter.

Det kan være på Facebook, Instagram, en blogg eller noe annet, men også med venninner, familien og kollegaen.

Privatlivet er ikke lenger så privat som det en gang var – heller ikke i profesjonelle sammenhenger.

Motsetningen mellom å dele og være åpen om seg selv og privatlivet sitt og samtidig opprettholde en profesjonell rolle på jobben, kjenner Signe Enemark Kildesgaard godt til. Hun er utdannet sosiolog, har spesialisert seg på fellesskap i arbeidslivet og jobber som HR-sjef i et stort mediehus. Men hun er ikke så bekymret:

– Jeg tror faktisk ikke det er så problematisk, for selv om du kanskje forteller om privatlivet ditt, er det jo ikke nødvendigvis dine dypeste, innerste hemmeligheter du deler, sier hun.

LES OGSÅ: Slik blir du lykkeligere på jobben

MINDRE PRIVAT: - Haha! Denne statusen om hva mannen min gjorde i senga i går kommer til å få drøssevis med likes! Foto: Image Source/All Over Press
MINDRE PRIVAT: - Haha! Denne statusen om hva mannen min gjorde i senga i går kommer til å få drøssevis med likes! Foto: Image Source/All Over Press Vis mer

Åpenhet på jobben

Det gjelder også i arbeidslivet. Der kan det også være godt å få dele litt av privatlivet sitt.

Signe påpeker at vi mennesker jo er sosiale vesener.

Vår identitet skapes i høy grad av relasjoner vi inngår i, og der spiller jobben en stor rolle. Jo mer du forteller om deg selv, jo tettere relasjoner får du med dem du jobber med. Og jo mer integrert blir du i fellesskapet.

Problemet kan selvfølgelig oppstå hvis du plutselig ikke er en del av fellesskapet lenger. Hvis du blir sparket, eller av en annen grunn må slutte å jobbe.

Sosiologen sier at også lederne må være oppmerksomme på at det er en maktfor­skyvning i forholdet mellom dem og de ansatte, og derfor omgås den større åpenhetenen med respekt og fortrolighet. Som leder må man også være oppmerksom på ikke å pådytte medarbeiderne vennskapet sitt.

Skal man være venner, må det være på den ansattes initiativ og ikke omvendt.

VÆR BEVISST: Tenk over hvordan du vil fremstå på jobben før du deler for mye privat i lunsjpausen. Foto: Alamy
VÆR BEVISST: Tenk over hvordan du vil fremstå på jobben før du deler for mye privat i lunsjpausen. Foto: Alamy Vis mer


En leder må også sørge for at det er rom for at man kanskje bryter sammen når man snakker om for eksempel en skilsmisse. Og ikke minst at det er rom for at medarbeideren kan komme inn igjen i fellesskapet etter å ha grått.

Men selvfølgelig varierer nivået av åpenhet og dermed også toleransen for å vise følelser mye fra bedrift til bedrift.

Problematisk åpenhet

Mette Høy Søndergaard, partner i Karrierecoach ser flere problemer med den økte åpenheten.

Hun mener man bør gjøre seg noen tanker om hvordan man ønsker å bli oppfattet på arbeidsplassen. Det er flott å være nærværende, lyttende og givende, uten at man blir privat og intim i dialogen med kolleger og sjefer.

Står man midt i en vanskelig periode, kan det være en veldig god idé å fortelle det til sjefen sin og kanskje også kolleger, slik at man kan ta litt hensyn til den som har det vanskelig. Men omvendt kan det også være fint å holde det for seg selv, slik at man ikke hele tiden blir konfrontert med det.

– For mange kan nok arbeidsplassen også være et frirom. Her kan du være en litt annen person enn du er hjemme.

- Går det dårlig på privaten, kan det derfor ofte nærmest være en befrielse å kunne sette seg i bilen eller på sykkelen og dra på jobb, der man ikke hele tiden må tenke på ekteskapsproblemene, sier Mette Høy Søndergaard og fortsetter:

– Samtidig kan det også være veldig vanskelig å vende tilbake til fellesskapet hvis du føler at du har tapt ansikt. Det kan være vanskelig å innta den profesjonelle rollen overfor kolleger man kanskje akkurat har sittet og grått overfor. Det skjer en for­skyvning i maktforholdet, også hos en selv.

Men hva er da svaret på det store spørs­målet: Er det greit å gråte på jobben?

Svaret er ja. Det er både Signe Enemark Kildesgaard og Mette Høy Søndergaard enige om, men de er også enige om at det er viktig at man gjør seg noen tanker om hvem man er, og hvor mye man ønsker å dele.

Det er jo ingen som krever at man skal dele alt. Du har fremdeles rett til et privatliv

Saken er hentet fra KK 20.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer