GIFTIG TUNGMETALL: Betydelige mengder bly tas opp i blodet hos mennesker som konsumerer kjøtt forurenset med bly fra kuler eller hagl. Foto: Floydine - Fotolia
GIFTIG TUNGMETALL: Betydelige mengder bly tas opp i blodet hos mennesker som konsumerer kjøtt forurenset med bly fra kuler eller hagl. Foto: Floydine - Fotolia Vis mer

Kosthold

Så mye viltkjøtt kan du spise

Noen av oss bør passe ekstra godt på inntaket.

Publisert

Det finnes en pågående diskusjon mellom leger og «blytilhengere» som kort kan oppsummeres slik: «Det finnes til dels store mengder bly i konsumklart kjøtt fra hjortevilt skutt med blyholdig ammunisjon», hvorpå blytilhengerne svarer: «Metallisk bly tas ikke opp i kroppen».

Ifølge både en risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet og en rekke andre studier tas betydelige mengder bly opp i blodet hos mennesker som konsumerer kjøtt forurenset med bly fra kuler eller hagl, skriver eksperter i en kommentar på Forskning.no.

Men uavhengig av hvem vi velger å tro på, hva er egentlig problemet med bly og hvor mye kan vi egentlig spise før det blir utrygt?

LES OGSÅ: Derfor bør du holde deg til to porsjoner laks i uken

Giftig tungmetall

Alle er enige om at bly er et giftig tungmetall. Et stort inntak kan blant annet skade de røde blodcellene og gjøre skade på nervesystemet. Et foster kan få skade på hjernen som kan gi nedsatt evne til læring. Dersom en kvinne som ammer ikke får i seg nok kalsium vil bli bly frigjort fra skjelettet, og dette høye blynivået kan skade barnet. Bly kan også redusere fruktbarheten.

De høyeste nivåene av bly funnet i norsk kost er innmat og kosttilskudd, men disse er likevel ikke hovedkildene til bly. For det er det faktisk vegetabilske produkter og melkeprodukter som er. Rett og slett fordi dette er matvarer vi spiser mye av.

Bly transporteres over store avstander med luftstrømmer eller faller ned med nedbøren og blir tatt opp i blodet, der blir det bygd inn i skjelettet i stedet for kalsium.

Spørsmålet er om det dermed også er slik at vi bør begrense inntaket av andre typer matvarer?

LES OGSÅ: Frø inneholder også tungmetaller

Kula som er problemet

Ifølge seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet er det bly fra kula som er det største problemet. Derfor er det litt viktig å vite hvordan dyret du skal spise er felt. Er dyret for eksempel felt med kule med bly?

- Men for de fleste av oss er ikke dette noe problem, for vi spiser i gjennomsnitt ikke viltkjøtt mer enn én gang i måneden, sier hun. Problemet er større hos familier med jegere, der de spiser mer vilt, legger hun til.

Personer som spiser hjorteviltkjøtt hver måned eller oftere, har litt mer bly i blodet enn andre.

- Men det er ingen begrensninger for oppdrettsvilt eller vilt skutt med blyfri prosjektil med tanke på negative effekter fra bly. Kvinner i fruktbar alder, gravide, barn og personer med høyt blodtrykk bør derimot ikke spise vilt skutt med bly oftere enn en gang i måneden, sier Svindland.

Ifølge Svindland er det vanskelig å si noe sikkert om hvor ofte personer som ikke er i risikogruppen kan spise vilt skutt med bly, men dersom man ønsker å være på den sikre siden kan man forholde seg til rådet om en gang i måneden.

For å unngå risiko for farlige helseeffekter, oppfordrer nå Mattilsynet at jegere bruker blyfri ammunisjon, eventuelt skjærer vekk kjøtt minst 30 centimeter i radius rundt hele sårkanalen der skuddet har gått inn på dyret.

LES OGSÅ: Får du i deg for mye akrylamid?

TRYGT: Fisk og sjømat du kjøper i butikk eller restaurant skal være trygg og overholde alle grenseverdier som er satt i regelverket. Foto: Thinkstock.com
TRYGT: Fisk og sjømat du kjøper i butikk eller restaurant skal være trygg og overholde alle grenseverdier som er satt i regelverket. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Fisk og skjell

Men hva med andre matvarer og melk spesielt - som er blant de andre kildene til bly?

De fleste har hørt at skjell (blåskjell, kamskjell etc.) inneholder mye bly, men blyet tas ikke opp i muskelen, så det er ingen fare å få seg store doser av stoffet ved inntak av kamskjell og fiskemuskel. Men det er likevel visse områder som har et for høyt innhold av miljøgifter, der Mattilsynet anbefaler at man begrenser inntaket av visse typer sjømat, som man fisker selv. Les hele listen her.

- Fisk og sjømat du kjøper i butikk eller restaurant skal være trygg og overholde alle grenseverdier som er satt i regelverket. Dette har både fisker, fiskemottak og alle øvrige aktører et selvstendig ansvar for, ifølge Matportalen.no.

- Og det er ikke knyttet noen risiko til å spise røkelaks, da det er svært lave verdier av bly i oppdrettsfisk og fiskekjøtt generelt, utdyper Svindland.

Hva med melk?

- Når det kommer til melk og melkeprodukter inneholder ikke disse høye nok verdier til at det utgjør en forskjell selv ved høyt forbruk, sier Svindland.

LES OGSÅ: Slik vet du hvor laksen kommer fra

Inntak over tid som har betydning

Mattilsynet presiserer at det er inntaket over tid som har betydning. Samtidig gir de råd for å begrense befolkningens inntak av miljøgifter.

Det første rådet henvender seg til dem som høster og fangster til egen bruk. Dette gjøres på eget ansvar. Her bør man også følge med på advarslene til Mattilsynet. Den andre type advarselen gjelder lovlige omsatte produkter som overholder grenseverdier, men som sårbare grupper likevel må være forsiktige med.

Har man spist mat det kommer advarsel på, er det ikke kritisk, da det er inntaket over tid som har noe å si.

Det generelle rådet er at det er sunt å spise fisk, da de inneholder en rekke næringsstoffer som omega-3 fettsyrer, D-vitamin, selen og jod. Fisk forebygger også hjerte- og karsykdom.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer