En terning til å steke kyllingen i, et par skjeer i sausen, en raus kniv på brødskiven og et par hundre gram til kaken før den går i ovnen.
Mange av oss får i oss for mange kalorier og for mye fett, og gjennomsnittsnordmannen er i dag overvektig.
Ved å gjøre noen smarte smør- og margarinvalg, kan du spare kroppen din for mange unødvendige kalorier, og enda viktigere, for mye av det skadelige fettet.
LES OGSÅ: Bruker du mye dressing på salaten?
Maks 200 kcal
Et for høyt inntak av mettet fett, som er fettet vi bør være mest forsiktige med, kan øke risikoen for at du får hjerte- og karsykdommer.
- Inntaket av mettet fett har økt litt de siste årene, og er nå høyere enn anbefalt, sier klinisk ernæringsfysiolog Kari Sellæg ved Norsk Idrettsmedisinsk Institutt (NIMI) til KK.no.
Er du blant dem som sverger til smør, så vær klar over at 100 gram smør inneholder 53 gram mettet fett.
Men hvor mye er egentlig det?

- Mange voksne kvinner trenger cirka 2000 kcal per dag og maks 10 prosent, altså 200 kcal, bør komme fra mettet fett, forklarer Sellæg.
Det er 22 gram, noe som betyr at det ikke skal så mye smør til før du nærmer deg denne grensen.
For vi må ikke glemme at vi også får i oss mettet fett fra for eksempel andre meieriprodukter og fra kjøtt.
LES OGSÅ: Så mange kcal bør middagen inneholde
Så mye kan du spise
Fordi du sikkert får i deg mettet fett fra flere av matvarene du spiser i løpet av en dag, kan det være vanskelig å vite om du får i deg for mye mettet fett.
For å gjøre det litt enklere å vite hvor grensen går, har ernæringsfysiologen noen eksempler som kan hjelpe:
Eksempel 1: En brødskive med meierismør og vanlig gulost, og en kaffe latte laget på 2 dl helmelk: 12 g mettet fett.
Eksempel 2: En tacomiddag med 150 gram kjøttdeig stekt i smør, med revet vanlig ost og en klatt lettrømme: 20 g mettet fett.
Eksempel 3: 100 g potetgull: 13 gram mettet fett.
Eksempel 4: 100 g kjøttpølser: 8 gram mettet fett.
LES OGSÅ: Derfor får du søtsug på kvelden
Inneholder transfett

Det er flere måter å kutte ned på inntaket av mettet fett på, en effektiv måte er å la være å bruke smør til hverdags og i stedet bruke plantemargarin.
- Myk plantemargariner laget på sunne oljer inneholder det sunne umettede fettet, mens vanlig smør er en kilde til både mettet fett og transfett, forteller Sellæg.
Både mettet fett og transfett øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.
Sellæg mener du godt kan droppe smør fra handlelisten.
- Du bør i alle fall ikke bruke smør til daglig, kun en gang i blant, sier hun.
- Kroppen trenger ikke det mettede fettet i seg selv, og de fettløselige vitaminene som er i smør, kan du få fra andre kilder, sier Sellæg.
LES OGSÅ: Derfor går du ikke ned i vekt
Halvparten av kaloriene
Ved å være bevisst på hva du smører på brødskiven til hverdags, og velge variantene med minst mulig mettet fett, vil du også spare mange kalorier.
Det er nemlig store forskjeller!
Her ser du innholdet av mettet fett og kalorier (per 100 gram) i noen av de vanligste sortene smør og margarin:
Tine ekte smør: 54 g mettet fett og 746 kcal
Melange: 36 g mettet fett og 720 kcal
Brelett: 12 g mettet fett og 388 kcal
Soft Flora: 16 g mettet fett og 630 kcal
Soft Flora lett: 8 g mettet fett og 360 kcal
Vita hjertegod: 14 g mettet fett og 639 kcal
Vita lett hjertegod: 8 g mettet fett og 360 kcal