Brødmat

Så mye brød kan du spise daglig

- Det er hva du har på skiva som har størst betydning, sier eksperten.

BRØD: Vi nordmenn er glad i brød, og spiser det gjerne til både frokost, lunsj og kveldsmat. Men hvor mye brød er det egentlig greit å spise i løpet av en dag? Foto: drubig-photo - Fotolia
BRØD: Vi nordmenn er glad i brød, og spiser det gjerne til både frokost, lunsj og kveldsmat. Men hvor mye brød er det egentlig greit å spise i løpet av en dag? Foto: drubig-photo - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi nordmenn er fryktelig glad i brødmat, og selv om brød har blitt en utskjelt matvare de siste årene på grunn av Ola nordmanns vektøkning- er det ikke så usunt som mange tror.

Er du en av dem som spiser brødskiver både til frokost, lunsj og kvelds? Ifølge kostholdseksperten er det helt greit så lenge du begrense deg til et visst antall brødskiver om dagen.

LES OGSÅ: Ja, brødmat er ok som middag i blant

Seks brødskiver om dagen

Tine Sundfør, som er klinisk ernæringsfysiolog, forteller til KK.no at det er vanskelig å fastslå akkurat hvor mye brød det er «greit» å spise, da det er flere produkter du også må ta med i beregningen.

- Du må slå sammen det du spiser av brød, knekkebrød, kornblanding og havregryn, samt pasta og ris. Disse matvarene inneholder omtrent like mye kalorier og har cirka det samme næringsinnholdet per 100 gram. Det er derfor vanskelig å gi en spesifikk anbefaling kun for brød, for det kommer veldig an på hvor mye du spiser av de andre tingene.

Når det er sagt, mener hun du fint kan spise brød til både frokost, lunsj og kvelds så lenge du begrenser deg i forhold til ditt kaloribehov.

- Hvis du er en gjennomsnittskvinne som har et gjennomsnittlig kaloriinntak på cirka 2000 kalorier, kan du fint spise seks brødskiver i løpet av en dag.

- Bytter du ut brødskivene med knekkebrød kan du spise litt flere, da knekkebrød inneholder omtrent like mange kalorier per 100 gram, men veier mindre. En brødskive veier omtrent 35 gram, mens et knekkebrød veier omtrent 15 gram. Så hvis ikke du vil spise seks brødskiver, kan du spise ti knekkebrød i løpet av en dag, sier hun.

LES OGSÅ: Spis paprika med grovt brød

6 BRØDSKIVER: Ifølge eksperten kan en gjennomsnittskvinne fint spise seks brødskiver i løpet av en dag.
6 BRØDSKIVER: Ifølge eksperten kan en gjennomsnittskvinne fint spise seks brødskiver i løpet av en dag. Vis mer

Pålegget har mye å si

Om du har et relativt sunt kosthold mener Sundfør du ikke trenger å bekymre deg så mye over hvor mange brødskiver du spiser. Det som til syvende og sist har noe å si er nemlig hva du velger å ha på dem.

- I forhold til det totale kaloriinnholdet til brødskivene, kommer det veldig an på hva du velger å putte på dem. Det er jo noe helt annet å spise brødskiver med magert kjøttpålegg, enn å spise alle seks skivene med for eksempel dobbel ost og salami.

- Dersom du velger de rene kjøttpåleggene, mager ost eller fiskepålegg, kan du fint spise seks skiver daglig. Har du litt salat eller andre grønnsaker som tilbehør ved siden av blir du fortere mett, og du kan kanskje spare deg for den ekstra skiva, sier hun.

PÅLEGG: Det har ikke så mye å si hvor mye brød du spiser så lenge du velger et sunt pålegg.
PÅLEGG: Det har ikke så mye å si hvor mye brød du spiser så lenge du velger et sunt pålegg. Vis mer

LES OGSÅ: Dette er det sunneste pålegget du kan velge

Velg riktig brød

Dersom du er en av dem som spiser mye brød, mener Sundfør du bør velge en type som inneholder mye fullkorn.

- Det første du bør se på er fullkornsprosenten i brødet. Hvis det er fire fjerdedels skravert, betyr det at brødet inneholder mellom 75 og 100 prosent fullkorn. Jo nærmere 100 prosent fullkorn, jo mer fiber, mineraler, vitaminer og metthetsfølelse gir brødet.

- Det er også gunstig at brødet inneholder havre og gjerne litt bygg. Bygg er nemlig rikt på et spesielt fiber som heter betaglukaner, som har en god kolesterolsenkende effekt.

En annen ting Sundfør mener du bør være oppmerksom på når du skal velge brød er hvor mye salt det inneholder.

- Det er viktig at du sjekker saltinnholdet, for brød er faktisk en viktig bidragsyter til salt i norsk kosthold. Mye mer enn folk egentlig er klar over. Når det er sagt ser vi at flere brød kommer til å komme med lavere saltinnhold, da de må justerer mengden salt i brødet for å få lov til å få nøkkelhullsmerket.

Om du ønsker å kontrollere ordentlig hvor mye salt brødet inneholder, sier Sundfør at et godt tips er å bake brødet selv.

- Når man baker har man stort sett mindre salt i brødet enn det brødprodusentene har. Da putter man gjerne én teskje salt i en hel brøddeig som gir et par brød. Årsaken til at industrien har så mye salt i brødene er først og frem på grunn av smaken. Forbrukerne synes dette smaker bedre og kjøper derfor disse brødene som inneholder mye salt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer