FØTTER: Du tenkte kanskje at favorittskoene du fant bakerst i skapet ditt, fortsatt sitter som et skudd? Det er slett ikke sikkert. Ifølge naprapaten skjer det store endringer med føttene dine gjennom årene, og faktisk kan skostørrelsen din endre seg.  Foto: vladimirfloyd - Fotolia
FØTTER: Du tenkte kanskje at favorittskoene du fant bakerst i skapet ditt, fortsatt sitter som et skudd? Det er slett ikke sikkert. Ifølge naprapaten skjer det store endringer med føttene dine gjennom årene, og faktisk kan skostørrelsen din endre seg. Foto: vladimirfloyd - Fotolia Vis mer

Vokser Føttene?

Så mye forandrer føttene seg

- Det er ikke sikkert at skoene som passet deg for tre år siden er riktig i dag, sier eksperten.

KK.NO: Tar du vare på føttene dine?

De er nemlig viktig av flere årsaker enn at de ikke tar seg godt ut i sommersandalene dine. Blant annet er hallux valgus blitt et utbredt problem.

Men visste du at føttene dine generelt forandrer seg stort gjennom årene?

Ja, selv når du er godt voksen fortsetter føttene å forandre seg, og du kan risikere å finne sko litt lenger bak i klesskapet som ikke passer deg lenger.

LES OGSÅ: Derfor har vi hår på beina

Skostørrelsen kan endre seg med årene

- Føttene forandrer seg hele livet, forklarer Guy Robert Giltun, naprapat ved Naprapatsenteret i Oslo.

- Det er ikke sikkert at de skoene som passet deg for tre år siden eller størrelsen du hadde da, er riktig i dag. Faktisk kan det hende at favorittparet ditt aldri passet deg - i hvert fall ikke for foten din sin del, sier han.

SLITASJE: Guy Robert Giltun, naprapat ved Naprapatsenteret i Oslo, kan fortelle at slitasje og belastning er den største årsaken til at føttene dine forandrer seg. Foto: David R. Frazier Photolibrary, Inc. / Alamy/All Over Press
SLITASJE: Guy Robert Giltun, naprapat ved Naprapatsenteret i Oslo, kan fortelle at slitasje og belastning er den største årsaken til at føttene dine forandrer seg. Foto: David R. Frazier Photolibrary, Inc. / Alamy/All Over Press Vis mer

Dette skyldes at mange bruker sko som egentlig ikke er optimale for foten - for eksempel bruker du kanskje litt trange sko og er vant til at de klemmer litt her og der.

- Når du da får noe som er riktig, tror du kanskje at det er feil, sier Giltun.

Dersom du får sko som er ordentlig tilpasset dine føtter og bruker disse en stund før du går tilbake til de gamle, så mener imidlertid eksperten at du ganske sikkert vil merke at de første du brukte var feil.

For har du riktig sko og størrelse, skal du ikke måtte håndtere smertefulle gnagsår eller vannblemmer på føttene.

Og du skal ikke se bort i fra at du kanskje må gå opp en størrelse eller to. Nye undersøkelser viser at føttene til både kvinner og menn blir stadig større. Faktisk har kvinner i gjennomsnitt gått opp mellom to og tre skostørrelser siden 70-tallet.

LES OGSÅ: Gjett hvor mye du svetter her

Buen på foten din er mest utsatt

Men hva er det som egentlig forårsaker at føttene dine fortsetter å forandre seg?

Eksperten kan forteller at selv om de største forandringene skjer når skjelettet og føttene vokser seg til i løpet av barndommen, er det også mye som skjer i voksen alder.

- Føttene er under stor belastning. Du kan sammenligne det med dekkene på bilen, alle dekk blir slitt. Noen blir slitt raskere enn andre - enten det er på grunn av kvaliteten på dekkene eller fordi innstillingene, lufttrykket eller forestilling er feil, sier Giltun.

Slik er det med føttene våre også. Han forteller at ulike mennesker er født med ulik biomekanikk - hvordan muskler, leddbånd og bein virker sammen for å gi bevegelse.

- Jeg pleier generelt å si at føttene du har i dag, er det beste utgangspunktet du kommer til å ha. Med dette mener jeg at slitasjen går sin gang.

GRAVIDE MER UTSATT: Dette skyldes at hormoner under graviditeten gjør at leddbåndene i foten blir løsere, og buen under dem gir lettere etter for vekten. Resultatet er at foten planer ut, og du risikerer og få lengre og bredere føtter.  Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia
GRAVIDE MER UTSATT: Dette skyldes at hormoner under graviditeten gjør at leddbåndene i foten blir løsere, og buen under dem gir lettere etter for vekten. Resultatet er at foten planer ut, og du risikerer og få lengre og bredere føtter. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia Vis mer

Og det er buene på foten som blir utsatt for mest slitasje gjennom årene.

- En fot har tre buer - en medal lengdebue/innsiden, lateral lengdebue/utsiden og en trasversell bue/på tvers. Hvis disse buene planer ut, blir foten lenger og bredere. Dette skjer med mange gjennom årene på grunn av vekt og bruk, forteller Giltun.

Kvinner er spesielt utsatt fordi hormoner under graviditeten gjør at leddbåndene blir løsere. Resultatet er at foten planer ut, og du kan oppleve at du går opp en skostørrelse eller mer etter graviditeten.

LES OGSÅ: Vaskemiddel: Dyrt trenger ikke å være bedre

Kvinner velger for små sko

Men det er ikke bare med årene føttene forandrer seg - faktisk skjer det også en del med føttene bare i løpet av dagen.

KJØPE NYE SKO? Kjøp heller litt for store enn litt for små. Ifølge eksperten har nemlig flertallet av kvinner for små sko. Foto: REX/BDG/All Over Press
KJØPE NYE SKO? Kjøp heller litt for store enn litt for små. Ifølge eksperten har nemlig flertallet av kvinner for små sko. Foto: REX/BDG/All Over Press Vis mer

- Føttene blir mer hovne i løpet av dagen, forteller naprapaten.

Tidligere har det derfor blitt anbefalt at det kanskje ikke er så lurt å dra ut for å prøve nye sko på ettermiddagen når føttene er på sitt verste, men snarerer på gjøre sko-shopping tidligere på dagen. Giltun vet imidlertid ikke om han er helt enig i dette. 

- Det kommer an på når du skal bruke skoene. Skal du ha sko som du skal bruke på kvelden, er det i alle fall dumt å gå ut og kjøpe noen sko som passer klokken 08.00.

- Det er bedre å ha for store enn for små sko, og for kvinner så er generelt problemet at de bruker for liten størrelse, så kanskje det er bra for dem å prøve skoene på ettermiddagen så blir de tvunget til å velge en størrelse som er mer riktig, sier han.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: