Sol

Så mye sol bør du få daglig

Hvis du ønsker å sikre maks vitamin D-opptak.

UNNGÅ SOL MIDT PÅ DAGEN: Det er viktig å være ute i sollyset, men du bør helst unngå å sole deg midt på dagen når solen er på sitt sterkeste. Foto: Samfoto
UNNGÅ SOL MIDT PÅ DAGEN: Det er viktig å være ute i sollyset, men du bør helst unngå å sole deg midt på dagen når solen er på sitt sterkeste. Foto: Samfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hvis det er noen som er glade i sol og sommer, er det oss nordmenn. Vi legger oss langflate ut på svaberg, båter, strender og i parker for å slikke mest mulig sol de få sommerdagene vi har i året. 

Og sol er jo faktisk ganske bra, hvert fall i moderate mengder, da det tilfører kroppen viktig vitamin D. 

Men mange lurer nok på hvor mye vi kan faktisk kan sole oss før vi går over i faresonen, når på dagen det er best å sole seg, og hvordan kan vi på best mulig måte få i oss de nødvendige D-vitaminene?

Ifølge Rolah Osman Lønning, forfatter av «Frisk Hud» og kosmetisk lege på BeWell-klinikken i Stavanger, produseres vitamin D3 i huden vår via UVB-stråler fra solen.

Disse strålene er på sitt maks midt på dagen, og det er også i disse timene solen er sterkest.

Det er også på denne tiden du bør unngå å sole deg. Hatt, solbriller og høy solfaktor med UVA-beskyttelse stenger ute både UVA og UVB-strålene. 

Men på denne måten stenger man også for produksjonen av vitamin D. 

- Hvis du vil sole deg så gjør det før kl. 10.00 og etter kl. 13.00, tipser eksperten.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer