Vitaminer

Så mye vitaminer trenger du

For mye og for lite kan være skadelig.

PÅFYLL: Kroppen trenger daglig påfyll med vitaminer. Dette får den gjennom sunn og variert kost med mye frukt og grønnsaker. Foto: Colourbox.com
PÅFYLL: Kroppen trenger daglig påfyll med vitaminer. Dette får den gjennom sunn og variert kost med mye frukt og grønnsaker. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi hører ofte mye snakk om vitaminer, men hvorfor er de så viktige? I likhet med karbohydrater, fett og proteiner trenger vi vitaminer og mineraler for at kroppen skal kunne fungere effektivt.

Test deg selv: Hvor sunt er kostholdet ditt?

Det aller meste får vi gjennom maten vi spiser, men både for mye og for lite vitaminer kan føre til at vi blir syke. Hver eneste vitamin og mineral har sin spesielle funksjon i kroppen, og passer på at du bruker næringsstoffer på riktig måte. Vitaminer gjør deg motstandsdyktig mot infeksjoner, samtidig som det bygger opp og vedlikeholder muskler, skjelett, hud og slimhinner, ifølge Lommelegen.no.

Les også: Vitaminer - bruk eller kast?

Dette bør du vite om dem

Vitaminer deles inn i to grupper:

1. De vannløslige vitaminene
 • B- og C-vitaminer.
 • Disse skilles raskt ut av kroppen igjen, og daglig påfyll anbefales. Et eventuelt overskudd blir skylt ut gjennom urinen.

  2. De fettløslige vitaminene
 • A-, D-, E- og K-vitaminer
 • Disse lagres i kroppen, men må tilføres kroppen jevnlig. Ettersom disse blir lagret forsvinner de ikke like fort ut av kroppen, noe som gjør at faren for overdosing blir større.

  Kroppen trenger relativt store mengder av makromineraler som kalsium og magnesium, og mindre av sporstoffer som jern, krom, selen og sink.

  Les også: Slik tar du vitaminene dine

  Slik får du dem i deg

  Kroppen kan dessverre ikke produsere vitaminer selv, så hvordan vet du om du har fått i deg nok vitaminer? Ifølge Matportalen holder det å spise sunt og variert med mye frukt og grønnsaker. Dette skal dekke behovet for både vitaminer og mineraler, i hvert fall dersom du er frisk fra før av.

  Det hjelper derimot lite å knaske kosttilskudd dersom du har dårlige matvaner. Kosttilskudd kan nemlig ikke erstatte de vitaminene du får fra et sunt og variert kosthold.

  Ta testen: Hva vet du om hva som er sunt?

  Vær obs på dosering

  Dersom du tar kosttilskudd eller spiser mat som har tilsatt vitaminer og mineraler, gjør du lurt i å være oppmerksom og følge doseringer. Det er fort gjort å komme opp i de øvre grenseverdiene som Helsedirektoratet har satt for vitaminer og mineraler, noe som ikke anbefales.

  Du behøver ikke å bekymre deg over maten du spiser i Norge ettersom all mat som omsettes på det norske markedet skal være trygt. I tillegg til å være fri for sykdomsfremkallende bakterier, skal den heller ikke inneholde vitaminer og mineraler som vi blir syk av.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer