Kaffe

Så mye kaffe kan være livsfarlig

Det er mulig å dø av for mye kaffe - men da må du ha et inntak på over 70 kopper om dagen.

KAFFE: Visste du at kaffe er dødelig i store mengder? Forskning viser at 70 kopper kan ta livet av en person som veier rundt 70 kilo.  Foto: iko - Fotolia
KAFFE: Visste du at kaffe er dødelig i store mengder? Forskning viser at 70 kopper kan ta livet av en person som veier rundt 70 kilo. Foto: iko - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er du en av dem drikker kaffe i et kjør fra morgen til kveld?  

Selv om kaffe er sunt, er det ingen tvil i forskningsverdenen om at de brune dråpene kan være helseskadelig, ja i verste fall ta livet av deg dersom du får i deg for mye. 

Men hvor mye er egentlig for mye? 

En video laget av forskerne bak YouTube-serien «AsapSCIENCE» har gitt oss svaret på nettopp dette.

LES OGSÅ: Når drikker du kaffen din?

70 kopper kan ta livet av deg 

I videoen forteller de at 70 kopper kaffe, som inneholder mellom åtte og ti gram koffein, kan ta livet av en voksen person som veier rundt 70 kilo. 

Det er imidlertid helt umulig å drikke så mange kopper i løpet av en dag, da magen vår ikke har kapasitet til å romme så mye væske. 

I tillegg vil man begynne å hallusinere, miste bevisstheten og i verstefall havne i koma før man har rukket å få ned den store mengden kaffe. 

Under kan du se videoen som forklarer hvordan vi reagerer på for mye koffein 


LES OGSÅ: Derfor må du på do av kaffe 

Fire til seks kopper om dagen 

Visste du at det heller ikke er bra å overskride mer enn fire til seks kopper kaffe daglig, da dette kan gi en rekke ubehagelige plager?

Koffein er ikke farlig innenfor normale mengder, det vil si opp til 400 milligram, men blir det høye doser gjennom drikke, som for eksempel energidrikker og sterk kaffe, er det fort gjort å få i seg for mye, slik at det skaper ubehag.

- Et normalt inntak koffein har positive effekter, da det blant annet gir våkenhet, bedre konsentrasjon og følelsen av energi. 

- Går du over den mengden du er vant til kan du oppleve å få ubehag som for eksempel hjerteklapp, rask puls, irritabilitet, skjelving, uro, økt svette, søvnløshet og mye mer, har Lise von Krogh, som er ernæringsfysiolog og en av ekspertene på Bramat.no, tidligere fortalt. 

FIRE TIL SEKS KOPPER: Eksperten forteller at man ikke bør drikke mer enn fire til seks kopper kaffe om dagen.  Foto: arthurhidden - Fotolia
FIRE TIL SEKS KOPPER: Eksperten forteller at man ikke bør drikke mer enn fire til seks kopper kaffe om dagen. Foto: arthurhidden - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: 4 ting du bør vite om energidrikker

Få bukt med kaffedrikkingen

Dersom du rett og slett har blitt avhengig av koffein, og drikker noen kopper kaffe for mye om dagen, kan det være lurt å prøve å avvenne deg de brune dråpene.

Her er en liste over ting du kan prøve:

  • Bytt til kaffe eller te med mindre koffein. Dersom du lager kaffen hjemme, bruk både vanlig kaffe og koffeinfri når du blander.
  • Sjekk medisinene du bruker. Tro det eller ei, mange medisiner inneholder koffein. Det er derfor lurt å ta en kikk på disse også, viss du starter med avvenningen.
  • Ikke gå for fort frem, da kommer kanskje hodepinen. Ta det litt etter litt, men vær streng med deg selv.
  • Bytt til annen drikke så ofte du kan, og spør deg selv - «trenger jeg egentlig denne kaffekoppen nå, eller kan jeg bytte til noe annet, som ikke inneholder koffein?».

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer