<strong>KOSMETISK KIRURGI:</strong> Du kan forvente å se tre år yngre ut, ifølge en amerikansk studie. Men stemmer egentlig dette? Foto: Claudia Nagel - Fotolia
KOSMETISK KIRURGI: Du kan forvente å se tre år yngre ut, ifølge en amerikansk studie. Men stemmer egentlig dette? Foto: Claudia Nagel - Fotolia Vis mer

Plastisk Kirurgi

Så mye yngre kan du se ut

Forskere har funnet ut hvor mange år som «forsvinner» når du tar plastisk kirurgi.

Publisert
Sist oppdatert
Om du faktisk kommer til å se yngre eller penere ut etter å ha gjennomført et kosmetisk inngrep er både individuelt og avhengig av hva slags inngrep du får utført.

Selv om målet ditt kanskje ikke er å se 10 år yngre ut, så ønsker de fleste å holde seg godt for alderen.

Men hvor mye kan man egentlig forvente hvis du for eksempel får operert tunge øyelokk eller injisert botox i pannen?

En gruppe forskere ved Lenox Hill Hospital i New York ønsket å finne ut akkurat dette.

LES OGSÅ: Stadig flere opererer underlivet


<strong>EN AV TI:</strong> En tidligere undersøkelse har vist at en av ti kvinner mellom 30 og 55 år i Norge har fått utført medisinsk kosmetisk behandling eller plastisk kirurgi. Foto: Robert Kneschke - Fotolia
EN AV TI: En tidligere undersøkelse har vist at en av ti kvinner mellom 30 og 55 år i Norge har fått utført medisinsk kosmetisk behandling eller plastisk kirurgi. Foto: Robert Kneschke - Fotolia Vis mer

Botox og tunge øyelokk

Studien, som er publisert i tidsskriftet JAMA Facial Plastic Surgery, ble utført ved at en gruppe personer ble vist bilder av pasienter mellom 42 og 73 år, som hadde fått utført plastisk kirurgi i ansiktet.

Noen hadde operert tunge øyelokk eller poser under øynene, mens andre hadde redusert rynker og aldrende hud med botox og restylane.

Konklusjonen? De som hadde fått utført foryngende plastisk kirurgi så i snitt tre år yngre ut enn de gjorde før inngrepet.

Eystein J. Hauge, plastikkirurg og medisinsk direktør i Teres Medical Group, Norges største sammenslutning av kirurgiske klinikker og private sykehus, tror ikke det er antall år som gjør at noen velger plastisk kirurgi.

– Jeg opplever ikke at norske kvinner og menn kommer og sier at de vil se så og så mange år yngre ut.

LES OGSÅ: Derfor tar menn plastisk kirurgi

Ansiktsløftning mer effektfullt

En tidligere studie viste at pasienter som hadde fått utført full ansiktsløftning så syv år yngre ut.

Dette mener forskerne ved Lenox Hill Hospital er helt logisk, siden dette er et mer omfattende inngrep enn plastisk kirurgi på øyelokk - som var det mest «drastiske» pasientene i den nye undersøkelen fikk utført.

Studien viste, ifølge Foxnews.com, også noe annet interessant, nemlig at plastisk kirurgi ikke nødvendigvis gjør deg mer attraktiv.

I tillegg til å anslå alder, skulle gruppen som ble vist pasientbilder også gi hver enkelt pasient «poeng» utfra hvor attraktive de mente de var. Resultatene viste at pasientene ikke fikk høyere poeng etter inngrepene.

LES OGSÅ: Er dette tidenes verste inngrep?

<strong>SINNERYNKEN:</strong>Er den flest norske kvinner ønsker å få bukt med. Foto: PhotographyByMK - Fotolia
SINNERYNKEN:Er den flest norske kvinner ønsker å få bukt med. Foto: PhotographyByMK - Fotolia Vis mer

Inngrep i Norge

Her til lands er det fortsatt de mindre inngrepene som er mest populære, og som KK.no skrev i fjor, er sinnarynken det flest av oss ønsker å kvitte seg med.

En representativ undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på oppdrag fra Akademiklinikken, viste at én av fire norske kvinner har vurdert plastisk kirurgi, mens tre av fire ønsker å fikse/endre på utseendet sitt.

– Norske kvinner vil se naturlige ut, og de fleste som vurderer plastisk kirurgi vil ha en naturlig estetisk balanse. Norge er ikke som Russland eller Hollywood, der målet er at det virkelig skal se ut som du man har endret på utseende, sa Bjørn Tvedt, spesialist i plastikkirurgi ved Akademikliniken, i forbindelse med studien.

Dette er også overlege Knut Skolleborg helt enig i. Han er spesialist i plastisk kirurgi ved Colosseumklinikken i Oslo.

– De fleste som kommer til oss ønsker å se naturlig ut. Mange vil gjenopprette en tilstand de hadde tidligere. Jeg har vært på en del kongresser i USA og det virker som den ekstreme forvandlingen er på retur. Amerikanerne vil ikke se overdrevet ut lenger, har Skolleborg tidligere uttalt til KK.no.

Overdriver du plastiske inngrep som ung, kan det gi uheldige effekter etterhvert som du eldes, ifølge Skolleborg.

– De som gjør gjentatte inngrep, endres plutselig til noe som ikke er attraktivt likevel, forklarer overlegen.

LES OGSÅ: Så mange vil forstørre rumpa si i Norge

Fjerner sinnarynken

Én av ti kvinner mellom 30 og 55 år i Norge har allerede fått utført medisinsk kosmetisk behandling eller plastisk kirurgi, viste resultatene fra YouGov. Blant kvinnene som overveier plastisk kirurgi, vurderer én av tre ansiktskirurgi.

– Norske kvinner vil kvitte seg med sinnarynken. Det er den aller hyppigst utførte behandlingen, sa Tvedt ved Akademikliniken i fjor.

Tall fra Apotekforeningen og Statistisk Sentralbyrå (SSB) viste også en dobling i salg av Botox fra 2006 til 2010, fra 3.000 til flere enn 6.200 Botox-behandlinger i 2010.

– Men det er en kosmetisk behandling. I vår bransje skiller vi mellom kosmetisk kirurgi og light-behandlinger, som Restylane og Botox, har Skolleborg forklart:

– Det er ingen tvil om at det er større aksept på den type kirurgi. At flere har gjort det alminneliggjør det. Hvis du ikke kjenner noen som har gjort det, er du mer skeptisk, men med én gang du hører at andre gjør det, så er terskelen umiddelbart lavere.

Nå må det legges til at du slett ikke behøver plastisk kirurgi for å se litt yngre ut. KK.no har tidligere delt disse enkle skjønnhetstriksene som gir et mer ungdommelig utseende!

LES OGSÅ: Dette bør du vite om silikon

PENERE? Studien viste at plastisk kirurgi ikke gjorde en vakrere. Foto: andreusK - Fotolia
PENERE? Studien viste at plastisk kirurgi ikke gjorde en vakrere. Foto: andreusK - Fotolia Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer