<strong>VEKTREDUKSJON:</strong> Dersom du skal gå ned i vekt må du forbrenne flere kalorier enn det du inntar i løpet av en dag.  Foto: contrastwerkstatt - Fotolia
VEKTREDUKSJON: Dersom du skal gå ned i vekt må du forbrenne flere kalorier enn det du inntar i løpet av en dag. Foto: contrastwerkstatt - Fotolia Vis mer

Vektreduksjon

Så mye må du kutte for å gå ned i vekt

Tror vi spiser sunt og magert, men gjør det egentlig ikke.

Publisert
Sist oppdatert

Det er en kjent sak at man må forbrenne flere kalorier enn man får i seg dersom man skal ned i vekt .

Men hvor mye må man egentlig kutte for å se resultater på vekta?

LES OGSÅ: Slik bør du trene hvis du vil ned i vekt

Lavere kaloriinntak, men ikke for lavt

Lene Hansen, som er personlig trener og performance coach, samt kvinnen bak bloggen FitnessLene, forteller til KK.no at det er vanskelig å gi et fasitsvar på hvor mye en må kutte, da dette er veldig individuelt.

- Hvor mange kalorier dette krever varierer fra person til person ut ifra alder, muskelmasse, aktivitetsnivå og så videre. Hvis du ligger på cirka 500 kalorier i underskudd daglig, skal du fint klare å gå ned i underkant av én kilo i uken.

- Når det er sagt er jeg personlig ikke noen fan av dietter som ligger lavere enn 1300 kalorier. Heller ikke dietter uten karbohydrater eller varianter hvor en kun skal leve på supper eller pulverkurer

I stedet for å legge all fokus på et raskt vekttap, bør du ta deg god tid, slik at du klarer å opprettholde energi slik at muskelmassen bevares i størst mulig grad.

- Ligger du altfor lavt på kaloriene vil kroppen til slutt tære på muskulaturen. Dette er ikke ønskelig da forbrenningen din går ned, du mister styrke og du føler deg enda dvaskere – noe som er det motsatte av det de fleste kvinner ønsker, sier hun.

<strong>IKKE FOKUSER PÅ ET RASKT VEKTTAP:</strong> I stedet for å fokusere på å gå raskest mulig ned i vekt, mener eksperten du bør ta deg tid slik at muskelmassen din bevares i størst mulig grad.  Foto: MilsiArt - Fotolia
IKKE FOKUSER PÅ ET RASKT VEKTTAP: I stedet for å fokusere på å gå raskest mulig ned i vekt, mener eksperten du bør ta deg tid slik at muskelmassen din bevares i størst mulig grad. Foto: MilsiArt - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Trener du styrke og kondisjon samme dag?

Krever enkle kostholdsendringer

Dersom du ønsker å gå ned noen kilo uten å måtte kutte drastisk ned på kaloriinntaket ditt, anbefaler Hansen deg å ta en titt på det du spiser. Det å kutte kalorier betyr nemlig ikke at du må kutte ned på matmengden.

- Det å gå ned noen kilo trenger ikke å være en vanskelig prosess som krever strenge dietter, kaloritelling eller harde treningsøkter. For de aller fleste hjelper det å redusere litt på saltinntaket, kutte helt ut sukker og raske karbohydrater, samt å drikke mye vann.

I tillegg mener hun at alle måltidene dine bør bestå av rene, næringsrike råvarer.

- Her er det viktig å være oppmerksom på hva det som gjemmer seg i ingrediensene du bruker. Krydderposer og andre smakstilsetninger inneholder ofte mye salt og sukker, vær derfor nøye med å sjekke ingredienslisten.

- Mange tror de spiser sunt

Karoline Steenbuch Lied, som er ernæringsfysiolog, samt kommunikasjonsrådgiver & kursleder hos Grete Roede AS , forteller til KK.no at det selvfølgelig vil være gunstig å kutte ned på sukker og fett av den usunne typen, men at det også vil være viktig å passe på at man ikke går i fellen hvor man tror man spiser sunt.

- Vi har de som tror de spiser sunt, men som likevel har et kalorioverskudd, kanskje på grunn av fet salatdressing,  eller mye nøtter og tørket frukt. 

- Jeg anbefaler å se på totaliteten i løpet av en dag, og spise godt med grønnsaker, frukt, gode proteiner, magre meieriprodukter og grovkarbo, sier hun.

<strong>RASKE KARBOHYDRATER:</strong> Dersom du skal gå ned i vekt må du kutte ned på saltinntaket ditt, kutte ut matvarer som inneholder sukker og unngå raskekarbohydrater.  Foto: Knut Wiarda - Fotolia
RASKE KARBOHYDRATER: Dersom du skal gå ned i vekt må du kutte ned på saltinntaket ditt, kutte ut matvarer som inneholder sukker og unngå raskekarbohydrater. Foto: Knut Wiarda - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Dette bør du vite om musklene dine 

Vannet forsvinner først

Som de fleste som har slanket seg vet, er det normalt å gå raskt ned i vekt de første to eller tre ukene, for å så stagnere helt. Hansen forteller at årsaken til dette er at de første kiloene en mister ikke er fett, men væske.  

- Man kan miste opp mot fire kilo væske på svært kort tid. Dette motiverer mange, men så oppdager de etter hvert at det blir vanskeligere når kroppen skal begynne å tære på fettet.

- Det er her man trenger en god kostholdsplan og en god dose motivasjon for å klare å ha progresjon på et større vekttap. Det å skulle gå ned i vekt er en tålmodighetsprøve, da mange synes det fort kan bli både kjedelig og ensformig mat.

Videre forteller hun at du rett og slett må bruke kreativiteten for å lykkes med utfordringene vektnedgangen bringer.

- Det lønner seg å holde seg «opptatt» slik at man ikke havner foran TV-skjermen for ofte- Det er nemlig her de fleste sprekker på diett. I tillegg er det viktig å planlegge skikkelig slik at du alltid har riktig mat til alle måltider.

- Lag matpakker du kan ha i kjøleskapet, på jobben eller i vesken når du er på farta. Det er ikke alltid like lett å finne ren mat på bensinstasjoner, kiosker eller kaféer. Så planlegging er et godt nøkkelord å ta med seg for å lykkes i vektnedgangen, sier hun.

LES OGSÅ: Dette skjer med fettet når du trener

Tren ved siden av

Steenbuch Lied forteller at en i teorien kan oppnå en vektreduksjon ved å bare endre kosthold, men at trening likevel vil være svært viktig dersom du vil ned i vekt.

- All form for fysisk aktivitet forbedrer både søvnen, humøret, appetittkontrollen og livskvaliteten - for å nevne noen av fordelene. Trener man får man dessuten et sunnere spisemønster og jevnere blodsukker.

- Og så er det viktig å huske på styrketrening, da økt muskelmasse betyr økt forbrenning, fordi muskler forbrenner mer energi enn fett. Trening gjør også at det blir lettere å holde vekten, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer