HER VAR MYE RIKTIG: Grov brødmat og rikelig med grønnsaker er en enkel måte å få i seg nok fiber på. Foto: Thinkstock
HER VAR MYE RIKTIG: Grov brødmat og rikelig med grønnsaker er en enkel måte å få i seg nok fiber på. Foto: Thinkstock
Fiber

Så mye fiber bør du få i deg

Helsegevinsten kan være stor.

Nok fiber er viktig. Et tilstrekkelig fiberinntak kan redusere risiko for hjerte- og karsykdommer, kreft i tykk- og endetarm og type 2-diabetes.

Et høyt fiberinntak senker også risikoen for å dø av luftveissykdommer som lungebetennelse og kronisk bronkitt.

Helsedirektoratet anbefaler (ekstern lenke) at den daglige kosten din inneholder 25-35 gram fiber.

Vi får i oss for lite fiber

Overnevnte anbefaling gjelder voksne mennesker. Vi er ikke gode nok til å spise fiber her til lands.

En undersøkelse foretatt av InFact i 2006 viste at gjennomsnittsnordmannen bare spiser 18 gram fullkorn om dagen.

De største kildene for kostfiber i norsk gjennomsnittskost er:
  • Brød og andre kornvarer omtrent 50 prosent
  • Frukt og bær cirka 20 prosent
  • Grønnsaker cirka 15 prosent
  • Poteter cirka 10 prosent

  • Grove kornprodukter som grovt brød og fullkornspasta er fine fiberkilder. For at brødmat skal kunne klassifiseres som grovbrød, må den inneholde minst 51 prosent fullkorn.

    LES OGSÅ: Brød er bra for deg.

    Men det er ingen som sier at du er nødt til å la hele 50 prosent av inntaket ditt komme fra brødmat.

    Linser er en god kilde til kostfiber. Det samme er bønner.

    Slik sniker du mer fiber inn i kosten

  • Knask frukt når du får lyst på noe mellom måltidene. Fem biter tørket eple inneholder 3 gram fiber.
  • Spis skallet på frukten, mye av fiberet sitter her. Vask frukten godt først for å bli kvitt bakterier og sprøytestoffer.
  • Kjøper du en frossenpizza kan du toppe den med tomatskiver, paprika, spinat og løk for å øke fibermengden i måltidet. Baker du din egen pizza kan du bruk grovmel i bunnen.
  • Lag deg smørbrød proppet med grønnsaker.
  • Bruk bønner og linser i supper, stuinger og salater.
  • Spis grønnsakene rå så ofte du kan. Mye av fiberet forsvinner under koking og steking. Damping og koking i mikrobølgeovnen tåles bedre.
  • Bruk rosiner i småkakene.
  • Bruk brun ris og fullkornspasta framfor hvit ris og hvit pasta.
  • Bruk grønnsaker i pastasausen.
  • Kos deg med smoothies.
  • Er du glad i kjøtt og poteter kan du vende løk, sopp og tomater i stekepannen, og tilsette urter og olivenolje. Kjempegodt!
  • Bruk tortillas av mais framfor hvete, de inneholder 50 prosent mer fiber.
  • Legg også grønnsaker på grillen sammen med kjøttet og fisken.




  • Til forsiden