TELLER MYE: Vanene dine har større betydning for utseendet ditt enn du kanskje tror. Foto: PantherMedia / Stefano Lunardi
TELLER MYE: Vanene dine har større betydning for utseendet ditt enn du kanskje tror. Foto: PantherMedia / Stefano Lunardi Vis mer

Aldring

Så mye påvirker livsstil utseendet ditt

Ny forskning viser at usunne vaner kan få deg til å se 10 år eldre ut.

Publisert
Har du lyst til å holde deg ung lenge? Å unngå et rynkete ansikt med innsunkne kinn og gusten hud?

Da bør du ta en overhaling av livsstilen din, stumpe røyken, være forsiktig med soling, spise mer frukt og bli flinkere til å smøre deg med fuktighetskremer.

En ny studie gjennomført på oppdrag for et kosmetikkmerke viser nemlig at en usunn livsstil kan gjøre at du ser 10 år eldre ut, skriver Telegraph.co.uk.

Livsstil står for 33 prosent av aldringen

Nesten 600 kvinner fra Storbritannia, Kina og Spania deltok i studien, som spurte dem om livsstil, og deretter tok bilder av dem og fikk andre til å vurdere alder.

Det viste seg at omtrent 33 prosent av aldringen i ansiktet kommer av livsstil.

- Vi visste allerede at genetikken står for omtrent 50 prosent av hvor gamle folk ser ut, men vi visste ikke hvor mye livsstil har å si. Vi ble overrasket over hvor mye livsstil spilte inn, sa Dr. Andrew Mayes, som ledet studien.

LES OGSÅ: Spis deg til penere hud

DEL AV LIVET: Å få rynker er noe vi alle gjør med alderen. Men ikke la livsstilen din gjøre at de kommer før tiden. Foto: Colourbox.com
DEL AV LIVET: Å få rynker er noe vi alle gjør med alderen. Men ikke la livsstilen din gjøre at de kommer før tiden. Foto: Colourbox.com Vis mer

Usunn livsstil la på 10 år

Når Mayes gikk gjennom resultatene, viste det seg at kvinnene med en usunn livsstil, det vil si at de røyket, solte seg mye, spiste lite frukt og/eller slurvet med hudpleien, i gjennomsnitt ble oppfattet som 10,4 år eldre enn de med sunnere livsstil.

- Vi ble overrasket over dette resultatet. Vi hadde nettopp sett resultater av en studie fra USA og Canada som hevdet at plastikkirugi i form av en ansiktsløftning kan få kvinner til å se 8,5 år yngre ut, altså mindre enn resultatet av en sunn livsstil, sa Mayes.

- Men bevisene var der - kvinner med en sunn livsstil ser yngre ut.

Hele livet setter spor

Studien spurte ikke kvinnene som hadde en sunn livsstil om de alltid hadde hatt det, eller om kvinnene som hadde en usunn livsstil kanskje tidligere hadde hatt bedre vaner.

Det som er sikkert er at det beste er om du, fra ung alder, er bevisst på å leve sunt. Men det er aldri for sent å endre livsstil og se effekter på huden.

Her er de viktigste rådene du bør følge:
 • Stump røyken. Ikke bare blir huden penere, du blir også i mye bedre form.
 • Bruk solfaktor (minst faktor 15), og ikke overdriv solingen. Solskader aldrer huden i form av både rynker og pigmentflekker.
 • Begrens alkoholinntaket. For mye av det gir rynker, pløsete hud og sprengte blodkar (ja, selv om du bare drikker i helgene).
 • Spis frukt og bær hver dag, særlig varianter med sterk farge som bringebær, blåbær og moreller. Disse inneholder ekstra mye antioksidanter som bekjemper frie radikaler som bryter ned cellene.
 • Spis sunt fett. Huden trenger fett for å holde seg fin.
 • Hold huden fuktig. Det betyr at du bør smøre den inn med krem daglig. Hva slags krem du bør bruke avhenger av hudtypen din. Om du vil bruke rynkekrem, så sjekk ut kremene som inneholder et virkestoff som beviselig virker.

 • LES OGSÅ: Svett deg til fin hud


  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer