Vaskemaskin

Så ofte bør du rense oppvask- og vaskemaskinen

Ellers risikerer du at ingenting blir rent og i verste fall at maskinene blir ødelagt.

HOLD DET RENT: Vaskemaskiner og oppvaskmaskiner er ment å gjøre livet enklere for oss. Men ikke glem at også maskinene i seg selv trenger en vask og en rens. Foto: HconQ - Fotolia
HOLD DET RENT: Vaskemaskiner og oppvaskmaskiner er ment å gjøre livet enklere for oss. Men ikke glem at også maskinene i seg selv trenger en vask og en rens. Foto: HconQ - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppvaskmaskinen og vaskemaskinen er to apparater vi alle har blitt litt avhengig av. Men hva gjør du når disse tingene, som skal vaske alt rent, bare gjør det mer skittent?

Klærne lukter sure og ser kanskje ikke ut som de er vasket, og glassene i oppvaskmaskinen har festet til seg den samme innestengte odøren som du kjenner når du åpner døra til maskinen.

Hva gjør du da?

Greit nok, å ta litt oppvask er ikke verdens undergang, men det er lite vits i å ha en oppvaskmaskin som ikke vasker opp. Når det kommer til klær er det litt verre. Bortsett fra en og annen delikat bluse eller ullgenser, er det ikke mange av oss som vasker klærne for hånd lenger. Vi er rett og slett avhengig av at vaskemaskinen fungerer som den skal.

IKKE RENT: Er det lenge siden du renset oppvaskmaskinen? En kopp med salmiakk kan være en enkel løsning. Foto: lightpoet - Fotolia
IKKE RENT: Er det lenge siden du renset oppvaskmaskinen? En kopp med salmiakk kan være en enkel løsning. Foto: lightpoet - Fotolia Vis mer

Fjern fett og bakterier

Oppvaskmaskinen blir fort full av skitne tallerkener, bestikk og kjeler, og kanskje må den kjøres minst en gang om dagen. Det er ikke til å unngå at det følger med matrester inn i maskinen, noe som gjør at både fett og bakterier kan bygge seg opp. Og jo mindre du skyller fatene før vask, jo mer skitt får du inn i maskinen.

– Oppvaskmaskinen er hele tiden utsatt for fett og matrester fra glass, bestikk og servise som den fylles med. Og dersom du ikke renser maskinen, kan den rett og slett gå tett, sier Else Liv Hagesæther til KK.no.

Hun er rengjøringsekspert og forfatter av boken Rent – så enkelt! – en bok som tar for seg hvordan du enkelt kan holde det rent hjemme, rom for rom.

For å unngå at oppvaskmaskinen skal bli ødelagt mener hun det er svært viktig å rense maskinen med jevne mellomrom. På den måten kan du også være sikker på at det du vasker faktisk blir rent, men her krever det at du bruker noe som er fettløselig.

– Du kan enten kjøpe et rensemiddel som er beregnet på oppvaskmaskin, eller du kan ha en kopp med salmiakk i maskinens avløp. La maskinen være helt tom og kjør et program. Dette vil løse opp det fettet som har satt seg, forklarer hun.

Minst én gang i måneden kan det gjerne være greit å rense maskinen.

Ikke glem lofilteret

Når det kommer til vaskemaskinen, er det ikke nødvendig å rense den like ofte som oppvaskmaskinen (en gang annen hver måned kan imidlertid lønne seg). Her er det tross alt ikke særlig med fett involvert. Hagesæther kan likevel tipse om et par ting du ikke bør glemme å rengjøre.

– Jeg tar regelmessig ut såpekoppen og rengjør den for såperester, så tørker jeg over med en klut i kammeret før jeg setter den tilbake på plass. Det er også viktig å huske å rense filteret for lo, sier hun.

Dette filteret finner du ofte bak en liten luke nederst, foran på maskinen. Dersom det går lang tid før filteret renses kan du oppleve at vaskemaskinen får problemer med å pumpe ut alt vannet etter vask.

Og resultatet er at klærne er dryppende våte, eller at du rett og slett ikke kan åpne døren på grunn av alt vannet som er igjen i maskinen. Men filteret er ikke det eneste stedet på vaskemaskinen der det kan samle seg mye rart.

SØKKVÅTE: Dersom du opplever at klærne fortsatt er dryppende våte etter sentrifugering kan det være et tegn på at maskinen ikke klarer å tømme ut alt vannet.  Da er det på høy tid å sjekke lo-filteret. Sjansen er stor for at det er her problemet ligger. Foto: itestro - Fotolia
SØKKVÅTE: Dersom du opplever at klærne fortsatt er dryppende våte etter sentrifugering kan det være et tegn på at maskinen ikke klarer å tømme ut alt vannet. Da er det på høy tid å sjekke lo-filteret. Sjansen er stor for at det er her problemet ligger. Foto: itestro - Fotolia Vis mer

– I gummiperforeringen rundt åpningen kan du finne alt mulig rart som du kanskje har hatt i lommene. Her bør du dra hånden over og sjekke med jevne mellomrom. Også anbefaler jeg at glassdøren også blir tørket innvendig og utvendig fra tid til annen, sier rengjøringseksperten.

Hårnåler, bh-spiler og tannpirkere er blant tingene du også kan finne i gummiperforeringen - og som kan ødelegge maskinen hvis de blir liggende.

Visste du  også at bakterier trives best på rundt 40 grader? Noen anbefaler derfor at du bør kjøre en tom maskin på 90 grader en gang i blant for å fjerne alt av bakterier og skitt som sitter inne i selve trommelen, men Hagesæther mener det er unødvendig at maskinen skal være tom.

– Du kan like greit fylle maskinen med noe som tåler en 90 graders vask. For eksempel undertøy, håndklær eller sengetøy, sier hun.

På den måten slår du to fluer i en smekk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer