– Jeg anbefaler at fryseren rengjøres minst én gang i året, sier Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert, og forfatter av boken «Rent - så enkelt!».
Ifølge henne er høsten et svært godt tidspunkt. I alle fall om du liker å fylle opp fryseren med selvplukkede bær og kanskje litt kjøtt fra mannens jakttur.
– Tidlig på høsten har vi gjerne litt mindre i fryseren, og vet man at den snart vil fylles opp, er det i alle fall lurt, sier Hagesæther.
LES OGSÅ: Så lenge holder kjøttet seg i fryseren
Ikke åpne unødvendig ofte
Bruker du fryseren ofte, og åpner døren eller lokket flere ganger hver dag, bør du sannsynligvis rengjøre den oftere enn én gang i året.– Hver gang du åpner døren eller lokket, så slipper du inn varm luft og det er med på å skape kondens i fryseren, noe som igjen fører til rim og is, forklarer Hagesæther.
I tillegg vil damp fra matvarer du legger i fryseren, også bidra til å danne rim og is. Når du handler matvarer, gjør du derfor lurt i å ta alle varene ut av posene først, så sortere hva som skal hvor og deretter legge alt som skal i fryseren inn samtidig - på den måten slipper du å slippe unødvendig mye varm luft inn.
Når du ser at det begynner å danne seg et lag med rim på innsiden av veggene, er det på tide å gjøre noe med det.
LES OGSÅ: Så ofte bør du skifte håndkler

Slik avrimer du
Og det er langt fra så tidkrevende som mange kanskje tror. Hagesæther har en effektiv metode, som gjør at jobben er gjort på under en time, litt avhengig av hvor stor fryser du har naturligvis.Begynn med å koble fra strømmen og ta ut alle matvarene som er i fryseren. Deretter plasserer du en kjele med kokvarmt vann i bunn av fryseren og lukker døren eller lokket.
Dampen fra det varme vannet vil få isen til å løsne, og etter 10-15 minutter kan du åpne døren eller lokket, og «feie ut» isen. Bruk for eksempel en tresleiv eller vindusnal til å få isen ut.
Er det fremdeles is igjen som ikke er smeltet, setter du inn en ny kjele med kokvarmt vann. Når all isen er fjernet, vasker du alle vegger, skillevegger og eventuelt skuffer med en fuktig klut.
Vær nøye med å tørke godt etterpå, slik at vannet ikke danner ny is med en gang. Når du er ferdig kobler du på strømmen og setter inn matvarere igjen.
LES OGSÅ: Slik unngår du å bli matforgiftet
Kan ødelegge fryseren
Årsaken til at det er lurt å rengjøre fryseren med jevne mellomrom, er at mye is reduserer fryseeffekten.– Jo mer is, desto mer må motoren jobbe for å holde matvarene kalde, forklarer Hagesæther.
Venter du for lenge, kan det resultere i at du blir nødt til å kjøpe deg ny fryser.
– I verste fall kan for mye is gjøre at motoren blir overbelastet og fryseren ødelegges, sier Hagesæther.
Ødelagt vil fryseren også lett bli, dersom du prøver deg på en lettvindt rengjøringsmetode og begynner å hakke isen løs med kjøkkenkniv.
– Det må du absolutt ikke gjøre! Kommer du borti veggene, punkterer du fryseren og den er ødelagt, sier Hagesæther.
LES OGSÅ: Legg vekk sengeteppet på hotellrommet
