Hårføner

Så ofte bør du rense hårføneren

Ellers risikerer du at den sliter veldig på håret.

MÅ RENSES: Det er kanskje en stund siden du gjorde dette sist? Tørk over med en våt klut innimellom, råder ekspertene. Da får du mest ut av føneren! Foto: Per Ervland
MÅ RENSES: Det er kanskje en stund siden du gjorde dette sist? Tørk over med en våt klut innimellom, råder ekspertene. Da får du mest ut av føneren! Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hårføner er et produkt mange av oss er helt avhengig av, og de fleste kvinner har nok en eller annen variant liggende i skuffen på badet sammen med hårbørste, rettetang og andre verktøy vi bruker i den daglige skjønnhetspleien.

Det er også slik at har du først investert i en grei hårføner, så kjøper du ikke en ny med det første.

Du kan altså ha samme hårføner i svært mange år, før du vurderer/gidder å investere i en ny.

LES OGSÅ: Ikke ta av hårføner-nebbet

VIKTIG JO ELDRE DEN ER: Å rense hårføneren regelmessig, er enda viktigere jo eldre hårføneren er. Da unngår du også unødig slitasje på håret.  Foto: Thinkstock
VIKTIG JO ELDRE DEN ER: Å rense hårføneren regelmessig, er enda viktigere jo eldre hårføneren er. Da unngår du også unødig slitasje på håret. Foto: Thinkstock Vis mer

Bør renses regelmessig

Ok, så du har kanskje hatt hårføneren som ligger hjemme i over fem år nå. Hvor ofte har du tenkt på at du kanskje burde renset den? Vi tipper sjelden.


For visste du at det faktisk er slik at hårføneren også trenger rengjøring - på lik linje med kaffetrakteren og oppvaskmaskinen? Og at dette er spesielt viktig hvis du har en gammel hårføner?

– Har du en gammel føner, bør du rense den. Motoren fra bakstykket drar inn masse luft og det fester seg støv i filteret. Filteret og innmaten i føneren blir også overopphetet om det er tett, noe som gjør at luften blir ekstremt varm og håret ditt vil slites betraktelig mye mer, sier Agnes Marie Gulbrandsen, som er eier av frisørsalongen Gevir på Grünerløkka i Oslo, til KK.no.

Som KK.no tidligere har skrevet, kan gamle produktrester og mye støv i føneren også gjøre verktøyet mindre effektivt - eller i verste fall øke faren for brann.

LES OGSÅ: Husk å vaske hårbørsten

HOLD DEN REN: Åpne opp plastdekselet og tørk av gitteret som beskytter vifta en gang innimellom, så varer føneren lenger og blir mer effektiv. Foto: Per Ervland
HOLD DEN REN: Åpne opp plastdekselet og tørk av gitteret som beskytter vifta en gang innimellom, så varer føneren lenger og blir mer effektiv. Foto: Per Ervland Vis mer

Et par ganger i året, eller oftere

Ifølge Gulbrandsen, som er frisør, hårstylist og makeupartist, er det ikke slik at føneren må renses veldig ofte, men det kan være greit å gjøre det minst et par ganger i året.

– De profesjonelle fønerne har et filter og et bakstykke som er tettere, og før måtte de renses så ofte som én gang i måneden. Nå trenger de ikke rens mer enn én eller to ganger i året. Noen trenger det ikke i det hele tatt, forklarer hun.


Skal du kjøpe ny hårføner, kan det altså være lurt å sjekke akkurat dette.

Uansett bør du, ifølge Gulbrandsen, sjekke hårføneren din. Og bruker du den mye, kan det være greit å rense den oftere enn et par ganger i året.

– Skru opp bakstykket og tørk av den. Gjenta om fire til åtte uker for å se. Den skal alltid være helt ren, forteller hun.

LES OGSÅ: Den vanligste hårtabben

Tørk av med klut

Også Mette Boll Pedersen, creative educator hos ghd i Scandinavia, har tidligere anbefalt regelmessig rengjøring/rens av hårføneren. Gjerne opp mot én gang i måneden hvis du bruker den ofte.

– Bruk et fuktig håndkle og tørk av vifta bak innimellom, ellers vil gamle produktrester samle seg opp her, har hun tidligere fortalt.

Om føneren din har et beskyttende plastlokk over den bakre vifta, er det stort sett bare å åpne denne for å få renset selve vifta.

Visste du forresten at hårføneren din kan brukes til mye mer enn å tørke håret? Sjekk denne morsomme artikkelen på Dinside.no!

LES OGSÅ: Slik føner du som en proff

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer