Fiber

Så mye fiber trenger du i maten

Lær deg forskjellen på fiber, og hva du bør spise.

Ifølge WebMD kan det å spise mer grønnsaker, bønner, frukt, nøtter og helkorn hjelpe oss på veien mot 25 gram fiber om dagen. Denne maten er rik på både fiber og andre næringsstoffer. Foto: colourbox.com
Ifølge WebMD kan det å spise mer grønnsaker, bønner, frukt, nøtter og helkorn hjelpe oss på veien mot 25 gram fiber om dagen. Denne maten er rik på både fiber og andre næringsstoffer. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du er sannsynligvis klar over at fiber er viktig for god helse, men hvordan vet du om du får i deg nok? Kvinner trenger 25 gram hver dag, og menn trenger 38 gram, ifølge Institute of Medicine.

Ifølge WebMD kan det å spise mer grønnsaker, bønner, frukt, nøtter og fullkorn hjelpe oss på vei. Denne maten er rik på næringsstoffer, inkludert fiber.

Spis dette
På toppen av fiberstigen står blant annet alle slags bønner, erter, kikerter, artisjokker, bulgur, grove kornsorter, bringebær og svisker. Salat, mørke bladgrønnsaker, brokkoli, blomkål, søtpoteter og gulrøtter er også gode kilder til fiber.

Legger du til gresskar, poteter, mais, brekkbønner, asparges, kål, fullkornspasta i dietten, er du langt på vei. Lyst på noe kos med fiber i? Prøv popkorn, nøtter, rosiner, pærer, jordbær, appelsiner, bananaer, blåbær, mango og epler.

Les også: Her er den svarte supermaten

Unngå dette
Hvitt mel, vanlig pasta og hvit ris kan du med fordel bytte ut med fullkornspasta, fullkorn og brun ris. Det øker inntaket ditt av fiber betraktelig.

Det er smartest å få i seg fiber via mat, fordi du da også får andre næringsstoffer som kroppen din trenger.

Ulike typer fiber
Fiber finnes i løselig og uløselig form. Uløselig fiber gir mer luftplager og magesmerter enn løselig fiber. Kilder til løselige fibre er sitrusfrukter, grønnsaker, havremel, havrekli, bygg, frøhams, linfrø, soyamelk og soyaprodukter.

Uløselig fiber finner du i hvete, mais, grov ris, i skinnet på frukt og grønnsaker, nøtter, frø, bønner og helkorn.

Selv om fiber ikke gir deg energi, gjør det mye annet bra for kroppen din. Blant annet motvirker det ulike sykdommer, forstoppelse og høyt blodtrykk. Det finnes forskjellige typer fiber som har ulike effekter i kroppen din. For å sikre deg alle fordelene bør du passe på å spise både frukt, korn og grønnsaker.

Les også: Maten som brenner kalorier mens du spiser

Derfor er fiber bra
Ifølge Lommelegen har fiber mange fordeler. Det gir økt metthetsfølelse, slik at du ikke overspiser og småspiser så lett. Maten blir bearbeidet bedre, og det motvirker forstoppelse. Fiber hjelper til å transportere skadelige stoffer ut av kroppen, og kan beskytte mot gallestein og ulike tarmsykdommer, bl.a. kreft i tykktarmen, og irritert tarm

Fiber forebygger og kan brukes i behandling av diabetes, høyt kolesterol, høyt blodtrykk, overvekt og hjerte-karsykdommer.

At fiber beskytter mot ulike sykdommer er blant annet basert på data som viser at personer som spiser mye kostfiber sjeldnere får disse sykdommene. Det er derfor sannsynlig at kostfiber er årsaken til denne beskyttelsen. Helt sikre kan forskerne likevel ikke være.

Hvordan øke inntaket?
Sammalt hvete inneholder fire ganger så mye fiber som siktet hvetemel. Den enkleste måten å øke inntaket ditt av kostfiber på er derfor å spise brød med minst 50- 75 % sammalt mel eller andre grove kornprodukter, spise flere og tykkere brødskiver, bruke sammalt mel/ gryn i grøt, gjærbakst, pizzabunn, pannekaker og vafler, bruke mer poteter, grønnsaker og frukt i hverdagskosten, og selvsagt huske de berømte 5 om dagen.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer