Sittestilling

Så nærme bør du faktisk sitte

Unngå utslitte «PC-øyne» med denne sittestillingen.

AVSTAND TIL DATASKJERMEN: Hvis du strekker ut armen og rekker akkurat frem til skjermen med knyttet neve, er du sikker på at avstanden ikke er for stor. Foto: Per Ervland
AVSTAND TIL DATASKJERMEN: Hvis du strekker ut armen og rekker akkurat frem til skjermen med knyttet neve, er du sikker på at avstanden ikke er for stor. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste av oss tilbringer mange timer foran dataskjermen hver eneste dag, og tidligere forskning har vist at dette kan ta sitt toll på både syn og muskulatur. Sitter du «feil» (også når det gjelder avstand til datamaskinen) kan du nemlig risikere at sittestillingen din, på sikt, gir problemer med både nakke, rygg og skuldre. DinSide.no (DinSide.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett) har tidligere skrevet en artikkel relatert til nettopp dette med sittestilling på jobben. Her har napratpat Andre Bolstad kommet med gode råd i forhold til dataskjerm og hva slags avstand man egentlig bør ha på denne for at synet og muskulaturen skal innta en «avslappet normalposisjon».Mer info om riktig sittestilling på jobben finner du her!Ifølge Bolstad bør ikke skjermen befinne seg for langt unna øynene, fordi dette vil kunne føre til at man lener seg fremover for å lese små bokstaver og andre detaljer (belaster nakke, syn, skuldre etc.). LES OGSÅ: Hvor mye sitter du hver dag?

Så nærme bør du sitte

Slik finner du riktig sitteposisjon foran skjermen:
 • Korrekt sitteposisjon finner du hvis du sitter med maven nær bordkanten.
 • Strekk deretter armen ut.
 • Skjermen skal være nærmere enn at du rekker den med fingertuppene (ifølge Bolstad er det imidlertid ikke noe i veien for å ha skjermen litt nærmere, dersom det føles riktig for deg).
 • Hvis du strekker ut armen og rekker akkurat frem med knyttet neve, er du sikker på at avstanden ikke er for stor. Ifølge naprapaten kan det kanskje oppleves litt uvant å sitte så nært skjermen i starten, men denne følelsen vil gå over etter en tilvenningsperiode. Også Instituttet for Ergoterapi ved Høgskolen i Bergen (ekstern lenke) har kommet med følgende råd når det gjelder dataskjerm og sittestilling:
 • Skjermen må plasseres i en slik høyde at hele bildet kan leses av uten at brukeren må innta en belastende arbeidsstilling. (Midtre del av bildet bør ikke ligge lavere enn 20-30 grader under øyets horisontal linje).
 • Riktig avstand mellom øye og skjerm er avhengig av brukerens synsevne og størrelsen på tegnene. Avstanden ligger vanligvis mellom 45- 70 cm.
 • Vinkling av skjermen (15-20 grader) bakover gir for mange en bedre arbeidsstilling.
 • Vinkling kan oppnås ved å regulere skjerm og/eller terminalbord. Skjerm eller terminalbord bør gi mulighet for å dreie skjermen til siden. LES OGSÅ: Ta kaffepauser - minsk risikoen for blodpropp

  Riktig høyde på skjermen

  Skjermhøyde er også essensielt for riktig sittestilling. Ifølge Bolstad har mennesket, rent fysiologisk, utviklet seg slik at øyet har sin normalposisjon når blikket faller omtrent 15 grader. Konsekvensen av dette er at overkant av dataskjermene (altså øvre del av skjermen) bør befinne seg i høyde med øyenbrynene. - Denne plasseringen sørger også for at øyeeplene dine vil innta en mer avslappet normalposisjon, sier Bolstad til DinSide.no. LES OGSÅ: Blir du tjukk av arbeidsplassen din?

  Vær obs på lysforholdene

  Gunnar Horgen, professor ved Avdeling for optometri og synsvitenskaps ved Høgskolen i Buskerud, har tidligere uttalt til NRK-programmet Puls at øynene våre har en tendens til å innrette seg etter lysforholdene der vi sitter. Ifølge professoren er det derfor ikke stor hjelp å justere stol, bord og sittestilling hvis ikke lysforholdene er gode nok. - Det skyldes at kroppen automatisk vil innrette seg for å bedre lysforholdene. Hvis du f.eks har gale briller, blir du ofte sittende litt foroverbøyd. Dette er uheldig for nakke og skuldre. Hvis det er reflekser i skjermen, kan kroppen ubevisst flytte seg for å unngå dem. Det kan gi belastende sittestilling som resultat, har Horgen tidligere uttalt skriver DinSide.no. Hans tips er derfor som følger: 1. Plasser skjermen slik at du unngår reflekser i den, eller på bordplaten. 2. Skjermen bør ha hvit bakgrunn med svart tekst. Det gir optimal kontrast. 3. Skjermen bør stå litt inn i rommet, ikke ved vinduet, og synsretning parallelt med vinduet. 4. Sittestillingen bør være slik at blikkretningen er 18-20 grader nedad, når du ser midt på skjermen. 5. Sjekk at du har riktig styrke på brillene. Er du over 40 år, er det mulig du bør ha egne skjermbriller. Dersom du sitter mye foran skjerm og er plaget av det, har du krav på synsundersøkelse og egne briller. Dette skal arbeidsgiver betale. 6. Varier, og ta hyppige, korte pauser. 7. Løft blikket vekk fra skjermen med jevne mellomrom.LES OGSÅ: Stram opp kroppen i lunsjpausen

 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer