KK.NO: Frukt er noe av det sunneste du kan spise, og du tenker kanskje at tørket frukt må være omtrent like sunt?
Til tross for at mye frukt og bær er rimelig søtt fra før av, risikerer du imidlertid å få i deg en del tilsatt sukker, i tillegg til det naturlige fruktsukkeret, når du kjøper tørket frukt i butikken.
- Det er fullstendig unødvendig å tilsette sukker til tørket frukt. Da gjør man noe som er ganske sunt mindre sunt, sier ernæringsbiolog i Bramat.no, Lise von Krogh.
Likevel gjøres det både i tørket tranebær, bananskiver, mango, blåbær og jordbær.
LES OGSÅ: Nå skal du spise dette til middag
Næringsstoffene holder seg
Men tørket frukt er på ingen måte det verste du kan spise. Med unntak av at en del av C-vitamin forsvinner, vil frukten fortsattinneholde mye næringsstoffer og du får dermed bare en mer komprimert versjon av den næringsrike mangoen, aprikosen eller jordbærene - uten vannet.
- Tørket frukt er bedre enn for eksempel smågodt. Når frukten tørkes vil det meste av vannet bli borte, men du sitter igjen med næringsstoffene. Derfor er tørket frukt en god kilde til fiber, mineraler og mange vitaminer. Du sitter også igjen med alt sukkeret, så det blir en slags søtsak, men det er mye bedre enn de tomme kaloriene du får fra mashmallows og seigmenn.
- Det er en kilde til mye sukker, men to tre tørkede aprikoser eller litt tørket frukt om dagen er helt greit om du vil ha noe søtt i hverdagen.
LES OGSÅ: Ha dette på skiva - hver dag

Bedre enn lys-, men ikke alltid bedre enn mørk sjokolade
Det er nok imidlertid en god vane å sjekke innholdet i pakken du kjøper.
Ikke bare får du i deg tilsatt sukker, men jo mer ekstra som er tilsatt i frukten, jo mindre frukt og sunne næringsstoffer er det. Dermed er von Krogh usikker på hva hun egentlig ville valgt av tørket mango med sukker, og mørk sjokolade, av typen med 80 prosent kakao.
Dette til tross for at tørket mango faktisk kan inneholde mer sukkerarter enn en melkesjokolade. sukkerarter enn en melkesjokolade. Det beste vil være mango uten tilsatt sukker og mørk sjokolade.
Von Krogh sier nemlig det er viktig å sjekke prosentandelen mango i en slik pose, og ikke det totale sukkerinnholdet, da dette også er naturlig fruktsukker. Jo mindre mango det er i posen, jo mindre sunne næringsstoffer er det, og jo mer tilsatt sukker.
Vil du unngå det tilsatte sukkeret kan du velge frukt som aprikos, dadler, epler og fiken. Her er det gjerne ikke tilsatt noe sukker.
LES OGSÅ: Mørk sjokolade inneholder like mye antioksidanter som blåbær
Slik kan du tørke dem selv:
Ellers går det også an å tørke frukten selv. Her er det nok lurt å følge oppskrifter, så ikke frukten eller bærene råtner i prosessen.
Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt.no, har følgene oppskrifter på sitrusfrukter, epler og pærer, blåbær og tyttebær:
Appelsiner og klementiner
Vask appelsiner og klementiner godt og tørk dem godt. Skjær dem i tynne skiver. Legg dem på et bakepapir på et stekebrett og sett dette i ovnen på 50-60 grader. Ta brettet ut etter ca. 2 timer og la skivene lufttørke til de er sprø. Tiden på dette varierer etter tykkelsen, men regn med ett døgn.

Skallet gir en litt bitter smak. Om du ønsker mildere skiver, kan du skrelle frukten før du skjærer den i skiver.
Epler og pærer
Frukt med tynt skall trenger ikke skrelles. Stikk ut kjernehusene og skjær frukten i 3/4 - 1 cm. tykke skiver. Pærer kan også skjæres i tynne båter. Træ frukten på snor eller treskjeskaft, som kan henges på rillene i stekeovnen. Pærebåter legges på rist over stekebrett.
Forvarm stekeovnen til 90 grader C og tørk eplene og pærene til de har fått en fløyelsaktig hinne utenpå, 1-1 1/2 time. Senk temperaturen til 50-40 grader C, og tørk frukten til det ikke kommer mer fuktighet ut av den når du klemmer på den. Det tar ca. 1 døgn.
Avkjøl frukten og oppbevar den i tett boks på et mørkt og kjølig sted.
Plommer
Mørke plommer gir best resultat. Tørk dem hele med stenene i, eller delt i to og uten sten. Legg plommene i ett lag på stekebrett og la dem lufttørke i 1-2 døgn.
Tørk dem så i stekeovnen, først ved 35 grader C til de begynner å skrumpe inn, 2-3 timer. Øk så temperaturen til 70 grader C og tørk plommene til de er gjennomtørre, 1-1 1/2 døgn.
Oppbevar dem i tett glass eller boks på et mørkt og kjølig sted.
Blåbær og tyttebær
Rens bærene og legg dem utover stekebrettet i ett lag. Lufttørk dem i 2-3 døgn på et tørt og luftig sted så bærene ikke begynner å mugne. Tørk dem så i stekeovnen, først ved 30-40 grader C i 1-2 timer. Øk så varmen til 70 grader C og la dem ligge til de er gjennomtørre.