ANTALL TIMER SØVN PER NATT: En ekspertgruppe har kommet fram til en nedre og øvre grense for hvor mange timer vi bør få på øyet hver natt.  Foto: All Over Press
ANTALL TIMER SØVN PER NATT: En ekspertgruppe har kommet fram til en nedre og øvre grense for hvor mange timer vi bør få på øyet hver natt. Foto: All Over PressVis mer

Søvnbehov

Så mye søvn trenger du

Se listen over hvor mange timer du minimum og maksimum bør sove.

KK.NO: Hvor mye søvn vi trenger, er individuelt og varierer gjennom livet.

Idealet blir ofte sett på som åtte timer søvn om natten, men sover du mindre eller mer enn dette, kan det likevel hende du får anbefalt mengde søvn.

LES OGSÅ: De vanligste grunnene til søvnløshet

7-9 timer er best

En ekspertgruppe bestående av søvneksperter og søvnforskere fra en rekke land, har laget en oversikt over hvor mye søvn som er optimalt.

Resultatet er basert på tidligere vitenskapelig litteratur, og på ekspertenes egne vurderinger, ifølge Norsk helseinformatikk.

Ekspertgruppen anbefaler at du sover:
0-3 måneder: Mellom 14 og 17 timer.
4-11 måneder: Mellom 12 og 15 timer.
1-2 år: Mellom 11 og 14 timer.
3-5 år: Mellom 10 og 13 timer.
6-13 år: Mellom 9 og 11 timer.
14-17 år: Mellom 8 og 10 timer.
18-25 år: Mellom 7 og 9 timer.
26-64 år: Mellom 7 og 9 timer.
65 år og eldre: Mellom 7 og 8 timer.

Dersom du er frisk, ikke lider av søvnsykdommer eller andre tilstander som påvirker søvnen, mener ekspertgruppen at dette er antall timer du bør få hver natt.

LES OGSÅ: Så raskt blir du påvirket av koffein

SØVNPROBLEMER: Lider du av søvnløshet eller andre sykdommer som påvirker søvnen din, kan andre anbefalinger gjelde og du bør diskutere det med lege.   Foto: All Over Press
SØVNPROBLEMER: Lider du av søvnløshet eller andre sykdommer som påvirker søvnen din, kan andre anbefalinger gjelde og du bør diskutere det med lege. Foto: All Over Press Vis mer

Minimum og maksimum

Det er imidlertid forskjell på oss, og selv om voksne mennesker bør få mellom 7 og 9 timer søvn hver natt, så kan du både sove mindre og mer enn dette – uten at det trenger å være negativt for helsen din.

Ekspertgruppen har i tillegg til å anbefale antall timer du bør sove, også laget en oversikt over hvor mange timer du minimum bør sove og hvor mange du maksimum bør sove.

Du bør IKKE sove mindre eller mer enn dette:
0-3 måneder: Minst 11 timer, maks 19.
4-11 måneder: Minst 10 timer, maks 19.
1-2 år: Minst 9 timer, maks 16.
3-5 år: Minst 8 timer, maks 14.
6-13 år: Minst 7 timer, maks 12.
14-17 år: Minst 7 timer, maks 11.
18-25 år: Minst 6 timer, maks 11.
26-64 år: Minst 6 timer, maks 10.
65 år og eldre: Minst 5 timer, maks 9.

LES OGSÅ: Morgenfugler er lykkeligere

UAVBRUTT SØVN UFARLIG: En britisk forsker mener det ikke gjør noe at søvnen blir avbrutt (for eksempel av små barn) i løpet av en natt. Dersom det fører til altfor få timer på øyet totalt sett derimot ...  Foto: All Over Press
UAVBRUTT SØVN UFARLIG: En britisk forsker mener det ikke gjør noe at søvnen blir avbrutt (for eksempel av små barn) i løpet av en natt. Dersom det fører til altfor få timer på øyet totalt sett derimot ... Foto: All Over Press Vis mer

Depresjoner og ADHD

Britiske forskere har tidligere konkludert med at idealet med åtte timers uavbrutt søvn er unaturlig.

Ifølge Forskning.no mener Russel Foster, professor i nevrologi ved universitetet i Oxford, at det både er vanlig og ufarlig å våkne i løpet av natten.

Å holde seg innenfor grensene for minimum og maksimum antall timer, kan likevel være en fordel. Flere studier har konkludert med at tilstrekkelig søvn er viktig for helsen.

Blant annet viser en studie fra University of Alabama at dersom du jevnlig sover mindre enn seks timer om natten, så øker det risikoen for å få hjerneslag.

Videre har den danske forskeren og professor, Maiken Nedergaard, gjennomført en studie som antyder at tilstrekkelig søvn kan hjelpe mot sykdommer som depresjoner, Alzheimer, schizofreni og ADHD, ifølge Videnskab.dk.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: