Fisk

Så mye fisk bør du egentlig spise

To til tre ganger i uken minsker risikoen for hjerneslag.

MOTVIRKER HJERNESLAG: Forskning har vist at det å spise fisk rik på omega-3 (som laks) to til tre ganger i uken kan redusere risikoen for hjerneslag.  Foto: Getty Images
MOTVIRKER HJERNESLAG: Forskning har vist at det å spise fisk rik på omega-3 (som laks) to til tre ganger i uken kan redusere risikoen for hjerneslag. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At fisk er næringsrikt og sunt er en kjent sak, og tidligere forskning KK.no har omtalt har også vist at det å spise fisk regelmessig faktisk kan forlenge livet ditt.

Men hvor ofte bør du egentlig dekke middagstallerkenen med laks, kveite, makrell, sild eller torsk?

LES OGSÅ: Slik får du mest ut av fiskemåltidet

Minst to ganger i uken

Ifølge en fersk forskningsanalyse, gjennomført av Susanna Larsson og Nicola Orini fra Karolinska Institutt i Sverige, bør vi prøve å få i oss fisk minst to ganger i uken, skriver Fox News på sin helsenettside (ekstern lenke).

Særlig fisk rik på omega-3 fettsyrer, som laks og sild, er viktig å spise nok av, og forskningen til Larsson og Orini har vist at regelmessig inntak av disse fiskesortene kan redusere risikoen for hjerneslag med opp mot 12 prosent.

De to forskerne har analysert 15 ulike studier utført i USA, Europa, Japan og Kina.

Hver av disse studiene tok for seg mengden fisk testpersonene spiste, og fulgte testpersonene i en tidsperiode på mellom fire og 30 år for å se hvordan fiskeinntaket påvirket helsen deres og risikoen for hjerneslag.

LES OGSÅ: Laks holder deg slank

Viktige omega-3 fettsyrer

Resultatene av analysen, som er publisert i tidsskriftet Stroke (se mer info her – ekstern lenke), viste at omega-3 fettsyrene i fisk minsket risikoen for hjerneslag som følge av de positive effektene fettsyrene hadde på blodtrykk og kolesterol.

Ifølge forskerne viste det seg også at personer som spiste fisk minst to ganger i uken hadde langt mindre sannsynlighet for å få hjerneslag enn de som ikke spiste fisk i det hele tatt.

- Fisk inneholder masse viktige næringsstoffer, og særlig omega-3, som kan forklare hvorfor risikoen for hjerneslag minsker, sier Dariush Mozaffarian, hvis forskning innen epidemiologi ved Harvard School of Public Health er inkludert i analysen:

- Når man ser på resultatene viser det seg at mellom to og tre porsjoner fisk i uken er nok til å få disse fordelene. I tillegg kan innholdet av vitamin D (som er spesielt viktig om høsten og vinteren), selen og visse former for proteiner i fisk også ha fordeler når det gjelder motvirkning av hjerneslag.

LES OGSÅ: Slik vet du om fisken er fersk

Seks og tolv prosent mindre risiko

Nærmere 400.000 mennesker i aldersgruppen 30 til 103 år har deltatt i de ulike studiene Larsson og Orini har analysert. I løpet av en tidsperiode på noen år eller årtier hadde totalt 9400 av disse hjerneslag.

Resultatene viste at det å spise tre porsjoner med fisk ekstra i uken var knyttet opp mot seks prosent mindre risiko for slag.

Personene som spiste mest fisk hadde også tolv prosent mindre risiko for å ha hjerneslag enn de som spise minst.

I Mozaffarians studie så han på effektene ulike typer fisk hadde, og resultatene viste at personer som spiste mer fritert og stekt fisk ikke fikk samme positive effekt når det gjaldt motvirkningen av slag.

Ifølge forskeren har også de som ikke spiser særlig mye fisk mest å hente på å øke inntaket.

- Du får mye for pengene hvis du går fra et lavt til et moderat fiskeinntak. Et par-tre porsjoner i uken er nok. Etter det går effektene av hver porsjon nedover, sier han.

LES OGSÅ: Derfor bør du unngå stekt fisk

Hvorfor omega-3?

Som KK.no tidligere har skrevet trenger vi mennesker omega 3-fettsyrer (flerumettet fettsyre) fordi de er en viktig del av membranen som omgir hver eneste celle i kroppen din. Omega 3-fettsyrer er spesielt viktige fordi de, til forskjell fra en del andre fettstoffer, ikke kan produseres av kroppen. Du må med andre ord få omega 3 fra kostholdet ditt.

Omega 3 er også viktig fordi det er med på å redusere risikoen for utvikling av hjerte- og karsykdommer, samt slag, ved at det senker LDL (skadelig kolesterol) i kroppen, samtidig som det senker antall triglyserider (også kalt triasylglyseroler – blodfett) som sirkulerer gjennom kroppen.

Omega 3 hjelper til med å holde pulsårene elastiske og forhindrer at fettholdig plakk bygger seg opp i pulsåreveggene. Omega 3-fettsyrene tynner også ut blodet, noe som er med på å forhindre utviklingen av blodpropp. I tillegg reduserer fettsyrene betennelser, og kan hjelpe til med å kontrollere leddgikt og eksem.

De mest kjente formene for omega 3-fettsyrer er EPA og DHA. Disse finnes i fet fisk, som laks, sardiner, makrell og tunfisk. DHA er knyttet opp mot hjernens utvikling, samt nervevev.

En annen omega 3-fettsyre – ALA, finnes i vegetabilsk fett, som oljer, soyabønner og valnøtter. ALA kan bli omdannet til EPA og DHA i kroppen din.

LES OGSÅ: Les nøye på pakken før du kjøper denne fisken

Mot depresjon

Tidligere studier har også vist at omega-3 fettsyrene i fisk også minsker risikoen for å få depresjonssymptomer.

- Omega-3 fra fisk ser ut til å ha en positiv effekt på klinisk definerte humørsvingninger, som for eksempel fødselsdepresjon, har Jay Whelan, som er leder ved fakultet for ernæring på The University of Tennessee, tidligere uttalt.

LES OGSÅ: De beste matvarene for kvinner

Noe du lurer på? Spør KK.no


Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?

Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer