Mensen

Så mye er det «normalt»​ å blø

Føler du at det er for mye, kan det være lurt å sjekke opp.

MENSEN: Det er svært invididuelt hvor mye en blør når en har mensen, men ifølge eksperten er det normalt å blø cirka 80 milliliter. Foto: Dron - Fotolia
MENSEN: Det er svært invididuelt hvor mye en blør når en har mensen, men ifølge eksperten er det normalt å blø cirka 80 milliliter. Foto: Dron - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mensen kan være plagsomt, og det spesielt om du er en av dem som blør kraftig i over en uke, mens venninnene dine kun må hanskes med det i et par dager.

Både varighet, smertebilde og mengde blødning ved menstruasjon er individuelt, og varierer mye fra kvinne til kvinne.

Men hvor mye er det egentlig normalt å blø?

LES OGSÅ: Derfor får du ikke mensen

Blør mellom 30 og 80 milliliter

Mette Haase Moen, som er professor og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital, forteller til KK.no at det ikke finnes noe fasitsvar på akkurat hvor mye det er normalt å blø når en har mensen.

- Hvor mye en blør varierer veldig fra person til person, da det er mange faktorer som spiller inn. Blant annet avhenger det av hvilken prevensjon en bruker og hvor gammel en er - med alderen har man nemlig en tendens til å få rikeligere blødninger.

- Når det er sagt settes grensen for det normale til 80 milliliter, men de fleste blør ikke mer enn cirka 30 milliliter. Den anførte mengden svarer til selve blodtapet. I tillegg til dette kommer også døde celler og vevsvæske ut i løpet av menstruasjonen.

Det er normalt å blø i syv til åtte dager når en har mensen, men det meste av blodet kommer allerede ut i løpet av de første dagene.

- Derfor kan det ofte se litt voldsommere ut enn det det egentlig er, sier hun.

KOMMER MEST DE FØRSTE DAGENE: Det er vanlig å ha mensen i cirka syv til åtte dager, men det er i løpet av de første dagene at en blør mest. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
KOMMER MEST DE FØRSTE DAGENE: Det er vanlig å ha mensen i cirka syv til åtte dager, men det er i løpet av de første dagene at en blør mest. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Få svar på mensen-mytene

Kraftige blødninger - menoragi

Dersom du blør mer enn 80 milliliter i løpet av menstruasjonen, kan du ha kraftige blødninger - eller menoragi som det heter på fagspråket. Dette er et vanlig problem som forekommer hos 15 til 20 prosent av menstruerende kvinner.

Haase Moen forteller at problemet kan skyldes en rekke ting.

- Dersom det forekommer i ung alder kan det skyldes koagulasjonsforstyrrelser, mens i eldre alder kan det skyldes godartede muskelknuter på livmoren.

- Ellers kan det også forekomme ved bruk av spiral - spesielt kobberspiral, om en har unormalt stoffskifte eller ved bruk av noen former for prevensjon, og da spesielt det som betegnes som østrogenfri prevensjon – minipiller, p-stav og p-sprøyte.

Hva er symptomene på menoragi?

- Dersom du har en mistanke om at du blør for mye bør du se etter følgende symptomer;

 • Du har lav blodprosent uten noen annen forklaring
 • Du blør mer enn syv til åtte dager
 • Du har klumper i blodet
 • Du blør gjennom bind eller tamponger
 • Du må bruke bleie i stedet for bind
 • Du må opp om natten for å skifte
   
SYMPTOMER: Dersom du blør gjennom bind eller tamponger og ofte må opp om natten for å skifte, kan dette være symptomer på menoragi. Foto: matka_Wariatka - Fotolia
SYMPTOMER: Dersom du blør gjennom bind eller tamponger og ofte må opp om natten for å skifte, kan dette være symptomer på menoragi. Foto: matka_Wariatka - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor får du søtsug når du har mensen

Ulike behandlingsmetoder

De fleste av tilstandene Haase Moen nevner kan behandles relativt enkelt, men hvilken behandling som kan hjelpe akkurat deg, avhenger av hvor ille plagen er og om det utvikler seg blodmangel.

I tillegg spiller alder og prevensjonsbehov, samt om du har et ønske om barn inne i fremtiden en rolle. Haase Moen forteller at menoragi kan behandles ved hjelp av følgende behandlingsmetoder:

 • Cyklokapron – medikament som virker inn på blodets leveringsmekanisme
 • NSAID som ibux eller naproxen
 • P-piller – at en eventuelt stopper blødningene
 • Hormonspiral
 • Embolisering av muskelknuter – man stopper blodforsyningen (ikke egnet ved ønske om barn).
 • Kirurgisk
 • Ablasjon av livmorslimhinnen (ikke egnet ved ønske om barn)
 • Fjerning av muskelknute ved operasjon
 • Fjerning av hele livmoren (ikke egnet ved ønske om barn)
   

Alle «voksne» kvinner blir kvitt dette problemet når de kommer i overgangsalderen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer