Kaloribehov

Så mye mat trenger du hver dag

Se hva som er akkurat passe mengde kalorier, og hvor lett det er å ryke på en smell.

HELT PASSE: Kalori, kalora gjør deg lykkelig og glad? Hmmm... Foto: Colourbox
HELT PASSE: Kalori, kalora gjør deg lykkelig og glad? Hmmm... Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ikke for mye, ikke for lite, men akkurat passe. Det er jo gjerne det vi vil tenke når vi stiller oss på vekta og ser resultatet.Men er du av dem som opplever at kiloene kryper på? At magen har blitt større, og at yndlingsbuksa er blitt vanskelig å dra over stumpen? Det er ikke til å komme utenom at det betyr at du får i deg mer energi enn du bruker. Eller for å si det på en annen måte - du spiser for mange kalorier.LES OGSÅ: Slik unngår du å småspiseKalorier er et begrep for energi, og hvis vi skal være helt korrekt snakker vi om kilokalorier, kcal, ikke kalorier. Og for å være litt vitenskapelige, så er det slik at 100 kcal er det som må til for å øke temperaturen på en liter vann fra 0 til 100 grader celsius.Nok om det, og tilbake til kalorier og vektøkning. Hvis du over lengre tid får i deg flere kalorier enn kroppen din trenger for å holde vekta, vil du legge på deg.

Riktig kaloriinntak

Da er selvsagt spørsmålet - hvor mange kalorier trenger du daglig? Her brukes et enkelt regnestykke. Du tar vekten din i kilo og ganger med 33 kcal. Det betyr at dersom matchvekten er 60 kg, trenger du rundt 2000 kalorier daglig. Er matchvekten din 70 kg, trenger du 2300 kalorier.Husk! Din matchvekt, altså når du er akkurat passe, ikke for tjukk, ikke for tynn, avhenger av kroppstype, høyde, beinbygning, om du har lite eller mye muskler osv. Ikke gå i fella og jakt på et vekttall som er urealistisk for deg.LES OGSÅ: Slik fordeler du kaloriene utover dagen

Aktivitetsnivå spiller inn

Regnestykket over gjelder en kvinne i normal aktivitet. Det betyr at dersom du trener jevnlig, må du legge på noen kalorier, mens om du er lite aktiv, og tilbringer det meste av dagen enten i kontorsolen eller sofaen, må du trekke fra.Du kan beregne ditt omtrentlige kaloribehov i forhold til aktivitetsnivå på denne nettsiden: Kalorikalkulator.no (ekstern lenke).Så hvor mye forbrenner du når du trener? Det er ikke så lett å vite, men det finnes en kalkulator også for dette, der du kan beregne relativt nøyaktig hvor mange kalorier en times løpetur, en times har aerobic, eller en time med squash forbrenner. (Noen av kategoriene er litt pussige - religiøse aktiviteter, indianerdans og graving etter mark med spade???) Prøv den selv her: Fettforbrenning.no (ekstern lenke).

Akkurat passe med mat

Én ting er å vite sånn cirka hvor mange kalorier du trenger for å holde matchvekten, men en annen er å vite hvor mange kalorier det er i maten du spiser i løpet av en dag. Det er nesten en heltidsjobb å holde styr på dette, men du kan få en viss oversikt om du sjekker matvarene du pleier å spise i Matportalens matvaretabell (ekstern lenke) eller Caloriecounting.co.uk (ekstern lenke). LES OGSÅ: Er kaffen din en kaloribombe? Det er stor mulighet for at der det skjærer seg er de små ekstratingene du unner deg hver dag. Kaffelatten, sjokoladebitene, rosinbollen, brusen. Her er noen eksempler på hvor mange kalorier slike godsaker inneholder:
 • Marsipan med sjokoladetrekk (25 g) - cirka 120 kalorier
 • Blåbærmuffins (100 g)- cirka 380 kalorier
 • Kaffelatte - cirka 190 kalorier
 • Snickers liten (38 g) - 190 kalorier
 • Pistasjenøtter (25 g) - 150 kalorier
 • En boks cola - 140 kalorier
 • Et stort glass rødvin (120 ml) - 80 kalorier
 • Salte peanøtter (50 g) - 155 kalorier
 • LES OGSÅ: Sunt med smoothie? Ikke nødvendigvis!

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer