Kaloribehov

Så mye er 2000 kalorier - ditt dagsbehov for mat

Gjør det lettere å spise riktig.

SJEKK HVOR MYE DU KAN SPISE: Hvor mange kcal du trenger hver dag, kommer an på mange ulike faktorer. Foto: Scanpix
SJEKK HVOR MYE DU KAN SPISE: Hvor mange kcal du trenger hver dag, kommer an på mange ulike faktorer. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vet du hvor mye mat du bør spise hver dag for at kroppen skal få den næringen den trenger?De fleste har en viss idé om at energien vi får fra maten og drikken vi konsumerer måles i kilokalorier, som igjen er en enhet vi bruker for å måle energi. Ved hjelp av en enkel formel kan vi regne ut sånn cirka hvor mange kalorier vi trenger for å holde en stabil vekt. (Det heter jo egentlig kilokalorier, og det er helt feil å si kalorier, men det er det vi alle gjør i dagligtalen.)Slik regner du deg fram til ditt kaloribehov:Ta vekten din i kilo og gang med 33 kcal. Det betyr at dersom matchvekten er 60 kg, trenger du rundt 2000 kalorier daglig. Er matchvekten din 70 kg, trenger du 2300 kalorier.Formelen over gjelder for en normalt aktiv kvinne. Er du aktiv og trener en del, må du få i deg flere kalorier, mens er du lite aktiv, må du trekke fra litt. Det skal også sies at med alderen blir kaloribehovet noe mindre. Du finner ut ganske nøyaktig hvor kaloribehovet ditt ligger ved hjelp av denne kalorikalkulatoren.Hvis den vekten du har nå ikke er det du mener er matchvekt, men at du for eksempel vil ned fem kilo, regner du ut dagsbehovet ditt ved å ta matchvekten og gange den med 33 kcal.Husk bare at matchvekten bør være realistisk. Du skal ikke være for tynn, ikke for tykk, men akkurat passe. Din matchvekt avhenger av høyde, beinbygning og muskelmasse. Er du høy, har kraftig benbygning og en del muskler skal du veie ganske mye.LES OGSÅ: Fått dilla på styrketrening? Ikke la det gå utover en sunn fettprosent!

Hvor mye mat er 2000 kalorier?

La oss si at du er en normalt aktiv kvinne på 60 kilo. Det tilsier at du har et dagsbehov på cirka 2000 kalorier. All mat inneholder kalorier - noen mange, andre få. Poenget er å spise mat som i tillegg til å gi deg kaloriene du trenger, også tilfører kroppen de næringsstoffene den trenger for å fungere. Et variert kosthold med mye grønnsaker er bra. Her får du for eksempel noen gode tips til hvordan du lurer inn mer grønt i kosten uten at du merker det (perfekt om du har kresne barn). Grønnsaker er vel og bra, men ikke glem at kroppen trenger fett også. Uten tilførsel av essensielle fettsyrer klarer ikke cellene fornye seg slik de skal.De færreste av oss har egentlig veldig god oversikt over hvor mange kalorier forskjellige mattyper inneholder. Det skal stå på innholdsfortegnelsen på alle matvarer, men det er få av oss som leser den, enda vi faktisk burde gjøre det.Her er noen eksempler på kaloriinnhold for ulike matvarer:
 • En hel pizza Grandiosa - cirka 1300 kalorier
 • En Dr. Oetker mozarella pizza - cirka 880 kalorier
 • Fjordland tikka masala - cirka 625 kalorier
 • Toro spaghetti carbonara (ferdigmat) - cirka 610 kalorier
 • Blåbærmuffins (100 g)- cirka 380 kalorier
 • Kaffelatte - cirka 190 kalorier
 • Snickers liten (38 g) - 190 kalorier
 • Pistasjenøtter (25 g) - 150 kalorier
 • En boks cola - 140 kalorier
 • Et glass tørr hvitvin (150 ml) - cirka 100 kalorier
 • Salte peanøtter (50 g) - 155 kalorier
 • Som du ser har du dekket nesten halve dagsbehovet ditt etter å ha fortært en hel Dr Oetker mozarella pizza. Spiser du en blåbærmuffins, utgjør den 1/5 av dagsbehovet. (Dette gjelder altså deg som veier 60 kilo og er normalt aktiv.)Visste du forresten at én Big King XXL burger fra Burger King inneholder hele 1039 kalorier? Sjekk hvor mye mat det tilsvarer på bildet nedenfor:

  Slik ser 2000 kalorier ut

  I videoen under viser BuzzFeed akkurat hvor mye av forskjellige matvarer 2000 kalorier tilsvarer. Ganske interessant, for mens du for eksempel kan spise 60 gulrøtter, kan du bare spise 2 1/3 store kanelboller med melis før du er oppe i 2000 kalorier. Se selv:

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer