Menstruasjon

Så mye koster mensen

Bind, tamponger og truseinnlegg - gjett hvor mye penger bruker du i løpet av livet!

SUMMEN AV BIND OG TAMPONGER I 2280 DAGER: Visste du at vi i snitt har mensen i 6.25 år? Sjekk hva det koster oss.  Foto: Cecilie Leganger
SUMMEN AV BIND OG TAMPONGER I 2280 DAGER: Visste du at vi i snitt har mensen i 6.25 år? Sjekk hva det koster oss. Foto: Cecilie Leganger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vi er mange som husker hvor vi var den dagen vi fikk mensen, enten det var på fergen til Kiel eller i mattetimen.

Noen av oss fikk sjokk og trodde vi var blitt syke, mens andre tenkte at endelig er det min tur.

Uansett skjønte vi fort at vi måtte lære oss å bruke bind, truseinnlegg og tamponger - men hva et liv med menstrasjonsbeskyttelse kom til å koste, var det ingen som tenkte på.

The Huffington Post har regnet seg gjennom de røde dagene, og her har vi laget et tilsvarende regnestykke med norske priser.

OBS: Butikkene har ofte rabatter, så prisene kan fort variere.

38 menstruerende år

RØDE DAGER: Normalt sett kommer mensen hver 28 dag, og i gjennomsnitt har vi den fra vi er 13 til 51 år gamle. Foto: HEIDI B. NILSEN / SCANPIX (FRB)
RØDE DAGER: Normalt sett kommer mensen hver 28 dag, og i gjennomsnitt har vi den fra vi er 13 til 51 år gamle. Foto: HEIDI B. NILSEN / SCANPIX (FRB) Vis mer

I snitt har vi mensen fra vi er 13 til 51 år gamle, det vil si i 38 år, og det er normalt å blø i tre til syv dager.

Det betyr at gjennomsnittskvinnen har 456 menstruasjoner i løpet av livet, som gir 2280 dager, hvis vi ser for oss at en normal periode er på fem dager.

Alt i alt menstruerer vi i 6,25 år, ifølge avisen.

Hvor mye vi blør, vil derimot variere fra kvinne til kvinne, skal vi tro Mette Haase Moen, som er professor og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital.

Faktorer som spiller inn er både alder og hva slags prevensjon vi velger, men de aller fleste blør likevel ikke mer enn cirka 30 milliliter, har hun sagt til KK.no tidligere.

Truseinnlegg

Rett før eller på slutten av menstruasjonsperioden, når du ikke blør eller blør lett, kan det være fint å bruke et truseinnlegg.

I dette regnestykket kan vi si vi bruker 6 i snitt i løpet av hver periode.

En pakke med 50 truseinnlegg fra Libresse koster kroner 16,50 på Rimi, 15,50 på Kiwi og 13,40 på Coop (den billigste).

I gjennomsnitt blir dette kroner 15,13 per pakke. Deler du det på antall truseinnlegg (50), og ganger med de seks vi bruker hver periode, gir det 1,8156 kroner.

1,8156 kroner x 456 menstruasjoner = 827, 91 kroner.

SAMME KJØRET HVER MÅNED: Bind, tamponger og truseinnlegg er det vi bruker mest. Foto: Cecilie Leganger
SAMME KJØRET HVER MÅNED: Bind, tamponger og truseinnlegg er det vi bruker mest. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

Bind

Som ekstra beskyttelse til tampongen, ellers som en følgesvenn (og gjerne en med vinger) i løpet av natten, er et bind et må-ha.

På hjemmesiden til Libresse råder de oss til å bytte bind hver tredje eller fjerde time - med det som utgangspunkt, kan vi si at vi i snitt bruker fire bind hvert døgn i fem dager, altså 20 bind.

En pakke med 12 bind med ultratynne vinger fra Libresse koster kroner 22,70 på Rimi, 24,50 på Kiwi og 20,50 på Coop (den billigste), noe som gir en snittpris på 22,56 kroner.

Delt på antall bind (12), ganget med 20, blir det 37,6 kroner for hele perioden.

37,6 kroner x 456 menstruasjoner = 17 145,6 kroner.

Tamponger

BØR SKIFTES HVER FJERDE TIL ÅTTENDE TIME: Det blir noen tamponger i løpet av et langt liv. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090
BØR SKIFTES HVER FJERDE TIL ÅTTENDE TIME: Det blir noen tamponger i løpet av et langt liv. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090 Vis mer

Det vanligste menstruasjonsproduktet på markedet i dag, er tampongen, og rundt 70 prosent av menstruerende kvinner i USA og Vest-Europa bruker den, ifølge Folkehelseinstituttet.

Hvor ofte vi må skifte den, er derimot det store spørsmålet.

Britt-Ingjerd Nesheim, som er tidligere professor og gynekolog ved Universitetssykehuset, har tidligere fortalt til KK.no at siden det ikke er gjort noen forskning på hvor lenge en kan gå med samme tampong, må vi rett og slett bruke sunn fornuft når det kommer til når den bør skiftes.

Men generelt sier vi at den bør skiftes ut hver fjerde til åttende time, så her kan vi ta utgangspunkt i seks timer og gå for fire tamponger i døgnet i fem dager - altså 20 stykk.

En eske med 20 Tampax Super koster koner 21,20 på Rimi, 20 på Kiwi og 23,60 på Coop, som gir en snittpris på 21,6 kroner.

21,6 delt på antall tamponger (20), ganget med 20 stykk, blir 21,6 kroner for hver periode.

21,6 kroner x 456 menstruasjoner = 9849,6 kroner.

Mensen - i kroner og øre

Når vi legger sammen kostnadene for bind, tamponger og truseinnlegg i dette regnestykket, ender vi opp med 27 823,11 kroner.

Vi bruker rundt 732 kroner i året på mensen.

Men hadde vi lagt til hva det koster å stagge søtsuget når PMS-en herjer, hadde det blitt mye mer.

Smertestillende tabletter og nye truser gjør også sitt, for ikke å glemme alt vi bruker på dyre intimsåper med lav PH-verdi, som lover å ta vare på blomsten vår.

Men mange gynekologer og leger mener vi bare bør droppe slike såper, siden underlivet vårt har et utmerket selvrensende system som gjør jobben helt fint selv.

Mensen på budsjett

DROPP DISSE - SPAR PENGER: Ifølge fagfolk, er det ingen grunn til å kjøpe dyre intimsåper når vi har mensen - underlivet renser seg selv helt fint med vanlig såpe og varmt vann. Foto: Cecilie Leganger
DROPP DISSE - SPAR PENGER: Ifølge fagfolk, er det ingen grunn til å kjøpe dyre intimsåper når vi har mensen - underlivet renser seg selv helt fint med vanlig såpe og varmt vann. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

Vil du spare penger neste gang du har mensen? Å strikke egne bind hører fortiden til, men hvorfor ikke sjekke ut lavprisprodusentene?

Hos både X-tra og First Price får du 50 truseinnlegg til seks kroner, mens 32 stykk tamponger koster 11.

Flere butikker har også bleiekampanjer for voksne, der du får hver fjerde pakke med bind eller tamponger gratis.

Er du villig til å svare på spørsmål rundt hva slags behov du har når du har mensen, sender også svenske Tampons for Free deg gratis bind og tamponger i posten.

Du kan også bytte ut både bind og tamponger med en menskopp, også kalt damebeger. Den er økonomisk, siden den kan brukes flere ganger, og skal være et miljøvennlig alternativ.

Klikk her hvis du vil se hva som skjedde da KK.no testet den famøse koppen.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer