KUNSTEN Å BEGRENSE SEG: Selvfølgelig er det ingen krise å bestille en burger iblant. Men de færreste bør gjøre det daglig. Foto: Thinkstock
KUNSTEN Å BEGRENSE SEG: Selvfølgelig er det ingen krise å bestille en burger iblant. Men de færreste bør gjøre det daglig. Foto: ThinkstockVis mer

Junk Food

Så mye søppelmat kan du spise

Her får du maksgrensen.

Katherine Tallmadge er ernæringsekspert og talskvinne for American Dietetic Association. I en artikkel på nyhetsnettstedet Msnbc.com snakker hun blant annet om det høye inntaket av søppelmat i den vestlige verden.

LES OGSÅ: Hva putter de egentlig i maten?

I likhet med KK.nos egen ernæringsekspert, Ina Garthe, vil hun ikke bannlyse den type mat fullstendig.

Du kan unne deg en burger iblant, men hun mener vi må ha et bevisst forhold til hvor mye fett- og sukkerholdig mat vi spiser.

Begrensning er stikkordet, og det gjelder også om du trener mye.

Ti prosent er maks

Tallmadge anbefaler at ikke mer enn ti prosent av ditt daglige energiinntak kommer fra såkalt søppelmat.

Det vil si at om du er en kvinne som vanligvis inntar 2200 til 2500 kilokalorier daglig kan du til nøds unne deg en enkel hamburger fra McDonalds. Den inneholder 255 kilokalorier.

Riktig mett blir du neppe av en slik hamburger, den ville ikke fungert som særlig annet enn snacks eller et mellommåltid.

LES OGSÅ: Velg burger etter kroppstype

Og når vi snakker om mellommåltider finnes det en rekke langt bedre alternativer å velge blant.

På middagsfronten er det også mye godt du kan unne deg, som ikke legger tyngde verken til midjemål eller samvittighet.

To middager under 500 kilokalorier

Kebabspidd med kjøtt og grønnsaker (4 porsjoner)
500 gram mørbradkjøtt, skåret opp i terninger
1 gul paprika delt opp i 8 biter
8 små sopp (f.eks ferske champignoner)
8 cherrytomater
1 ts salt
1/2 teskje tørket timian
1/2 teskje nymalt pepper
2 teskjeer olje
4 grillspidd

Del opp kjøtt og grønnsaker i passe biter, og fordel ingrediensene i fire like store hauger. Strø over salt, pepper og timian. Sett ingrediensene på grillspiddene. Er det ikke grillvære, kan du steke dem i ovnen på høy varme. Stekes eller grilles i cirka 10 minutter. Pensle de ferdige spiddene med littegrann olje. Servér med salat, ris eller poteter.

Kalorier per spidd: cirka 220

LES OGSÅ: Spis en brokkoli før hamburgeren

Laksefilet med lime-pesto og spinatsalat (1 porsjon)
1 rødløk
saften og skallet av 1 lime
1 ts honning
3 ts hvetekimolje
50 g friske spinatblader
2 ss bønneskudd
125 g laksefilet uten skinn
2 halve valnøtter
1/2 bunt basilikum
salt og nykvernet pepper

Finhakk rødløken og tilsett 1 ts limesaft, salt, pepper, honning og 1 ts olje. Vask, rens og tørk spinaten og bønneskuddene og bland det med dressingen. Kok opp resten av limesaften og litt limeskall i 75 ml vann og krydre med salt og pepper. Skyll fisken og trekk den i kraften i cirka 4 minutter. Lag pestoen av nøttene, 1/4 ts limeskall, basilikum og resten av oljen og smak til med salt og pepper. Anrett fisken på en tallerken og drypp pestoen over fisken. Spinatsalaten serveres ved siden av.

Kalorier per porsjon: cirka 350

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: