HVOR OFTE BYTTER DU DEN UT? En ny undersøkelse viser at de fleste nordmenn lar denne ligge i over en måned, men er det egentlig så ille?  Foto: Thinkstock.com
HVOR OFTE BYTTER DU DEN UT? En ny undersøkelse viser at de fleste nordmenn lar denne ligge i over en måned, men er det egentlig så ille? Foto: Thinkstock.com Vis mer

Hygiene

Så ofte bør du bytte ut oppvaskbørsten

Hvis du skyller og tørker den etter bruk holder den lenger.

Publisert
Det er ingen overraskelse at du daglig blir utsatt for svært mange bakterier.

Grønnsaksskuffen din kan for eksempel skjule 8000 bakterier og tastaturet ditt huser ofte flere bakterier enn du finner i toalettet.

Derfor er det svært viktig med god hygiene, og det er enkelte rom der det særlig lurt å legge til seg noen gode rutiner, blant annet kjøkkenet ditt.

Det er likevel ikke alle som er like nøye med hygienen i hjemmet, og en undersøkelse utført på vegne av produsenten ReckittBenckiser, viser at 5 av 10 nordmenn vasker eller bytter oppvaskbørsten sjeldnere enn én gang i måneden.

LES OGSÅ: Ikke tin dette på kjøkkenbenken

HUSK Å SETTE OPPVASKBØRSTEN TIL TØRK: Hvis du gjør det vil du redusere bakteriene, og den holder ut lenger.  Foto: Thinkstock.com
HUSK Å SETTE OPPVASKBØRSTEN TIL TØRK: Hvis du gjør det vil du redusere bakteriene, og den holder ut lenger. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Lar seg ikke skremme av bakteriene

Ifølge undersøkelsen - som er utført av analysebyrået YouGov blant 1004 nordmenn, har det norske folk lite kunnskap om hygienerutiner, og spesielt på kjøkkenet.

Studien avdekket, som nevnt, at 5 av 10 bytter ut oppvaskbørsten sjeldnere enn én gang i måneden, men er det egentlig så ille?

Ifølge Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert og forfatter av boken «Rent: Enkelt og greit», trenger du nemlig ikke bytte ut oppvaskbørsten så mye oftere hvis du behandler den riktig.

Hvis den er blitt veldig stygg må den byttes ut, men hvis du er flink til å skylle den og la den stå slik at den tørker, kan den stå lenger. Da vil automatisk bakteriene dø, i motsetning til hvis den ligger under en fuktig klut, forteller hun til KK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: Sjekk hvor det ikke vaskes på hotellet

Nordmenn er noe flinkere til å bytte ut kjøkkenkluten, og 4 av 10 bytter den ut én gang i uken, selv om de fleste skifter den ut sjeldnere enn dette.

En skitten kjøkkenklut er skikkelig guffent, og ekstra ekkelt hvis den stinker. Det som er verst å tenke på er imidlertid det skyhøye bakterieinnholdet, som faktisk ikke forsvinner hvis du klorer den en gang.

Nordmenn ser likevel ikke ut til å la seg skremme av bakteriene, og 1 av 4 tror at bakterier og virus forsvinner når man lufter ut hjemme.

LES OGSÅ: Så ofte bør du vaske dyna di

VÆR NØYE MED HÅNDVASKEN: En ordentlig håndvask er imidlertid svært viktig, og slurving kan øke risikoen for sykdommer.  Foto: Thinkstock.com
VÆR NØYE MED HÅNDVASKEN: En ordentlig håndvask er imidlertid svært viktig, og slurving kan øke risikoen for sykdommer. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Slurver med håndhygienen

Det er ikke uten grunn at det er viktig å vaske hendene etter du har vært på do, eller før du skal spise.

Det er nemlig flere årsaker til at du bør «frykte» bakteriene, og faktisk overføres 90 prosent av alle infeksjonssykdommer via hendene. Hyppig håndvask er den enkleste måten å forebygge spredning av infeksjoner og sykdomsutbrudd, og redusere antall sykedager hos både foreldre og barn.

Likevel er ikke nordmenn flest så flinke til å opprette en god håndhygiene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Studien avslører nemlig at 6 av 10 nordmenn ikke vasker hendene før de skal lage mat eller håndtere råvarer, og 1 av 3 barn vasker ikke hendene før mindre måltider eller ved servering av snacks.

Ikke nok med det, men kun 1 av 4 voksne vasker hendene når de kommer hjem fra jobb og kun 1 av 5 norske barn vasker hendene før et hovedmåltid.

Med tanke på at bare 50 prosent vasker hendene etter et toalettbesøk, er det derfor stor fare for at bakteriene og sykdommene raskt sprer seg.

LES OGSÅ: Derfor må du vaske salaten

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer