SÅ MYE BØR DU FÅ I DEG: Totalt anbefales det at du spiser 500 gram frukt og grønt daglig. Foto: Helsedirektoratet/Synnøve Dreyer
SÅ MYE BØR DU FÅ I DEG: Totalt anbefales det at du spiser 500 gram frukt og grønt daglig. Foto: Helsedirektoratet/Synnøve DreyerVis mer

Kosthold

Så mye er egentlig fem om dagen

Vet du hvor mye frukt eller grønt som utgjør én anbefalt porsjon? Her er svaret!

Vi kjenner alle til begrepet «fem om dagen». Det er et velkjent kostholdsråd som skal hjelpe oss å få i oss nok frukt og grønt slik at kroppen får viktige vitaminer og næringsstoffer den trenger.

LES OGSÅ: ALT du bør vite om antioksidanter

Men vet du egentlig hvor mye disse fem porsjonene om dagen utgjør? Teller en mandarin like mye som en appelsin? Og hvor mye raspede gulrøtter bør du spise til fiskekakene for at de skal utgjøre én av fem?

Matportalen.no (ekstern lenke) har svaret, og det er egentlig ganske enkelt:

En porsjon frukt eller grønt tilsvarer 100 gram av matvaren. Altså må du spise 100 gram mandariner og 100 gram gulrøtter for at det skal telle.

Totalt anbefales det altså at du spiser 500 gram frukt og grønt daglig. Det er egentlig ganske mye, men ikke uoverkommelig.

Bildet i toppen illustrerer hvor mye 500 gram frukt og grønt utgjør. Spiser du så mye hver dag? Hvis ikke har du noe å jobbe med.

Slik får du det til


Start med frokosten. Ha godt med paprika, agurk, tomat eller annet knask oppå pålegget, og avslutt med en gulrot eller et eple. Kanskje du spiser müsli til frokost? Fyll på med fruktbiter og bær, så er du godt i gang.

Trodde du et juiceglass telte som én av fem? Nei, det gjør det ikke.

Blir du småsulten før lunsj, så ta en neve druer eller en appelsin.

LES OGSÅ: Slapp og sliten på jobb? Hold det gående med disse matvarene

Til lunsj bør du velge mat som inneholder grønnsaker. En salat kanskje? Eller en tomatsuppe? Bare husk at supper og andre retter laget av halvfabrikat ikke inneholder de gode næringsstoffene som mat laget fra bunnen av gjør. Er det blingser som står på lunsjmenyen, så kjør på med grønt til pynt.

Blir du sulten igjen før arbeidsdagen er over, så spiser du nok et eple eller en gulrot.

Til middag bør du ikke la kjøttet ta hovedrollen. Fokuser like mye på grønnsakene. En hjemmelaget pastasaus er selvsagt supert, og teller som en av fem. Går du for kjøpevarianten, så ha i ekstra grønnsaker som revet squash, små brokkolibiter og løk. Skal du ha pizza? Pynt den opp med sopp, paprika, tomater eller hva du måtte finne i grønnsakskuffen.

Skal middagen bestå av noe det ikke er så lett å kombinere med grønnsaker? Lag en liten salat som forrett i stedet, eller lag en deilig fruktsalat med vaniljekesam til dessert.

LES OGSÅ: Sulten på noe snacks? Her er de sunne variantene.

Fakta om fem om dagen


Her er Helsedirektoratets råd om hvordan du skal spise for å dekke behovet for vitaminer og andre næringsstoffer:

  • Halvparten eller mer av de fem om dagen bør være grønnsaker.
  • 100 gram kan for eksempel være en liten bolle salat, en gulrot eller en middels stor frukt.
  • Varier mellom ulike typer grønnsaker og frukt med forskjellig farger. Bruk gjerne tomater, løk, purre og hvitløk.
  • Du kan bruke friske, hermetiske, frosne, rå og varmebehandlede grønnsaker, frukt og bær.
  • Poteter teller ikke som fem om dagen, men har høyere innhold av kostfiber og flere vitaminer og mineralstoffer enn hvit ris og pasta.
  • Belgvekster, frø, krydder og urter er ikke inkludert i fem om dagen, men har ofte et høyt innhold av næringsstoffer, så spis også dette.
  • Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

    Saker spesielt utvalgt for deg: