Fett

Så mye fett trenger kroppen din

Og her er forskjellen på de ulike fett-typene.

FETT: Det finnes flere typer fett - deriblant mettet fett, som er det usunne fettet. Matvarene på dette bildet inneholder en del mettet fett, og bør derfor ikke spises i for store mengder.  Foto: VG
FETT: Det finnes flere typer fett - deriblant mettet fett, som er det usunne fettet. Matvarene på dette bildet inneholder en del mettet fett, og bør derfor ikke spises i for store mengder. Foto: VG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi lever i diettens gullalder. Retningslinjer og tips om hvordan vi skal legge om kostholdet vårt er over alt, og det er etter hvert blitt veldig vanskelig å vite akkurat hva som er bra og dårlig.

Fett og sukker har blitt ingredienser vi gjerne velger bort, men er det egentlig sunt å droppe dem helt? Faktisk ikke! Spesielt fett er viktig for at kroppen skal fungere.

Mette Svendsen, klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus, gir oss en liten oversikt over hvor mye fett du bør få i deg og hva slags fett du trenger. 

– Hvor mye fett vi trenger hver dag er avhengig av behovet hver og en av oss har for energi.  La oss si at du drar på polekspedisjon eller trenger veldig mye – da vil du også trenge mer fett. Sitter du mye stille trenger du også mindre, sier hun til KK.no. 

LES OGSÅ: Kosematen som brenner fett

Essensielle fettsyrer

Likevel finnes det fellesregler for alle typer mosjonister og sofaslitere.

– Uansett behov trenger alle å spise fett som inneholder de essensielle fettsyrene alfa-linolensyre og linolsyre. Disse fettsyrene kan ikke kroppen danne selv, og hvis vi ikke får dem i oss gjennom maten vi spiser, kan vi få mangelsykdommer. Dette er dog svært sjeldent, forklarer Svendsen.

– Disse fettsyrene får vi fra planteoljer som for eksempel rapsolje og soyaolje, men også valnøtter inneholder disse fettsyrene, sier Svendsen.

LES OGSÅ: Kan fet mat og sukker gi deg kviser?

GUNSTIG: Fet fisk er noe av det beste og lureste du kan spise.  Foto: karandaev - Fotolia
GUNSTIG: Fet fisk er noe av det beste og lureste du kan spise. Foto: karandaev - Fotolia Vis mer

Fiskefett er gunstig  

– Vi deler fettet vi spiser inn i ulike typer, og disse typene har forskjellig virkning. Det er mettet fett, enumettet fett og flerumettet fett.

Det flerumettede fettet har svært store helsegevinster.

– Av det flerumettede fettet har vi plantefett og fiskefett. Mettet fett kommer fra fete kjøttprodukter og fete meieriprodukter, men også fra kokosfett, kakaofett og palmefett. Mens disse øker kolesterolet i blodet, vil umettet fett fra planter senke det kolesterolet som kan avleire seg i blodåreveggen.

– Lavt nivå av dette fettstoffet, som kalles LDL-kolesterol, reduserer risikoen for hjertesykdommer. Ved å bruke planteoljer til dressing og i matlagning og å spise nøtter, oliven og avokado får vi i oss plantefett, sier Svendsen.

For å sørge for at blodet pumper gjennom kroppen akkurat slik det bør, er det veldig viktig å få i seg fiskefett. Mor løy altså ikke da hun sa at det var lurt å spise fisk.

– Fiskefett har en gunstig påvirkning på blodets evne til å holde seg flytende, kan redusere betennelsesreaksjoner og er viktig for hjernens utvikling hos småbarn.

Ved å spise fet fisk som laks og ørret til middag, ta tran eller bruke makrell og sild som pålegg får vi i oss fiskefett, sier Svendsen.


Ifølge Svendsen gjør du også lurt i å velge rent kjøtt og kylling i stedet for farseprodukter. Hun anbefaler også å velge magre meieriprodukter, da dette inneholder mindre mettet fett.

LES OGSÅ: Bytt ut dette - gå ned i vekt

SUNNERE FETT: Her er matvarer som inneholder mer av det sunne, flerumettede fettet.  Foto: VG
SUNNERE FETT: Her er matvarer som inneholder mer av det sunne, flerumettede fettet. Foto: VG Vis mer


Du legger på deg av fett også

Det er viktig å huske at uansett hva du spiser - om du overspiser/får i deg for mye, vil de kunne føre til vektøkning over tid.

Grunnen til at søtsaker har et ekstra dårlig rykte er altså såre enkel.

– Vi legger på oss når vi spiser mer energi enn vi trenger. Om overskuddet av kilokalorier kommer fra sukker eller fett kommer an på kostholdet. Sjokolade, som inneholder mye fett og sukker, smaker godt, trigger belønningssystemet i hjernen og er lett å overspise, sier Svendsen.

LES OGSÅ: Er brunt fett nøkkelen til vekttap?

GOD BLANDING: Fet yoghurt og friske bær.  Foto: Syda Productions - Fotolia
GOD BLANDING: Fet yoghurt og friske bær. Foto: Syda Productions - Fotolia Vis mer

Så mye trenger du

Kari Bugge, som er ernæringsfysiolog og fagsjef i Grete Roede AS, har de eksakte tallene du bør forholde deg til når det gjelder fettinntak. 

– Anbefalt inntak av fett har forandret seg mye gjennom de siste 15 årene. Fra å skulle utgjøre maks 30 prosent av energiinntaket, til å skulle ligge mellom 25 og 35 prosent av det totale inntaket, og til i dag hvor det er utvidet til å være mellom 25 og 40 energiprosent.

– Bakgrunnen for denne endringen er stadig ny kunnskap om fettets betydning. Det er lagt økt vekt på sammensetningen av fettet og ikke så mye på hvor mye du spiser totalt.

Hvor mye disse anbefalingene utgjør i gram, vil variere etter hvor mye du spiser totalt.

For en moderat aktiv kvinne med et daglig energibehov på 2200 kcal vil altså 25-40 prosent av dette inntaket tilsvare mellom 550 og 880 kcal per dag- noe som tilsvarer følgende mengde fett i gram: 

  • 550 kcal = ca 60 g (25 E prosent)
  • 880 kcal =  ca 100 g  (40 E prosent)

– Av dette bør det være en god fordeling mellom mettet, enumettet og flerumettet fett, sier Bugge.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer