Tørket Frukt

Så mye sukker er det i tørket frukt

Tørket mango inneholder mer sukker enn melkesjokolade. Vil du unngå tilsatt sukker, bør du heller velge tørket frukt som aprikos, dadler, epler og fiken.

TØRKET FRUKT: Det gjelder ikke all tørket frukt, men enkelte typer tilsettes sukker - én så mye at den inneholder mer sukker enn sjokolade.  Foto: NTB Scanpix
TØRKET FRUKT: Det gjelder ikke all tørket frukt, men enkelte typer tilsettes sukker - én så mye at den inneholder mer sukker enn sjokolade. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Frukt er noe av det sunneste du kan spise, og du tenker kanskje at tørket frukt må være omtrent like sunt?

Til tross for at mye frukt og bær er rimelig søtt fra før av, risikerer du imidlertid å få i deg en del tilsatt sukker, i tillegg til det naturlige fruktsukkeret, når du kjøper tørket frukt i butikken. 

- Det er fullstendig unødvendig å tilsette sukker til tørket frukt. Da gjør man noe som er ganske sunt mindre sunt, sier ernæringsbiolog i Bramat.no, Lise von Krogh. 

Likevel gjøres det både i tørket tranebær, bananskiver, mango, blåbær og jordbær. 

LES OGSÅ: Nå skal du spise dette til middag

Næringsstoffene holder seg

Men tørket frukt er på ingen måte det verste du kan spise. Med unntak av at en del av C-vitamin forsvinner, vil frukten fortsattinneholde ​mye næringsstoffer og du får dermed bare en mer komprimert versjon av den næringsrike mangoen, aprikosen eller jordbærene​ ​- uten vannet.

- Tørket frukt er bedre enn for eksempel smågodt. Når frukten tørkes vil ​det meste av ​vannet bli borte, men du sitter igjen med næringsstoffene. Derfor er tørket frukt en god kilde til fiber, mineraler og ​mange vitaminer. Du sitter også igjen med alt sukkeret, så det blir en slags søtsak, men det er mye bedre enn de tomme kaloriene du får fra mashmallows og seigmenn.  

- Det er en kilde til mye sukker, men to tre tørkede aprikoser eller litt tørket frukt om dagen er helt greit om du vil ha noe søtt i hverdagen. 

LES OGSÅ: Ha dette på skiva - hver dag

TØRKET MANGO: Søtere enn sjokolade, men husk at den tørkede frukten også inneholder næringsstoffer sjokoladen ikke gir deg.  Foto: NTB Scanpix
TØRKET MANGO: Søtere enn sjokolade, men husk at den tørkede frukten også inneholder næringsstoffer sjokoladen ikke gir deg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bedre enn lys-, men ikke alltid bedre enn mørk sjokolade

Det er nok imidlertid en god vane å sjekke innholdet i pakken du kjøper.

Ikke bare får du i deg tilsatt sukker, men jo mer ekstra som er tilsatt i frukten, jo mindre frukt og sunne næringsstoffer er det. Dermed er von Krogh usikker på hva hun egentlig ville valgt av tørket mango med sukker, og mørk sjokolade, av typen med 80 prosent kakao. 

- I mørk sjokolade er det også fiber, vitaminer og mineraler fra kakoen, så da er jeg usikker på hva jeg ville valgt. I melkesjokolade er det mindre næringsstoffer og mer fett og sukker, så her er tørket frukt uten sukker best. 
 

Dette til tross for at tørket mango faktisk kan inneholde mer sukkerarter enn en melkesjokolade. ​sukkerarter enn en melkesjokolade. ​Det beste vil være mango uten tilsatt sukker og mørk sjokolade. ​

Von Krogh sier nemlig det er viktig å sjekke prosentandelen mango i en slik pose, og ikke det totale sukkerinnholdet, da dette også er naturlig fruktsukker. Jo mindre mango det er i posen, jo mindre sunne næringsstoffer er det, og jo mer tilsatt sukker. 

Vil du unngå det tilsatte sukkeret kan du velge frukt som aprikos, dadler, epler og fiken. Her er det gjerne ikke tilsatt noe sukker. 

LES OGSÅ: Mørk sjokolade inneholder like mye antioksidanter som blåbær

Slik kan du tørke dem selv: 

Ellers går det også an å tørke frukten selv. Her er det nok lurt å følge oppskrifter, så ikke frukten eller bærene råtner i prosessen. 

Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt.no, har følgene oppskrifter på sitrusfrukter, epler og pærer, blåbær og tyttebær: 

Appelsiner og klementiner
 
Vask appelsiner og klementiner godt og tørk dem godt. Skjær dem i tynne skiver. Legg dem på et bakepapir på et stekebrett og sett dette i ovnen på 50-60 grader. Ta brettet ut etter ca. 2 timer og la skivene lufttørke til de er sprø. Tiden på dette varierer etter tykkelsen, men regn med ett døgn.

TØRKING AV EPLER: Vil du unngå det tilsatte sukkeret, kan du også tørke frukten selv.  Foto: Alt Børjesson/Frukt.no
TØRKING AV EPLER: Vil du unngå det tilsatte sukkeret, kan du også tørke frukten selv. Foto: Alt Børjesson/Frukt.no Vis mer

Skallet gir en litt bitter smak. Om du ønsker mildere skiver, kan du skrelle frukten før du skjærer den i skiver. 

Epler og pærer

Frukt med tynt skall trenger ikke skrelles. Stikk ut kjernehusene og skjær frukten i 3/4 - 1 cm. tykke skiver. Pærer kan også skjæres i tynne båter. Træ frukten på snor eller treskjeskaft, som kan henges på rillene i stekeovnen. Pærebåter legges på rist over stekebrett.

Forvarm stekeovnen til 90 grader C og tørk eplene og pærene til de har fått en fløyelsaktig hinne utenpå, 1-1 1/2 time. Senk temperaturen til 50-40 grader C, og tørk frukten til det ikke kommer mer fuktighet ut av den når du klemmer på den. Det tar ca. 1 døgn.

Avkjøl frukten og oppbevar den i tett boks på et mørkt og kjølig sted.

Plommer 

Mørke plommer gir best resultat. Tørk dem hele med stenene i, eller delt i to og uten sten. Legg plommene i ett lag på stekebrett og la dem lufttørke i 1-2 døgn.

Tørk dem så i stekeovnen, først ved 35 grader C til de begynner å skrumpe inn, 2-3 timer. Øk så temperaturen til 70 grader C og tørk plommene til de er gjennomtørre, 1-1 1/2 døgn.

Oppbevar dem i tett glass eller boks på et mørkt og kjølig sted.

Blåbær og tyttebær

Rens bærene og legg dem utover stekebrettet i ett lag. Lufttørk dem i 2-3 døgn på et tørt og luftig sted så bærene ikke begynner å mugne. Tørk dem så i stekeovnen, først ved 30-40 grader C i 1-2 timer. Øk så varmen til 70 grader C og la dem ligge til de er gjennomtørre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer