Kalorier

Så mye er 200 kalorier

Se de store forskjellene!

OVERRASKET?: Så mye er 200 kalorier i forskjellige mattyper. Foto: Stine Okkelmo
OVERRASKET?: Så mye er 200 kalorier i forskjellige mattyper. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hva tyr du til når du er småsulten eller fysen på noe, men det fortsatt er lenge til lunsj eller middag, eller når du sitter i sofaen og ser tv på kvelden?

Blir det sjokolade, litt peanøtter eller kanskje et eple?

Hva du velger har betydning for ditt daglige kaloriinntak.

Så mye skal du spise om dagen

Kroppen forbrenner energi hele døgnet. Hvor mye akkurat du trenger for å fungere optimalt, og holde idealvekten, avhenger av høyde og aktivitetsnivå.

Som en generell regel sier vi at antall kalorier du trenger er summen av din kroppsvekt (idealvekten din) ganget med 33.

Veier du 60 kg, trenger du 2000 kalorier daglig, veier du 70 kg, trenger du 2300 kalorier daglig. 

KALORIINNTAK: Usikker på hvor mange kalorier du bør få i deg i løpet av en dag? Det kan du lett regne ut ved å gange vekten din med 33 kcal. Foto: LoloStock - Fotolia
KALORIINNTAK: Usikker på hvor mange kalorier du bør få i deg i løpet av en dag? Det kan du lett regne ut ved å gange vekten din med 33 kcal. Foto: LoloStock - Fotolia Vis mer

Husk at dersom du er ekstra aktiv, og trener mye, trenger du også flere kalorier. Er du en sofasitter som ikke får til de 30 minuttene i aktivitet som helsemyndighetene anbefaler, trenger du færre kalorier. Les mer om kaloriforbruk i denne artikkelen.

Velg riktig, småspis mer

Det er ikke lett å vite akkurat hvor mange kalorier du får i deg, og det er ingen vits i å bli veldig opphengt i det. Så lenge du vet hva som er sunn og usunn mat, og klarer å holde en stabil vekt du trives med, er jo alt i orden. 

Problemet for mange av oss er at vi merker at kiloene sniker seg sakte men sikkert på, og dette har faktisk også med alder å gjøre, for jo eldre du blir, jo lavere forbrenning får du.

Og bare for å si det - den enkleste måten å gå ned i vekt på er å moderere kaloriinntaket. Trening er topp, men du skal jogge ganske langt for å forbrenne like mye som du sparer ved å droppe sjokoladen du spiser når du får søtsug. Se hvor mange kalorier forskjellige aktiviteter forbrenner her.

Om du velger riktig når du er småsulten, kan du faktisk spise ganske mye og føle deg god og mett uten at det gir så store utslag på kaloriinntaket. Og velger du sunn snackemat, får du også i deg viktige næringsstoffer kroppen trenger.

SJOKOMAN?: Det er helt greit å spise sjokolade innimellom, men vær obs på hvor mye det blir. Foto: Knut Wiarda - Fotolia
SJOKOMAN?: Det er helt greit å spise sjokolade innimellom, men vær obs på hvor mye det blir. Foto: Knut Wiarda - Fotolia Vis mer

Så mye er 200 kalorier

En normal middagsporsjon bør bestå av 1/3 grønnsaker, 1/3 kjøtt eller fisk, og 1/3 pasta/ris/poteter eller annen type karbohydrat, ifølge Jeanette Roede i Grete Roede AS. Les mer om porsjonsstørrelse i denne artikkelen.

I antall kalorier kan middagen godt inneholde rundt 800 kalorier for en kvinne på 60 kg, som totalt trenger 2000 kalorier om dagen. Det betyr at frokost, lunsj og eventuelle mellommåltider totalt skal utgjøre 1200 kalorier.

Så la oss se hvor mye snackemat 200 kalorier utgjør. Dette er altså 1/4 av en normal middagsporsjon i antall kalorier. 

Her er listen:

 • Melkesjokolade - 36 g
 • Mørk sjokolade - 34 g
 • Daim - 38 g
 • Oreo cookies - 42 g
 • Godt & Blandet Salt - 58 g
 • Laban - 76 g
 • Peaøtter - 32 g
 • Potetgull vanlig - 39 g
 • Mandler naturell - 33 g
 • Banan - 240 g
 • Eple - 408 g
 • Klementin- 444 g
 • Melon kantaloupe- 526 g
 • Gulrot - 555 g

Lurer du på hvor mange kalorier forskjellige mattyper inneholder? Sjekk hos Matvaretabellen.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer