Grønnsaker

Så mye frukt og grønt trenger du daglig

Du må faktisk spise alt dette for å merke de positive helseffektene.

FEM OM DAGEN: Her ser du mengden frukt og grønt som tilsvarer fem om dagen.  Foto: Helsedirektoratet/Synnøve Dreyer
FEM OM DAGEN: Her ser du mengden frukt og grønt som tilsvarer fem om dagen. Foto: Helsedirektoratet/Synnøve Dreyer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Helsemyndighetene anbefaler oss å spise fem porsjoner med frukt og grønt om dagen. Men mange av oss etterlyser mer informasjon om hva én porsjon faktisk er. Hvor mye skal du egentlig spise?

LES OGSÅ: Juice teller ikke som fem om dagen

MELLOMMÅLTID:  Klinisk ernæringsfysiolog Rose-Linn Bø Arntzen sier en mellomstor frukt er et fint mellommåltid. Foto: Per Ervland
MELLOMMÅLTID: Klinisk ernæringsfysiolog Rose-Linn Bø Arntzen sier en mellomstor frukt er et fint mellommåltid. Foto: Per Ervland Vis mer

100 gram tilsvarer en porsjon

Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Rose-Linn Bø Arntzen - som også er ekspert på Lommelegen.no, tilsvarer fem om dagen omtrent 500 gram frukt, bær og grønnsaker.

– Én porsjon, altså 100 gram, kan for eksempel være en liten bolle salat eller bær, en gulrot eller en middels stor frukt. Det kan også være tilbehør til middag som for eksempel brokkoli, blomkål eller grønnsaksblanding, sier hun til KK.no:

– Det anbefales at man varierer mellom ulike typer frukt, bær og grønnsaker med forskjellige farger (røde, gule, grønne, hvite, blå, fiolette og oransje), slik at man får i seg alle de ulike vitaminene og mineralene som ulike typer inneholder. Bruk gjerne tomater, løk, purre og hvitløk.

Synes du fem om dagen uttrykket fortsatt er litt forvirrende kan du se illustrasjoner av hva en porsjon tilsvarer her.

LES OGSÅ: Frukten som gjør magen flat

Flett det inn i kosten

Å få i seg fem om dagen trenger ikke være så vanskelig. Arntzen har mange gode tips til hvordan du kan snike inn litt grønt i hvert måltid.

– Jeg vil anbefale at man tenker på frukt, bær og grønnsaker til alle måltider man spiser i løpet av dagen, forteller hun.

Her er noen forslag de forskjellige måltidene:

• En middels stor tomat som del av pålegg eller ved siden av brødskiver til frokost.
• Blåbær og eplebiter i frokostblanding til frokost.
• Et eple eller en gulrot som mellommåltid før lunsj.
• Salatblader og paprika som del av pålegg til brødskiver til lunsj.
• Ett glass juice til lunsjen.
• En appelsin som mellommåltid før middag.
• Brokkoli som tilbehør til middag.
• Wok med ulike grønnsaker til middag.
• Skål med oppskåret frukt til dessert eller mellommåltid.

LES OGSÅ: Grønnsaker gjør at maten smaker bedre


Viktig å få i deg nok


Arntzen forteller at inntak av frukt, bær og grønnsaker har vist seg å ha sammenheng med redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og flere ulike kreftformer.

– Det er usikkert nøyaktig hvor mye frukt, bær og grønnsaker som er optimalt for å forebygge disse sykdommene, men Nasjonalt råd for ernæring har konkludert med at alle bør spise minst 500 gram frukt, bær og grønnsaker daglig, forklarer hun:

– Halvparten av denne mengden bør komme fra grønnsaker og den andre halvparten fra frukt og bær.

Poteter teller ikke

Ifølge 5omdagen.com er ikke poteter lenger en del av de anbefalte fem om dagen.

Ifølge Arntzen er årsaken blant annet at det ikke finnes god nok dokumentasjon i forhold til hva slags effekt poteten har på risiko for kroniske sykdommer.

– Det er viktig å påpeke at man likevel ikke trenger å redusere inntaket av potet. Sammenlignet med for eksempel ris og pasta, inneholder poteten mer vitaminer, mineraler og kostfiber, og er dermed et bedre alternativ, forteller hun.

Det anbefales heller ikke å drikke for mye juice daglig.

– Ett glass juice kan inngå som én av 5 om dagen. Men det anbefales ikke å drikke mer enn ett glass juice per dag fordi juice er energirikt, surt og inneholder langt mindre kostfiber og vitaminer enn frukten den er laget av, forteller Arntzen.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise poteter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer