INNEHOLDER MYE SALT: Spesielt bearbeidet kjøtt er en stor kilde til salt i julen, men den største tabben er nok likevel at du strekker deg etter saltbøssen etterpå i tillegg.  Foto: All Over Press
INNEHOLDER MYE SALT: Spesielt bearbeidet kjøtt er en stor kilde til salt i julen, men den største tabben er nok likevel at du strekker deg etter saltbøssen etterpå i tillegg. Foto: All Over Press Vis mer

Salt

Så mye salt er det i julematen

Og en vanlig tabbe gjør at vi tilfører enda mer...

Publisert

KK.NO: Det er ikke noe galt i å krydre opp maten din litt.

Faktisk har tidligere studier vist at sterk mat - som for eksempel chili, kan senke blodtrykket ditt og redusere kolesterolet.

Men det er ikke chilien du strekker deg etter på bordet i julen, er det vel?

Nei, de fleste strekker seg etter saltbøssen - til tross for advarslene om hvor skadelig det kan være for deg.

LES OGSÅ: 4 middager med 3 ingredienser

Dropp saltet ved middagsbordet

– Jeg vil tro at mange inntar mer salt ettersom en del av julematen, som for eksempel pinnekjøtt, røkelaks og lignende, er nokså salt, har Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog i Bramat.no, uttalt til KK.no. 

Og selv om juleribbe kanskje ikke er så usunt som du først trodde, er også dette en stor kilde til salt i ferien.

DROPP SALTET VED MIDDAGSBORDET: Hvis maten er saltet under tilberedning er som regel dette saltet helt unødvendig.
DROPP SALTET VED MIDDAGSBORDET: Hvis maten er saltet under tilberedning er som regel dette saltet helt unødvendig. Vis mer

Spesielt hvis du salter den også etter at du har fått den servert på tallerkenen.

Ifølge Jacob Juel Christensen, som i likhet med Borchsenius er klinisk ernæringsfysiolog, er trolig dette en av de største kildene til salt i julen.

– Tre fjerdedeler av saltinntaket vårt kommer fra industribearbeidede matvarer, rene råvarer bidrar med ti prosent, og direkte salting bidrar med resten. I julen vil sannsynligvis inntaket synke noe fra førstnevnte, mens rene råvarer og direkte salting bidrar med mer, har han fortalt.

Selv om det i julen helt klart blir mindre posesupper og ferdiglasagne - som er en stor kilde til salt, er det fortsatt noen matvarer som inneholder store mengder - blant annet bearbeidet kjøtt og farsemat.

Blant annet inneholder (per 100 gram - fra matvaretabellen.no):

DROPP SALTET VED MIDDAGSBORDET: Ikke påfør ekstra salt på den allerede salte julematen - uansett om det er ribben, pølsa, pinnekjøtt eller poteter.  Foto: All Over Press
DROPP SALTET VED MIDDAGSBORDET: Ikke påfør ekstra salt på den allerede salte julematen - uansett om det er ribben, pølsa, pinnekjøtt eller poteter. Foto: All Over Press Vis mer

IKKE LA DEG LURE: 1 gram natrium tilsvarer 2,5 gram salt (NaCI), som betyr at du må gange mengden natrium med 2,5 for å finne riktig mengde salt.  Foto: Adele Cappelen Blystad
IKKE LA DEG LURE: 1 gram natrium tilsvarer 2,5 gram salt (NaCI), som betyr at du må gange mengden natrium med 2,5 for å finne riktig mengde salt. Foto: Adele Cappelen Blystad Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer